gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 17.01.2019.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ I AMBASADORKA BRAZILA POTVRDILI INTERES ZA NASTAVAK SARADNjE

BEOGRAD, 16. januara 2019. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio je 16. januara odlazećoj ambasadorki Brazila Izabeli Kristini de Azevedo Hejvert na aktivnom angažmanu i doprinosu daljem razvoju tradicionalno prijateljskih odnosa Srbije i Brazila. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, tokom oproštajnog susreta potvrđen je interes Srbije da nastavi da uanpređuje saradnju sa Brazilom, jednim od ključnih političkih i ekonomskih partnera u regionu Latinske Amerike, u svim oblastima od obostranog interesa. Ambasadorka de Azevedo je posebno istakla značaj unapređenja ugovorne osnove okončanjem rada na usaglašavanju bilateralnih sporazuma u proceduri, kao i potencijale za razvoj saradnje na ekonomskom planu. Dačić je izrazio zahvalnost na podršci Brazila teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i istakao da je Srbija spremna da nastavi blisku saradnju sa novom vladom Brazila.

DAČIĆ RAZGOVARAO S NAČELNIKOM ŠTABA NATO KOMANDE ZDRUŽENIH SNAGA U NAPULjU

BEOGRAD, 16. januara 2019. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i načelnik štaba NATO Komande združenih snaga u Napulju Lućano Portolano izrazili su zadovoljstvo intenzivnim političkim dijalogom Srbije i NATO-a, kao i uspešnom vojnom i civilnom saradnjom uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije. Dačić i Portolano su razgovarali o mogućnostima za unapređenja partnerske saradnje, imajući u vidu da Srbiju i NATO povezuje zajednički interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Dačić je rekao da je, polazeći od činjenice da se prošlost ne može promeniti, pa ni događaji iz 1999, ali da se na budućnost može uticati, važno da Srbija i NATO produbljuju saradnju imajući u vidu zajednički interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu. Portolano je rekao da je Srbija jedan od najboljih partnera Alijanse, ključan faktor regionalne stabilnosti, kao i da NATO ulaže posebne napore za dalje unapređenje kvaliteta i kvantiteta zajedničkih aktivnosti koje se realizuju u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti u regionu. Srbija učestvuje u brojnim međunarodnim misijama i operacijama pod okriljem EU i Ujedinjenih nacija i spremna je za saradnju s Alijansom u borbi protiv terorizma, reagovanju u vanrednom situacijama, kao i u suočavanju s aktuelnim bezbednosnim izazovima, navodi se u saopštenju. Šef srpske diplomatije i Portolano, koji je i šef Komandnog elementa EU, pozitivno su ocenili saradnju na terenu Vojske Srbije i Kfora u cilju sprovođenja Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i Vojno-tehničkog sporazuma. Dačić je rekao da je nesmanjeno prisustvo Kfora veoma važno za garantovanje bezbednosti i očuvanje kulturnog i religijskog nasleđa Srba na KiM. On je rekao da su važne garancije NATO-a da Kosovske bezbednosne snage i druge teško naoružane formacije Albanaca, ne mogu biti angažovane na severu KiM bez saglasnosti Alijanse, tj. komandanta Kfora, kao i predstavnika Srba na severu KiM. Načelnik štaba NATO Komande združenih snaga u Napulju rekao je da je Kfor opredeljen da nastavi realizaciju mandata koji je dobio od Saveta bezbednosti UN.

ANA BRNABIĆ SE SASTALA SA PREDSEDNIKOM ITALIJANSKE ANTIKORUPCIJSKE AGENCIJE

BEOGRAD, 16. januara 2019. (Beta) - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 16. januara da je borba protiv korupcije važna i da predstavlja jedan od prioriteta u procesu reformi koje Srbija sprovodi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Kako se navodi u saopštenju kabineta premijerke Srbije, ona je razgovarala sa predsednikom Nacionalne antikorupcijske agencije Italije Rafaelom Kantoneom o uspešnom završetku tvining projekta ''Prevencija i borba protiv korupcije'', realizovanog u saradnji sa italijanskim partnerima. Brnabić je izrazila zahvalnost na pomoći italijanske agencije i kazala da ceni podršku Italije u borbi protiv korupcije. Kantone je rekao da je zadovoljan saradnjom sa Agencijom za borbu protiv korupcije i rezultatima tog projekta i dodao da će Italija nastaviti da blisko sarađuje i pruža podršku Srbiji na svim nivoima, a posebno u toj oblasti.

