Ђурић: Веома добри односи и простор за проширење сарадње Србије и Мексика

10. мај 2024.
Министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић састао се данас са амбасадором Сједињених Мексичких Држава Карлосом Исауром Феликсом Короном.

Министар Ђурић је констатовао да веома добри политички односи, дуга традиција билатералних односа и узајамно разумевање двеју држава у међународној арени, стварају простор за отварање нових области сарадње.

Србија и Мексико, према његовим речима, деле снажно залагање за поштовање међународног права и опредељеност за мултилатерализам.

У складу с тим, Србија је, како је нагласио Ђурић, веома захвална Мексику на доследној подршци по питању Косова и Метохије, и разумевању за ставове са којима Србија тим поводом иступа у међународним организацијама.

Шеф српске дипломатије констатовао је да постоје бројни неискоришћени потенцијали за унапређење економских односа Србије и Мексика, посебно у домену пољопривреде, јер, иако робна размена у протеклих пет година бележи константан раст, економска сарадња је и даље знатно испод реалних могућности двеју држава.

Министар Ђурић је истакао да је за Србију веома важно да и кроз мултилатералне канале, односно кроз регионалне организације, у којима имамо статус посматрача, попут Организације америчких држава и Асоцијације карипских држава, настави рад на изграђивању што бољих односа са земљама тог дела света, те да се и ту надамо подршци мексичких пријатеља.