Ministar Dačić razgovarao sa predsedavajućim OEBS i šefom diplomatije Malte Ijanom Bordžom

10. apr 2024.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se sa predsedavajućim Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministrom spoljnih i evropskih poslova i trgovine Republike Malte Ijanom Bordžom.

U otvorenom razgovoru razmenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji unutar OEBS i mogućnostima da kroz suštinski i konstruktivni dijalog dođe do prevazilaženja postojećih izazova, a posebno u vezi sa pitanjem budžeta Organizacije i pravovremenim imenovanjem rukovodstva nezavisnih institucija OEBS. 

Potpredsednik Vlade i ministar Dačić je ponovio spremnost Republike Srbije da, kao i do sada, pomogne u postizanju konsenzusa o svim pitanjima od značaja za neometano funkcionisanje Organizacije. 

Pozdravio je činjenicu što je podrška radu misija na terenu i jačanje njihovih kapaciteta prepoznata i među prioritetima aktuelnog malteškog predsedavanja. 

S tim u vezi, Dačić je istakao veoma dobru višedecenijsku saradnju koju Republika Srbija ostvaruje sa Misijom OEBS u Srbiji (OMIS), kao i da veoma cenimo njihovu podršku u sveobuhvatnom reformskom procesu i ekspertizu u programskim oblastima poput demokratizacije i medija, vladavine prava, jačanja ljudskih i manjinskih prava, promocije tolerancije i nediskriminacije i reforme sektora bezbednosti. 

Ministar Dačić je podsetio na neophodnost očuvanja statusno neutralnog pristupa OEBS u pogledu Kosova i Metohije, koji se mora poštovati ne samo prilikom sastanaka Organizacije, već i u radu misija na terenu, a posebno prilikom poseta zvaničnika OEBS Prištini. 

Uz izražavanje zadovoljstva što je u funkciji predsedavajućeg OEBS u prilici da poseti Beograd, ministar Ijan Bordž je posebno istakao dosadašnju odličnu saradnju koju Misija OEBS u Srbiji ostvaruje sa Vladom Republike Srbije, kao i da u nastavku zajedničkih aktivnosti OMIS predstavlja pouzdanog partnera u daljem reformskom procesu. 

Predsedavajući OEBS i ministar Bordž je podsetio na odlične bilateralne odnose dve zemlje, koji su u usponu i na veliki doprinos srpske dijaspore koja živi i radi na Malti. Naveo je i da novouspostavljena direktna avio-linija između dve zemlje dodatno poboljšava razvoj turizma i ukupnih ekonomskih odnosa.