Selaković: Države Latinske Amerike na Srbiju gledaju kao na poželjnog partnera

16. avg 2022.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da su svi visoki zvaničnici sa kojima je razgovarao tokom višednevne posete državama Latinske Amerike iskazali poštovanje prema predsedniku Aleksandru Vučiću i reformama koje su sprovedene i naglasio da na Srbiju gledaju kao na poželjnog partnera.

Selaković je, gostujući na Televiziji Pink, naveo da je poseta Kubi, Kostariki, Venecueli i Kolumbiji bila prilika da se sastane sa ministrima inostranih poslova država Latinske Amerike, kao i sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, koji je takođe pohvalno govorio o Srbiji, a da je potpisano ukupno 11 memoranduma, sporazuma i deklaracija.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je pun ponosa kada na različitim meridijanima visoki zvaničnici pohvalno govore o Srbiji.

Selaković je rekao da je, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, prisustvovao inauguraciji novog predsednika Kolumbije Gustava Fransiska Petra Urege, a da je poseta Bogoti bila prilika da se sastane i sa većim brojem kolega iz tog dela sveta, među kojima bio i ministar inostranih poslova Brazila, države koja čvrsto i principijelno podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, u Bogoti se sastao i sa ministrima inostranih poslova Paragvaja, Meksika i Perua.

Ministar Selaković je preneo da je imao izuzetno važne razgovore sa zvaničnicima Kube o  unapređenju saradnje.

"Zajednička crta u svim razgovorima, što me čini ponosnim, jeste da su svi sagovornici pokazali neverovatno poštovanje prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i prema reformama koje su sprovedene. Na Srbiju gledaju kao na poželjnog partnera", rekao je šef srpske diplomatije, koji je u poseti državama Latinske Amerike bio od 4. do 12. avgusta.

Selaković je naveo da sa Kubom i Venecuelom tradicionalno gajimo prijateljske i prisne odnose, ali i da se iznenadio time što, uprkos 140 godina dugim diplomatskim  odnosima, u našem arhivu ne postoji podatak da je neki naš ministar spoljnih poslova posetio Kostariku.

"Kostarika je među prvima priznala tzv. Kosovo. Dva puta je ministar spoljnih poslova Kostarike boravio u Srbiji, 2007. i 2012. godine. Nikada nismo odlazili u tu zemlju da ponudimo svoju argumentaciju", naveo je Selaković.

Upitan za očekivanja od predstojećeg sastanka predsednika Vučića sa Aljbinom Kurtijem u Briselu, ministar Selaković je rekao da će naš predsednik insistirati da Priština ispuni obavezu do poslednje tačke Briselskog sporazuma i da neće dozvoliti da nam zamazuju oči kada je reč o Zajednici srpskih opština, koja mora biti formirana na način na koji je to predviđeno Briselskim sporazumom.

Šef srpske diplomatije je naveo da predsednik Vučić brani Srbiju i zastupa njene interese na najbolji mogući način i da Srbija ima najboljeg mogućeg predstavnika i pregovarača.

"Uveren sam da će to biti tako i ovoga puta. Situacija je veoma tenzična i opterećena  neozbiljnošću i ponašanjem Prištine. To je razlog za brigu. Veći razlog za brigu je što zapadni zvaničnici koji su priznali njihov sepratizam daju Prištini to za pravo. Srbija ima najboljeg mogućeg predstavnika i pregovarača kome nije nimalo lako. Niko bolje neće zastupati naše interese i našu poziciju odbrane međunarodnih pravnih principa i teritorijalnog integriteta i suvereniteta od predsednika Vučića", naglasio je ministar Selaković.

Na pitanje o navodima Kurtija o obostranom priznanju i pokušajima da Beograd optuži za napade i tenzije, Selaković kaže da od Kurtija može sve da se očekuje jer je nepredvidiva figura i zato se ne treba nadati ničem dobrom od njega.

Selaković je naglasio da će Vučić na najbolji način braniti vitalne interese Srbije i da, od vremena pregovaranja Briselskog sporazuma, nije pristajao na pritiske, kao i da je uveren da će to biti tako i ovog puta.

"Takav pregovarač odlazi u Brisel, znaju da neće biti lako s njim, ali Vučić je dosledan, ako se nešto dogovori to se poštuje", naveo je Selaković.

Ministar spoljnih poslova je rekao da Priština ne može da zamazuje oči pričama o formiranju ZSO u okviru tzv. kosovskog ustava.

"Njihov problem je što Aleksandar Vučić sve veoma dobro zna, svaku tačku i zapetu u Briselskom sporazumu, zna šta je dogovoreno i predviđeno i sa njim ne možete da se igrate. Odlično rezonuje i stoji na pozicijama koje ne mogu da se promene niti izbegnu – zaštita državnih interesa i Srba na KiM", rekao je Selaković.