KUBUROVIĆ: USKORO JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O SPREČAVANjU KORUPCIJE

BEOGRAD, 16. januara 2019. (Beta) - Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je 16. januara da će uskoro otpočeti javna rasprava u vezi sa nacrtom novog zakona o sprečavanju korupcije, što je novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Ona je to rekla tokom sastanka sa predsednikom Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Republike Italije Rafaelom Kantoneom. Kuburović je kazala da Ministarstvo pravde Srbije jednaku pažnju posvećuje jačanju represivnih i preventivnih antikoruptivnih mehanizama, navodi se u saopštenju Ministarstva. Ona je istakla da su nova zakonska rešenja usklađena sa preporukama GREKO eksperata, i da za cilj imaju širenje ovlašćenja i jačanje nezavisnosti Agencije. Kuburović i Kantone su tokom sastanka istakli da Srbija i Italija imaju odličnu saradnju u oblasti pravosuđa, kao i da je ta saradnja najintenzivnija na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Kuburović je podsetila da su ministri pravde Italije i Srbije još početkom 2017. potpisali Sporazum o saradnji, kojim je unapređena razmena informacija Srbije i Italije na polju borbe protiv kriminala i korupcije. Ona je dodala da je nedugo zatim potpisan i Memorandum sa Finansijskom policijom Italije, po osnovu kojeg su srpski tužioci i policajci počeli tokom 2018. da pohađaju stručne obuke u Italiji u oblasti borbe protiv korupcije i finansijskog kriminala. Za uspešnu borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala od izuzetnog značaja je neposredna saradnja između srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal i Tužilaštva za borbu protiv mafije Italije, ukazala je ministarka Kuburović i dodala da ta saradnja podrazumeva i učešće u zajedničkim istražnim timovima. Kantone je istakao dobru saradnju i italijanske i srpske agencije za borbu protiv korupcije, kao i to da je dvogodišnji tvining projekat "Prevencija i borba protiv korupcije" koji se odnosio na jačanje kapaciteta Agencije za borbu protiv korupcije Srbije, dao dobre rezultate i dodatno ojačao tu saradnju. On je ukazao da je Srbija prva država koja je bila pozvana da bude deo Mreže institucija za prevenciju korupcije, koja je osnovana u oktobru 2018. u cilju prikupljanja i razmene informacija, kao i dobrih praksi među institucijama za prevenciju i borbu protiv korupcije. Mrežu čini trenutno više od 15 država, a direktor Agencije za borbu protiv korupcije Srbije je jedan od dva potpredsednika ove organizcije. Na kraju sastanka prisutni su se saglasili da Italija snažno podržava evropski put Srbije, kao i da su odnosi dve države na izuzetnom nivou, naročito imajući u vidu da se ove godine obeležava 140. godina diplomatskih odnosa i 10. godina strateškog partnerstva između Srbije i Italije.

