Ministar Dačić na konferenciji „Kontinentalne mogućnosti u trgovinskoj i investicionoj saradnji između Afrike i Balkana-Srbija kao ogledni primer"

30. sep 2019.
Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na konferenciji „Kontinentalne mogućnosti u trgovinskoj i investicionoj saradnji između Afrike i Balkana - Srbija kao ogledni primer":

„Dame i gospodo,

Velika mi je čast i zadovoljstvo zbog ukazane prilike da vam se obratim na ovako važnom skupu. Želeo bih da se zahvalim Privrednoj komori Srbije i njenom predsedniku Marku Čadežu, kao i doajenu grupe afričkih ambasadora u Beogradu, ambasadoru Alžira Abdelhamidu Šebšubu i ambasadoru Arapske Republike Egipat Amru al Guvejliju na nesebičnom i velikom trudu koji su uložili u organizaciju i održavanje ove veoma značajne Konferencije, koja je okupila privrednike i predstavnike kompanija sa Balkana, iz Republike Srbije i Afrike.

Republika Srbija tradicionalno neguje veoma dobre i prijateljske odnose sa zemljama afričkog kontinenta, što je činjenica na koju smo veoma ponosni. Oduvek smo podržavali borbu prijateljskih afričkih naroda za nezavisnost i slobodu, što su i vrhovni ideali Republike Srbije i srpskog naroda. Naša zemlja je po tome poznata, o čemu svedoči i istorija tokom koje smo podneli značajne žrtve u cilju očuvanja i odbrane slobodarskih ideja, koje su utkane i u temelje naše državnosti. Ne treba zaboraviti da je naša zemlja među prvima podržala antikolonijalističku borbu afričkih naroda i država, kao i da smo među prvima priznavali nezavisnost afričkih zemalja, koje su se oslobađale nepravičnog kolonijalnog odnosa. Zajednička borba sa narodima Afrike za slobodu, pravdu i ravnopravnost bila je najvidljivija u Pokretu nesvrstanih zemalja, čiji je SFRJ bila jedan od osnivača, zbog čega smo ponosni i u čemu i danas nalazimo ideju i podsticaj za unapređenje saradnje sa zemljama afričkog regiona.

Današnji događaj svedoči da Republika Srbija i dalje nastoji da u što većoj meri bude prisutna u afričkom regionu. Uveren sam da postoje značajni potencijali za unapređenje saradnje na ekonomskom i trgovinskom planu, kao i u oblasti poljoprivrede između Balkana i zemalja afričkog kontinenta. Obim robne razmene između R. Srbije i afričkih zemalja iznosi nešto manje od 200 miliona dolara na godišnjem nivou. Upravo je ovo pokazatelj da u oblasti trgovine sa afričkim zemljama postoji značajan prostor za kvalitativni i kvantitativni napredak. Spremni smo i za unapređenje saradnje u oblasti energetike, a uz to smatram da postoje potencijali i za povezivanje malih i srednjih preduzeća iz naših zemalja i regiona. Posebno smo zainteresovani da se naše građevinske kompanije i operativa u ovom sektoru ponovo angažuju, a kada govorim o tome posebno mislim na zemlje severa Afrike, ali i na podsaharsku Afriku.

Dame i gospodo, dragi prijatelji,

U nadi da ovako važnim skupom produbljujemo naše prijateljske i partnerske odnose, duboko istorijski već utemeljene, želim da vas još jednom pozdravim i poželim uspešan rad i učešće na ovoj Konferenciji!

Živela Srbija, živela Afrika!"