Ministar Dačić sa ambasadorima Republike Srbije u Kanadi i Poljskoj

06. sep 2019.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Ministarstvu sa ambasadorima Republike Srbije u Kanadi i Poljskoj Mihailom Papazogluom i Nikolom Zurovcem.

Tokom odvojenih sastanaka, ministar spoljnih poslova Republike Srbije informisao je naše ambasadore o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o jednostranim aktima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga i razgovora, ali i do blokade Briselskog procesa i dolaženja do kompromisnog rešenja. Šef srpske diplomatije informisao je ambasadore o poseti senatora Džonsona i Marfija Srbiji, i istakao je i značaj nedavne posete predsednika Vučića Sjedinjenim Američkim Državama i susretima koje je predsednik imao u Njujorku. Ministar Dačić ponovio je spoljnopolitičke prioritete Srbije i naložio pojačano angažovanje ambasadora u skladu sa nacionalnim interesima Srbije.

Ambasadori su izložili ministru Dačiću situaciju u zemljama u kojima predstavljaju Srbiju, s posebnim osvrtom na bilateralne odnose Srbije sa datim zemljama, ali i o pojačanim aktivnostima u cilju jačanja pozicije Republike Srbije na multilateralnom planu, posebno u predstojećem periodu kada Priština aplicira za članstvo u brojnim međunarodnim organizacijama.