Министар Ђурић са министром иностраних послова Бутана

23. sep 2024.
Министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић састао се, уочи отварања генералне дебате 79. заседања Генералне скупштине УН, са министром иностраних послова Краљевине Бутан Лионпом Дином Н. Дунгиелом.

Министри су разговарали о интензивирању билатералних односа кроз јачање политичког дијалога и реализацију посета на високом нивоу, као и о перспективама унапређења економско-пословних веза двеју земаља. 

Министар Ђурић је захвалио саговорнику на принципијелној подршци Бутана када је реч о очувању суверенитета и територијалне целовитости Републике Србије и нагласио да Србија цени подршку ове земље у међународним организацијама по питањима од националног значаја. 

Шефови дипломатија разменили су мишљења и о повезивању двају министарстава кроз обуке и семинаре за дипломате, као и о билатералној сарадњи у области образовања, при чему је Ђурић посебно истакао програм "Свет у Србији” као прилику за студирање бутанских студената у нашој земљи.

Упознавши саговорника са плановима за припрему Специјализоване изложбе Експо 2027 у Београду, министар Ђурић је упутио позив Бутану да учествује у овом догађају и земљама из читавог света представи своју културу, традицију, туристичке и економске потенцијале.