Selaković posle sednice SBUN: Ozbiljan i nepristrasan nastup šefa UNMIK-a

15. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, nakon sednice Saveta bezbednosti UN, na kojoj je predstavljen redovni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, da će Srbija nastaviti da se, uprkos lažima i podmetačinama Prištine, bori za svoje legitimne interese na Kosovu i Metohiji.

„Mi ćemo nastaviti da se borimo, naši interesi su jasni i potpuno legitimni, oni počivaju na međunarodnom javnom pravu i relevantnim rezolucijama SBUN. Ta borba nije laka, ali naši motivi su jači od svega toga. Borimo se da zaštitimo bezbednost našeg stanovništva na KiM, da sačuvamo interese naše države, da ne damo na sebe i naše je da u toj borbi ostanemo istrajni“, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao da je izveštaj generalnog sekretara UN naišao na odobravanje sa naše strane, između ostalog i zato što je događanja koja nisu bila u izveštajnom periodu, odnosno najnovije provokacije Prištine, šef UNMIK-a gospodin Zahir Tanin opisao na ozbiljan, jezgrovit i nepristrasan način.

Drugi utisak sa današnje sednice je, prema njegovim rečima, podeljenost u stavovima između stalnih članica, gde su sa jedne strane SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, a sa druge strane Rusija i Kina, ali i vrlo jasan i nedvosmislen stav većine nestalnih članica SBUN, kao što su Indija, Tunis, Vijetnam, Meksiko i Kenija, koje podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, dalje delovanje UNMIK-a i primenu Rezolucije 1244, kao i našu posvećenost dijalogu.

Ministar Selaković je istakao da je Srbija danas pred SBUN ubedljivo iznela svoju poziciju, svoju posvećenost dijalogu i ukazala na konstantno podrivanje procesa dijaloga od strane Prištine.