gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња
среда, 07. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Инструмент претприступне помоћи ЕУ – ИПА
+ larger fontnormal font- Smaller font
Инструмент претприступне помоћи ЕУ – ИПА Европска унија од 2007. године пружа финансијску подршку државама западног Балкана кроз јединствени Инструмент за претприступну помоћ (ИПА), који је објединио све дотадашње претприступне инструменте за претприступну помоћ: PHARE, SAPARD, ISPA, CARDS.

Нова ИПА II регулатива усвојена је 11. марта 2014. године. Укупан буџет ИПА за период 2014-2016 износи 11,668 милијарди евра, при чему jе износ намењен за Републику Србију 1,508 милијарди евра. Подршка ЕУ за наведени период усклађена је са потребама процеса приступања и стратегијом проширења, а базираће се на подршци националним реформским процесима и помоћи других донатора и међународних финансијских институција. На основу специфичних потреба произишлих из процеса скрининга и у каснијем току преговора, подршка ће се суштински заснивати на стратегијама и акционим плановима усвојеним у оквиру преговарачког процеса, иако може бити употребљена и за непредвиђене приоритетне потребе релевантне за преговоре. Кроз ИПА ће бити настављено кофинансирање учешћа Републике Србије у програмима ЕУ.

Као кандидат за чланство у ЕУ, Република Србија је од априла 2014. године добила акредитацију за самостално коришћење ИПА фондова ЕУ. У циљу ефикасног и ефективног коришћења ИПА фондова, све земље кориснице, укључујући и Србију, именовале су националне координаторе за ИПА (NIPAC), који су одговорни за координацију, планирање и праћење помоћи ЕУ у свим ИПА компонентама. Послове Техничког секретаријата националног координатора за ИПА обавља Канцеларија за европске интеграције (http://www.seio.gov.rs ).

Европска комисија усвојила је Вишегодишњи програм Републике Србије за рурални развој за период 2014-2020 у оквиру ИПА II, 20. јануара 2015. године. Индикативни износ алокација је 175 милиона евра, почевши од 2015. године, а намењен је:
- инвестицијама у материјална добра холдинга у пољопривреди;
- инвестицијама у материјална добра у вези са прерадом и маркетингом пољопривредних производа, укључујући и рибарство;
- мерама у области пољопривреде, заштите животне средине, климатских промена и органској пољопривреди;
- спровођењу локалних стратегија развоја;
- диверзификацији газдинстава и развоју пословања;

Детаљније информације о процесу програмирања ЕУ финансијске помоћи погледати на интернет страници: http://www.evropa.gov.rs/Evropa/PublicSite/index.aspx .