AMBASADORI EU: SRBIJA ŠTO PRE DA USVOJI ZAKON O SPREČAVANjU KORUPCIJE

BEOGRAD, 16. januara 2019. (Beta) - Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasadori Italije i Španije pozvali su 16. januara vlasti u Beogradu da što pre usvoje novi Zakon o sprečavanju korupcije, dok je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da nikada nije kasno za tako važan zakon. Fabrici je naveo da Srbija treba da obezbedi efikasne institucije za primenu i monitoring mera u borbi protiv korupcije, a da novi zakon upravo treba dodatno da osnaži Agenciju za borbu protiv korupcije i omogući njeno bolje povezivanje sa drugim držanim organima, posebno tužilaštvom. "Ozbiljno se kasni se sa usvajanjem novog zakona i mi sada moramo da malo poguramo stvari. Podstičem Ministarstvo pravde da se što pre završi tekst u skladu sa preporukama Greko i Akcionim planom za poglavlje 23 i 24, kako bi u skupštini bio što pre usvojen", rekao je Fabrici na skupu povodom završetka tvining projekta "Prevencija i borba protiv korupcije" koji je trajao 30 meseci i koji je EU finansirala. Fabrici je kazao i da Srbija "treba da pruži dokaze za sprovođenje zakona", a da će konačan pokazatelj uspešnosti biti broj osuda zbog korupcije. "Postojanje političke volje je preduslov da se postignu takvi rezultati, ali treba da postoji i hrabrost za borbu protiv korupcije", rekao je Fabrici. Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović navela je da u Srbiji postoji politička volja za obračun sa korupcijom i da vlast svakodnevno dokazuje da je to na listi njenih prioritet. "Vi znate da se govorilo da je bilo kašnjenja u primeni Akcionog plana 23 i 24 i to jeste tačno, bilo je kašnjanja jer smo se rukovodili principom 'kvalitet pre brzine', ali za ovakav zakon koji je u pripremi ne može da bude kasno", rekla je Joksimović na skupu. Ona je kazala da je u pitanju sistemski zakon, koji je trenutno upućen na mišljenje u GREKO (Grupa država za borbu protiv korupcije, telo Saveta Evrope). Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da očekuje da će javna rasprava o Nacrtu zakona o sprečavanju korupcije početi narednog meseca. On je kazao da će Zakon omogućiti "sprečavanje sukoba interesa i akumulaciju javnih funkcija". Prema njegovim rečima, Zakonom se proširuju nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije, a Agencija će imati direktan pristup podacima drugih organa i moći će da postupa po anonimnim prijavama. Predsednik Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Italije Rafael Kantone takođe je naveo da Srbija treba što pre da usvoji novi Zakon o sprečavanju korupcije. On je kazao da je tokom projekta ostvarena dobra saradnja italijanske i srpske agencije, pred kojima je još mnogo posla kako bi se stanje u Srbiji popravilo. Na skupu je bio italijanski ambasador Karlo Lo Kašo, koji je kazao da je pomoć Beogradu u borbi protiv korupcije prioritet bilateralne saradnje. "Nemojmo da se obeshrabrimo što zakon još nije donet, jer puno je toga urađeno tokom trajanja projekta", rekao je Lo Šo. Ambasador Španije Migel Fuertes Suarez čija je zemlja takođe učestvovala u projektu, kazao je da Španija veoma decentralizovana zemlja koja ima 17 regija, što znači 17 skupština i vlada, što je velika opasnost za korupciju. "Zato je važno da imamo dobre zakone, ali i slobodnu štampu da nam ukažu na korupciju, ukoliko je 'nanjuše'", ocenio je Suarez. Dodao je da je u Španiji veliki broj političara osuđen na zatvorske kazne i da sistem jedne zemlje mora da bude spreman za takav scenario. "Kada građani vide da se zakoni ne poštuju, kada vide sive zone, teško je zamisliti da takvo društvo demokratski funkcioniše", rekao je Suarez.

DjORDjEVIĆ SA RUSKOM FIRMOM O OSVETLjENjU GROBLjA I HRAMA

BEOGRAD, 16. januara 2019. (Beta) - Ministar za rad i boračka pitanja Zoran Djorđević razgovarao je sa predstavnicima ruske kompanije "Boss lighting group" o obnovi i osvetljenju Groblja oslobodilaca Beograda i osvetljenju Hrama Svetog Save i celog platoa oko njega, saopštilo je 16. januara Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja. Djorđević je istakao je da su ratni vojni memorijali podignuti u čast heroja, koji su dali svoje živote za svoju otadzbinu i za slobodu budućih generacija, te da zaslužuju da se uspomena na njih čuva na dostojanstven način. "Vojni memorijali istorijski su i kulturno značajni za oba naša naroda. Srbi i Rusi uvek su se borili na istoj strani, a dokaz toga jeste i jubilarnih 180 godina dobrih diplomatskih odnosa, kao i česti susreti predsednikâ Aleksandra Vučića i Vladimira Putina", rekao je Djorđević i istakao da poseta Putina za Srbiju predstavlja veliku čast. Predsednik ruske firme Georgi Valentinovič zahvalio je ministru Djorđeviću na prijemu, i dodao da mu je drago što može da sarađuje sa Srbijom u oblasti koja je od velike važnosti za obe zemlje.

