gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња Регионалне иницијативе
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Процес сарадње у југоисточној Европи (ПСуЈИЕ)
+ larger fontnormal font- Smaller font
Процес сарадње у Југоисточној Европи (ПСуЈИЕ) покренут је 1996. године са циљем да се Југоисточна Европа трансформише у регион стабилности, безбедности и сарадње у складу са европским интеграционим токовима, а кроз унапређење међусобног дијалога и сарадње на свим нивоима и у свим областима од заједничког интереса. У раду ПСуЈИЕ у својству пуноправних
чланова учествује дванаест земаља: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Грчка, Хрватска, БЈР Македонија, Молдавија, Румунија, Србија, Словенија и Турска.

Србија се у пуном капацитету укључила у активности ПСуЈИЕ на Самиту у Скопљу одржаном у октобру 2000. године.

Активности ПСуЈИЕ одвијају се на самитима шефова држава или влада, састанцима МИП, као и на нивоу политичких директора МИП земаља учесница ове иницијативе. Такође, одржавају се и састанци Тројке као сталног координационог тела, коју сачињавају тренутни, претходни и будући председавајући. Састанци на нивоу ресорних министарстава одржавају се према
потреби уз разматрање појединих питања која су од интереса земаља чланица.

Основни документ ПСуЈИЕ је Повеља о добросуседским односима, стабилности, безбедности и сарадњи у југоисточној Европи, усвојена 2000. године у Букурешту. Повеља је измењена на Самиту Процеса сарадње у Загребу 11. маја 2007. године како би се дефинисао однос ПСуЈИЕ и Регионалног савета за сарадњу.

На Самиту ПСуЈИЕ одржаном у Загребу 11. маја 2007. године, донета је одлука о успостављању функционалних веза између Процеса (ПСуЈИЕ) и Регионалног савета за сарадњу (РСС), при чему је Процес наставио дотадашњу улогу форума за политички дијалог и усмеравање сарадње земаља учесница, а Секретаријат РСС, са седиштем у Сарајеву, је постао оперативна подршка Процесу сарадње.

На Самиту ПСуЈИЕ, одржаном 25. јуна 2014. године у Букурешту, Република Србија је, поштујући постигнуте договоре, прихватила учешће „Косова*“ (са звездицом и познатим текстом фусноте) у активностима ПСуЈИЕ, на равноправној основи, али без прејудицирања статуса и у складу са Договором о регионалном представљању и сарадњи и Бриселским споразумом. Наведено решење поменуто је у Декларацији са Самита ПСуЈИЕ. На овај начин Република Србија је испунила обавезу да неће спречавати нити блокирати „Косово*“ у процесу европских интеграција. Такође, на овај начин није промењена позиција Републике Србије у односу на статус „Косова*“, нити је Република Србија одступила од својих ставова, јер и даље као оквир за обележавање и представљање „Косова*“ остају Резолуција СБ УН 1244 и Саветодавно мишљење Међународног суда правде.

Парламентарна димензија ПСуЈИЕ одвија се кроз сарадњу у оквиру Радне групе парламентарне димензије Процеса сарадње у Југоисточној Европи, у којој учествују представници Народне скупштине РС.

Р. Србија је председавала ПСуЈИЕ од јуна 2011. до јуна 2012. године.


1 This designation is without prejudice to positions on status, and is in line with UNSCR 1244 and ICJ
Advisory opinion on the Kosovo declaration of independence.

Председавање ПСуЈИЕ за период 2016-2017. године преузела је Р. Хрватска, а Р. Словенија ће председавати ПСуЈИЕ у периоду 2017-2018. године.

Национални координатор Р. Србије за ПСуЈИЕ:
др Марина Јовићевић
в.д. помоћника министра спољних послова за ЕУ
контакт: 011-306 8728 и Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели