Ђурић: Историјска посета председника Си Ђинпинга

09. мај 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је вечерас да је посета председника НР Кине Си Ђинпинга била од историјског значаја и да је ставила Србију на мапу најважнијих геополитичких дешавања.

"Ова посета је без претеривања историјског карактера и ставља Србију на мапу геополитичких дешавања, подиже нам профил. Има и стратешке и економске резултате", објаснио је Ђурић гостујући на „Јуроњуз Србија“.

Ђурић је указао на значај тога што је председник Си рекао да ће Кина још снажније у економском смислу подржавати развој Србије конкретним пројектима, а тако и истраживањем могућности отварања различитих фабрика.

Према његовим речима, постоје два фактора која су кључна за тесне односе са Кином: први је да Србија води самосталну спољну политику што је препознато од кинеског руководства, а други је лични однос двојице председника.

"Србија је сопствени мали центар одлучивања. Али ту је и лични однос који је председник Србије Александар Вучић изградио са кинеским председником Сијем, који је био очигледан од првог момента доласка шефа кинеске државе. На састанцима су подједнако могле да се чују речи уважавања на личном нивоу, уз опис да је политика коју води Вучић једна истрајна, одлучна и самостална политика. За земљу од седам милион становника то је нешто што ужива поштовање Кине. Кинеско руководство показало је да види Србију као једног од кључног партнера у свету, али засигурно кључног у Европи", истакао је Ђурић.

Шеф српске дипломатије је истакао да се блиска сарадња са Кином и европски пут Србије не искључују међусобно.

"Стратешка одлука Србије да иде ка ЕУ се не доводи у питање, и ЕУ блиско сарађује са Кином. Када је Си Ђинпинг посетио Европу 2019. тада је БДП свих земаља ЕУ заједно био једнак БДП-у Кине. Данас је БДП Кине 15 одсто већи од БДП-а свих земаља Уније заједно", указао је Ђурић.

Истакао је да је компаративна предност Србије то што има најближе односе са Кином и што је потписала заједничку изјаву о продубљивању сарадње са Пекингом, а реч је ширим напорима Кине у стварању заједнице за будућност човечанства како би се глобална питања решавала заједнички и мирољубиво.

Подсетио је да је Србија још 2013. године приступила сличној изјави на иницијативу Кине, што је отворило врата за додатну економску сарадњу.

"Исти је случај и сада, и то неће умањити наше капацитете за сарадњу са ЕУ. Ово ће само увећати интерес за Србију код потенцијалних партнера на Западу", уверен је Ђурић.

Он је казао да је једна од важних ствари које спајају Кину и Србију то што се Београд принципијелно залаже за поштовање међународног права, без обзира о којој држави је реч.

"Србија у свом односу према Кини то не ради на основу дневних политичких хирова, већ зато што је то дугорочно стратешки интерес", нагласио је Ђурић, констатујући да уговор о слободној трговини са Кином Србију чини најатрактивнијом дестинацијом у овом делу света.

Оценио је да је посета кинеског председника Србији прекретница у глобалним дешавањима и подсетио да је Србија једина дестинација коју је посетио по други пут.

"За Србију која се налази пред огромним изазовима и која је суочена са огромним притисцима, ова пружена рука пријатељства и подршка има историјски значај. Када је Си последњи пут посетио Европу није боравио на истим дестинацијама, осим Србије. То говори да смо политиком која није лака и која често наилази на критике успели да се ставимо на мапу, а имаће и веће поштовање и оних који нас сада критикују а сами сарађују са Кином, јер ће и они понудити повољније политичке и економске услове да се такмиче за свој положај овде. То је могуће само док будемо водили политику са кичмом", подвукао је Ђурић.

Он је напоменуо и да је веома значајна порука коју је кинески председник јавно, на конференцији за медије, изговорио у вези са агресијом на СР Југославију 1999. године.

"Многима је промакло, али председник Си је на конференцији подвукао да Кина никада више неће дозволити да се понови оно што се догодило пријатељској Србији 1999. године", казао је Ђурић.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Ђурић је истакао да режим Аљбина Куртија не жели чланство у Савету Европе да би Срби добили право да се жале Европском суду за људска права у Стразбуру, већ да би консолидовао лажну државност „Косова“ и да би његови истомишљеници, следбеници великоалбанске политике, засули Суд у Стразбуру тужбама против Србије за одштету.

Он је додао да је председник Србије Александар Вучић у разговорима са француским председником Емануелом Макроном и другим лидерима посветио много времена овој теми и да је чињеница да су се многе земље које су снажно подржавале „Косово“ сада повукле захваљујући тим напорима.

"Очигледно је да се независна и слободна спољна политика Србије појединим центрима не допада и зато користе споредна питања да ставе Србију под притисак. Морају да знају да је Србија доследан, поуздан и одговоран партнер, што значи да се може рачунати на сарадњу, али и на снажан отпор када се врши непринципијалан притисак", подвукао је Ђурић.

Поводом обележавања 9. маја, Дана Европе, шеф српске дипломатије каже да би Србији добро дошла Европа, али да би и Европи добро дошла Србија, јер има шта да понуди, културно, историјски и на сваки други начин.

Чврсто верује, како каже, да ће Србија постати још боља, модернија, али да ће се и сачувати традиционалне вредности.

"На нашем путу ка ЕУ држаћемо се сопствених принципа и наших правила, да не буде као у шали - операција успела, пацијент умро. Што се тиче будућности Европе, ЕУ је суочена са многим изазовима, али не треба да ликујемо због тога, јер се налазимо на истом броду и када се накашље немачка економија, то се одржава и на нашу економију. Тако да "нека и комшијина крава буде жива и здрава", поручио је Ђурић.