EKONOMIJA

BRNABIĆ: SRBIJA IMA POLITIČKE GARANCIJE DA NEĆE BITI POGODjENA KVOTAMA ZA UVOZ ČELIKA U EU

BEOGRAD, 16. januara 2019. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić 16. januara je izjavila da Srbija ima političke garancije da neće biti negativno pogođena uvođenjem kvota za uvoz čelika u EU, tako da su srpska privreda i železara u Smederevu u vlasništvu kineske kompanije HBIS u ovom trenutku potpuno bezbedne. "Imamo političke garancije da Srbija neće biti negativno pogođena ovim kvotama. To je u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji imamo sa EU", rekla je ona novinarima u Beogradu. Kako je precizirala, od tri relevantne kategorije u proizvodnji čelika na osnovu kojih se odlučuje o kvotama, za prvu Srbija neće imati nikakve kvote već globalnu kvotu za EU, a za druge dve kategorije verovatno će imati kvote, ali sa mogućnošću da ih automatski podiže. Premijerka je kazala da će mere EU o kvotama za čelik biti na snazi od 4. februara, a od aprila će Srbija moći da ih podigne i uđe u globalnu kvotu. "Dogovorili smo i klauzulu koja kaže da u svakom trenutku možemo da pokažemo da smo zabrinuti za našu proizvodnju. Ako to dokažemo podacima, možemo dodatno da pregovaramo o podizanju kvota", rekla je Brnabić. Istakla je da ograničavanje uvoza čelika u EU nije uporeno protiv Srbije i Zapadnog Balkana, kao ni protiv Kine, i da su mere bile nametnute. Amerika je, kako je dodala, prva uvela protekcionističke mere prema EU za tržište čelika, što je najosetljivije za EU jer je proizvodnja čelika ono na čemu je Unija i nastala, pa je morala da uzvrati. Brnabić je rekla da je Vlada Srbije o kvotama za čelik razgovarala sa EU više od četiri meseca. Dodala je da su u timu, koji se bavi tim poslovima, angažovani najbolji stručnjaci koji su predstavili sve analize srpske ekonomije i tržišta čelika, a data je i nezavisna studija o industriji Srbije. "Dali smo sve od sebe da zaštitimo Srbiju i našu železaru", rekla je premijerka i istakla da u ovom trenutku nije zabrinuta merama koje priprema EU. Kazala je da je u stalnom kontaktu i sa vlasnicima i sa menadzmentom železare u Smederevu. "Svakako da će nam biti teže po ovom pitanju nego pre i zahtevaće veći politički angažman Vlade Srbije koja će stalno pratiti sitiaciju u železari i izvozu", rekla je Brnabić. Od ukupne proizvodnje čelika u 64 zemlje na listi Svetske asicijacije čelika, koja je za 11 meseci prošle godine iznosila 1,65 milijardi tona, polovina potiče iz Kine. Železara u Smederevu je druga na listi najvećih izvoznika iz Srbije čiji je prošlogodišnji izvoz bio u vrednosti 695 miliona evra. Proizvodni kapaciteti železare su 2,2 miliona tona čelika godišnje. U 2017. godini proizvedeno je oko 1,5 miliona tona, a u EU je izvezeno 774.000 tona čelika. Po planu menadzmenta železare u 2018. je trebalo da bude proizvedeno više od 1,8 miliona tona i da izvoz bude veći nego prethodne godine.

NEDIMOVIĆ SA RUSKIM KOLEGOM U FEBRUARU O NOVOM SPORAZUMU O FITOSANITARNOJ ZAŠTITI

BEOGRAD, 16. januara 2019. (Beta) - Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović najavio je 16. januara da će se 11. ili 12. februara u Rusiji sastati sa ministrom poljoprivrede te zemlje, kako bi se dogovorio novi sporazum o fitosanitarnoj zaštiti i dodao da se država bori protiv svih koji se u Srbiji bave reeksportom poljoprivrednih proizvoda u Rusiju. "Srbija godišnje izvozi više od 200.000 tona jabuke Rusiji, a vrednost te jabuke je dva ili tri puta veća nego kada je izvozimo u EU", kazao je Nedimović novinarima i dodao da sa ruskom nadležnom komisijom ima stalni kontakt. Istakao je da Srbija zadaje velike teškoće svima koji se kod nas bave reeksportom i da je u jednom mesecu krajem prošle godine uhapšeno više od 60 osoba.

DNEVNI BILTEN

< januar 2019 >
po ut sr če pe su ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31