gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Teme
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
PRELAZAK GRANICE
+ larger fontnormal font- Smaller font
22.05.2020.
Vlada Republike Srbije donela je Odluku o dopuni Odluke o proglašenju bolesti COVID -19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, prema kojoj je ukinuta zabrana ulaska u Republiku Srbiju. Shodnoj toj odluci, za ulazak u Republiku Srbiju više nije potrebna posebna saglasnost/dozvola za ulazak državljana Republike Srbije i stranih državljana. Time je prelazak granice Republike Srbije vraćen u uobičajen režim.

Takođe svim licima koja ulaze u Republiku Srbiju - umesto ranijih mera izolacije i obaveze posedovanja negativnog PCR testa – prilikom pasoške kontrole (samo) se uručuje pismeno obaveštenje – zdravstveno upozorenje, dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku, o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID -19.

Strani državljani, kojima je rok važenja privremenog boravka u Republici Srbiji istekao nakon dana proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji zbog epidemije zarazne bolesti COVID -19 izazvane virusom SARS-CoV-2, mogu ući u Republiku Srbiju najkasnije do 1. jula 2020. godine i zakonito podneti zahtev za produženje privremenog boravka u roku od 30 dana od dana ulaska u Republiku Srbiju. S tim u vezi, smatraće se da je privremeni boravak ove kategorije stranih državljana (kojima je dozvola privremenog boravka u Republici Srbiji istekla dok su boravili u inostranstvu) važeći u trenutku ulaska u Republiku Srbiju, a da je do okončanja postupaka po podnetom zahtevu za produženje privremenog boravka strani državljanin zakonito u Republici Srbiji.

Istom odlukom propisano je i da se svim licima kojima je prilikom ulaska u Republiku Srbiju, u skladu sa ranije važećim propisom, određena mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano virusom SARS-CoV-2 u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima), a koja do dana stupanja na snagu ove odluke nije istekla, danom stupanja na snagu ove odluke izrečena mera obustavlja od daljeg izvršenja.

Vlada Republike Srbije je donela Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju kao i Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju graničnih prelaza.


12.05.2020.
Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici protokol ulaska državljana Srbije i stranih državljana u Republiku Srbiju, u skladu sa epidemioploškom situacijom i zaštitom stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

Državljani Srbije mogu da uđu u našu zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, svi naši državljani, bez izuzetka, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova – negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i dozvola koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Treba dodati i da je krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, preporučio Vladi da od 1. juna u potpunosti otvori granice za lica koja dolaze iz 4 susedne zemlje – Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije.


20.03.2020.
Svi granični prelazi za putnike u drumskom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju u Republici Srbiji zatvoreni su od danas u 8 časova.


U skladu sa ovom odlukom, na teritoriju naše zemlje mogu da uđu samo transportni kamioni.

19.03.2020
.

Vlada Republike Srbije donela je 19. marta nove odluke u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19, među kojima je i odluka da se međunarodni putnički avio-saobraćaj sa Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu obustavlja do daljeg.

15.03.2020.
Na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja donete u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19 15.marta 2020.godine, granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane.
Ova mera se ne primenjuje na strane državljane koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, kao i na akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija i članove njihovih porodica.

Državljani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću.

Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Republike Italije, Švajcarske Konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana.
U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije, režim privremene zabrane ulaska u Republiku Srbiju se ne odnosi i na:

  • posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, boravak se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
  • posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe. U slučaju nizvodne plovidbe, boravak u vodama Republike Srbije se ograničava na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
  • vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;
  • posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije;
  • lica koja su dobila saglasnost za ulazak u Republiku Srbiju od radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;
  • humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem.

Informacija o graničnim prelazima koji su privremeno zatvoreni se može naći ovde.

Podaci o epidemiološkoj situaciji u Srbiji redovno se ažuriraju na referentnom sajtu Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije.

Korisne savete i preporuke Instituta za javno zdravlje Srbije možete naći ovde.