Selaković informisao kenijskog diplomatu o situaciji na severu KiM

13. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova Kenije Ababuom Namvambeom.

Ministar Selaković je zahvalio delegaciji Kenije što je prisustvovala sastanku na visokom nivou povodom obeležavanja 60 godina od održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih, rekavši da dve zemlje veže dugo prijateljstvo koje datira još od 1963. godine, te da je otac kenijske nacije Džomo Kenijata bio veoma naklonjen SFRJ.

Selaković je konstatovao da je ekonomska saradnja naših država ispod realnih mogućnosti i nivoa političkih odnosa, ali i ukazao da postoje veliki potencijali za njeno unapređivanje.

Ministar je govorio i o saradnju u oblasti obrazovanja, kroz projekat „Svet u Srbiji“, i nameri Srbije da naredne akademske godine poveća broj stipendija za studente iz afričkih zemalja, izrazivši nadu da će studenti iz Kenije nastaviti da se prijavljuju za studiranje u našoj zemlji.

Osvrćući se na borbu protiv korona virusa, ministar je poručio da je Srbija imala mogućnost da pomogne prijateljskim zemljama donacijom vakcina, podsetivši da je Vlada Srbije odobrila donaciju Keniji od 40 hiljada vakcina Astrazeneka.

Ministar je istakao našu zahvalnost zbog jasnog stava Kenije po pitanju Kosova i Metohije i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podrške našoj zemlji u međunarodnim organizacijama po tom pitanju.

Šef srpske diplomatije upoznao je sagovornika o toku dijaloga Beograda i Prištine i nejednakom odnosu obe strane prema procesu normalizacije odnosa, kao i o aktuelnoj situaciji na severu Kosova i Metohije i ranjavanju mladića srpske nacionalnosti.