Selaković: Osetili smo u Beogradu jaku energiju slobodoljubivih naroda i država

12. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je danas da je dvodnevni komemorativni skup povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja pokazao, ne samo da taj pokret nije prevaziđen, već da je svežiji i mlađi nego što je bio pre 20 ili 25 godina.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovom posle završetka skupa, ministar Selaković je istakao da se na konferenciji u prethodna dva dana osetila veoma jaka energija slobodoljubivih naroda i država.

Posebno ga, naveo je ministar Selaković, raduje činjenica da su se i ovoga puta iz Beograda čule poruke mira, solidarnosti i želje za zajedničkim radom u izgradnji sveta na osnovama tolerancije i međusobnog uvažavanja.

„Prethodnih dana iz drugih delova sveta koji nisu zastupljeni u PNZ čuli smo neke zajedljive izjave da je Pokret prevaziđen. Na konferenciji se osetila neobično jaka energija, energija slobodoljubivih naroda i država, posvećenih vrednostima Povelje UN, principima definisanim u Bandungu i dodatno definisanim u Beogradu, koji žele da žive u uređenom svetu, da se njihov glas jednako ceni kao glas svih drugih”, naveo je ministar Selaković.

“Pokret nije prevaziđen, danas je svežiji i mlađi nego što je bio pre 20 ili 25 godina. Hvala od srca što ste došli na konferenciju i što ste pokazali poštovanje prema Srbiji i Azerbejdžanu”, naveo je Selaković.

Ministar Selaković je izrazio veliko zadovoljstvo i zbog toga što je Srbiji ukazana čast da, iako je posmatrač u PNZ, bude koorganizator skupa, i poručio da je ponosan što smo uspeli da, uprkos pandemiji korona virusa, organizujemo jedan izuzetan i veoma uspešan događaj.

Selaković je posebno zahvalio prijateljskoj Republici Azerbejdžan, predsedniku Ilhamu Alijevu i uvaženom kolegi, ministru inostranih poslova Azerbejdžana Džejhunu Bajramovu, za koga je naveo da je veliki prijatelj Srbije.
 
„Posebno zadovoljstvo pričinjava činjenica da smo, uprkos nekim pesimističnim očekivanjima, uspeli u Beogradu da u prethodna dva dana okupimo ukupno 120 delegacija. Posle Generalne skupštine UN, možemo reći da je ovo bio jedan od najvećih multilateralnih skupova u ovoj godini”, rekao je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije je naglasio da ovakav odziv članica PNZ, posmatrača i gostiju svedoči o poštovanju koje uživa taj pokret.

Prisustvo 120 delegacija na skupu u Beogradu, kaže Selaković, dokaz je poštovanja prema skupu, ali i svedočanstvo posvećenosti i poštovanja prema Srbiji i Azerbejdžanu kao koorganizatorima konferencije.

Šef srpske diplomatije je rekao da se na marginama konferencije sreo sa brojnim tradicionalnim prijateljima i partnerima iz PNZ, a sve u cilju produbljivanje saradnje.

Ministar Selaković je zahvalio na podršci predsednicima Srbije i Azerbejdžana, Aleksandru Vučiću i Ilhamu Alijevu, za koje navodi da su bez imalo zadrške podržali organizaciju ovog velikog događaja.

Prema njegovim rečima, u organizaciji skupa učestovalo je više od 6.500 ljudi, a događaj je pratilo više od 300 novinarskih ekipa.

Ministar Selaković je podsetio i na osnivače PNZ, naveo da je Josip Broz Tito bio politički genije 20. veka i zahvalio potomcima nekih od osnivača na prisustvu konferenciji na tome što su je učinili još uspešnijom.

Ministar inostranih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov je, govoreći u ime predsedavajuće zemlje pokreta, konstatovao da je skup u Beogradu bio odlično organizovan, zahvalivši Vladi Srbije, šefu srpske diplomatije Nikoli Selakoviću i predsedniku Aleksandru Vučiću.   

„Naši zajednički napori dali su poseban rezultat i možemo biti zadovoljni onim što se ovde dešavalo u protekla dva dana… Delegacije su pohvalile Azerbejdžan i Srbiju na inicijativi da organizuju ovako značajan događaj“, kazao je Bajramov.

Azerbejdžanski ministar osvrnuo se na poruke učesnika skupa, koji su podsetili na izvorne vrednosti PNZ i potvrdili važnost multilateralizma, međunarodne saradnje i solidarnosti u svetu.