Вуковар: Прослава Дана српског јединства, слободе и националне заставе и празника Светих новомученика јасеновачких

13. sep 2024.
Генерални конзулат Републике Србије у Вуковару, заједно са Епархијом осечкопољском и барањском, Заједничким већем општина и Установом у култури Српски дом у Вуковару, прославио је државни празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе и црквени празник Светих новомученика јасеновачких.

У Генералном конзулату приређен је пријем поводом Дана српског јединства, слободе и заставе. Конзул жеран Владимир Марјановић указао је на важност обележавања овог празника како у Републици Србији и Републици Српској, тако и међу Србима у региону и расејању.

У Српском дому у Вуковару, у организацији Епархије осечкопољске и барањске, приказан је филм „Дара из Јасеновца“, сценаристе Наташе Дракулић и режисера Предрага Антонијевића.

Отварајући скуп, епископ Херувим истакао је да је потребно чувати сећање на невино пострадале током Другог светског рата. Након пројекције, присутнима се обратила и сценариста Наташа Дракулић.

Говорила је о мотивима за писање сценарија, припремама за снимање филма, утисцима које филм оставља на публику и личној повезаности са Ликом у којој је рођена.