Ministar Dačić se sastao sa danskim šefom diplomatije Rasmusenom

28. sep 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je danas ministra inostranih poslova Kraljevine Danske Larsa Lokea Rasmusena.

Tokom otvorenog i prijateljskog razgovora, istaknut je obostrani interes i spremnost za dalje intenziviranje saradnje između Republike Srbije i Kraljevine Danske u svim oblastima od obostranog interesa.

„Raduje nas što smo uspeli da postignemo napredak u oblasti ekonomske saradnje, koja je u prošloj godini bila rekordna,“ izjavio je ministar Dačić na konferenciji za novinare nakon sastanka, podsetivši da Danska spada u grupu 20 najvećih stranih investitora u Srbiji.

Tokom razgovora razmotrena su i pitanja iz domena bilateralne političke i ekonomske saradnje, dijalog Beograda i Prištine, kao i aktuelna međunarodna pitanja.

„Mi želimo da se sačuva mir na Kosovu i Metohiji, želimo da se spreči gubljenje ljudskih života, želimo da se  objektivno sagledava situacija i uzroci svih problema koji postoje, kao što su nepoštovanje i neispunjavanje Briselskog sporazuma, koji je pre 10 godina potpisan uz garanciju Evropske unije,“ naglasio je šef srpske diplomatije, dodajući da pre svega misli na formiranje Zajednice srpskih opština, što bi, uz veću bezbednosnu ulogu KFOR-a, omogućilo očuvanje mira i pokušaj da se dođe do normalizacije stanja.

Dačić je zahvalio Danskoj na podršci našim evropskim integracijama i dodao da, pored želje da idemo evropskim putem, imamo potrebu da štitimo naše državne i nacionalne interese, misleći, pre svega na prava srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji.

Sagovornici su se složili u oceni da postoji prostor za unapređenje bilateralne saradnje u različitim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije.

“Razgovarali smo o mogućnostima za dalju saradnju, imamo dosta danskih kompanija koje investiraju u Srbiju i postoji definitivno prostor za više. Imamo dobre tendencije u poslednjih nekoliko godina”, rekao je danski ministar Rasmusen i dodao da postoji saglasnost da se potpišu međuvladini sporazumi, naročito u oblasti zdravstva i energetskog sektora.

On je istakao da veruje da je srpska budućnost u okviru evropske porodice, navodeći da Danska ostaje posvećena da pomogne Srbiji na tom putu.

“Malo sam zabrinut zbog situacije u regionu. Brine me da je dijalog Beograda i Prištine pauziran, što je frustrirajuće s obzirom na to da smo imali pozitivne trenutke tokom proleća,” rekao je Rasmusen.