Polaznici Bečke diplomatske akademije posetili MSP

16. maj 2022.
Polaznici Bečke diplomatske akademije posetili su Ministarstvo spoljnih poslova, a tom prilikom predavanje na temu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije održala je rukovodilac Diplomatske akademije Marina Jovićević.

Jovićević je govorila o značaju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, evropskom putu Srbije, očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, a polaznike je upoznala i sa bilateralnom saradnjom Srbije sa vodećim akterima globalne političke scene.

Rukovodila Diplomatske akademije je podvukla da se Srbija u ostvarivanju svih svojih spoljnopolitičkih ciljeva rukovodi legitimnim nacionalnim političkim i ekonomskim interesima i da se zalaže za poštovanje normi međunarodnog prava i postizanje dogovora kroz dijalog i diplomatsku aktivnost.

Naglasila je da se od samog početka dijaloga sa Prištinom Srbija ponašala kao konstruktivan partner, koji ispunjava svoje obaveze i primenjuje postignute dogovore, osvrnuvši se na značaj poštovanja Rezolucije SB UN 1244 i većeg angažovanja međunarodne zajednice kada je reč o zaštiti srpskog stanovništva i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Jovićević je označila perspektivu punopravnog članstva u EU kao podstrek sveobuhvatnim reformama koje sprovodimo, kao i politici pomirenja u regionu i dodala da je Srbija otvorena za saradnju sa partnerima kako iz okruženja, tako i iz Evrope i sveta. Takođe, angažman zemlje u OUN, OEBS, SE i drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama i inicijativama, ona je okarakterisala kao doprinos jačanju mira, stabilnosti i ekonomskog napretka na ovim prostorima, pomenuvši u tom kontekstu značaj inicijative „Otvoreni Balkan“.

Takođe, rukovodilac akademije je ukazala je da, iako sprovodi politiku vojne neutralnosti, Srbija ostvaruje partnersku saradnju sa NATO kroz Partnerstvo za mir, IPAP projekte, ukazavši i na značajno učešće Srbije u  mirovnim misijama operacijama UN i EU.

Ministarstvo je posetilo 50 polaznika Bečke diplomatske akademije u pratnji direktora Emila Briksa, a poseta je realizovana u okviru saradnje diplomatskih akademija  dveju zemalja.