gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 16.01.2019.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ I ČEPURIN RAZGOVARALI O POSETI PREDSEDNIKA PUTINA SRBIJI

BEOGRAD, 15. januara 2019. (Beta) - Ministar spiojlnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin su 15. januara u Beogradu razgovarali o pripremama za posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji 17. januara. Dačić je rekao da za Srbiju, njen narod i rukovodstvo predstavlja veliko zadovoljstvo i čast da 17. januara ugoste predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, prijatelja Srbije i srpskog naroda, čija poseta ima veliki simbolički značaj, kaže se u saopštenju Ministarstva. Srpski ministar spoljnih poslova je dodao da ga veoma raduje to što će u sastavu Putinove delegacije biti i njegov kolega, miniastar inostranih poslova Sergej Lavrov.

VUČIĆ: UKLONITE TAKSE I PREGOVORI MOGU DA SE NASTAVE

BEOGRAD, 15. januara 2019. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 15. januara da Beograd nema nikakav uslov za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da je veoma važno da se prvo stvari vrate u stanje pre uvođenja taksi na srpske proizvode. "Nigde u normalnom svetu ne postoji da nekome uvodite takse i ograničavate protok robe. To se prosto ne dešava. Sklonite to kao prepreku i nastavićemo da razgovaramo. Pritom, ne zaboravljamo da ste imali jednu obavezu iz Briselskog dijaloga a to je Zajednica srpskih opština. A vi niste ni zainteresovani za to. A mi smo ispunili sve. I dalje se toga pridržavamo, iako možemo u jednom danu, jednim klikom da se vratimo na pređašnje stanje", rekao je Vučić. Nakon sastanka sa ambasadorima i šefom delegacije EU, Vučić je rekao da je suština da "neko urazumi" rukovodstvo u Prištini i ponovio da je Srbija uvek bila za dijalog. "Nas interesuje da nastavimo dijalog sa legitimnim i legalnim predstavnicima Albanaca. Da vidimo da li možemo da postignemo dogovor. Ali, što se pritiska tiče, EU je davala korektne izjave, ali ja mislim da Albance zanima samo stav Amerike. Izvinjavam se EU. I hvala Vašingtonu što je izrazio jasan stav protiv taksi", rekao je Vučić.

FABRICI POZVAO NA NASTAVAK REFORMI U SRBIJI

BEOGRAD, 15. januara 2019. (Beta) - Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici ponovio je 15. januara podršku evropskom putu Srbije i pozvao na nastavak reformi na tom putu. Na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle zajedničkog sastanka s ambasadorima članica EU, Fabrici je rekao da je u pristupanju Srbiji posebno važna vladavina prava i ocenio da je Srbija tu postigla određeni napredak, ali da treba da nastavi da radi na reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i slobodi medija. On je rekao da će EU nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine u nadi da će se postići održivi sveobuhvatni sporazum i ponovio poziv "Kosovu" da ukine takse na robu iz Srbije i BiH. Fabrici je rekao da je Srbija pristupanje EU postavila kao strateški cilj, što je, kako je ocenio, "dobro za srpske građane i privredu". "EU je pružala podršku evropskoj perspektivi Srbije kao i mnogih drugih zemalja Zapadnog Balkana. Tokom današnjeg ručka mi smo te poruke ponovili", rekao je Fabrici. Šef delegacije EU je rekao da je razgovarano o pet ključnih oblasti - nezavisnosti provosuđa, borbi protiv korupcije, slobodi medija, borbi protiv organizovanog kriminala i regionalnim pitanjima. Fabrici je povodom predloga izmene Ustava Srbije pozvao na nastavak smislene debate u Parlamentu. On je povodom rada na medijskoj strategiji rekao da EU predlaže da se stvori "stimulišuća atmosfera" za slobodu medija. Predstavnik EU je rekao da se za borbu protiv korupcije čeka na usvajanje novih zakona i izrazio nadu da će to uskoro biti gotovo i da će doneti najbolje prakse iz EU, ali i naglasio da je važno ne samo da se zakoni usvoje, već i da se primenjuju. Fabrici je rekao da je razgovarano i o regionalnim pitanjima i ocenio da Srbija igra pozitivnu ulogu. Na pitanje o taksama prištinskih vlasti na robu iz Srbije i BiH, Fabrici je rekao da je EU od početka jasno stavila do znanja da su te takse u suprotnosti sa slobodnom trgovinom i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. "Naš stav je jasan i mi smo više puta tražili od vlasti u Prištini da ukinu te takse. Nastavićemo da vršimo pritisak", rekao je Fabrici.

AMABASADOR NEMAČKE ŠIB: NE POSTOJE ROKOVI DA BEOGRAD I PRIŠTINA POSTIGNU SPORAZUM

BEOGRAD, 15. januara 2019. (Beta) - Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da ne postoje rokovi da Beograd i Priština postignu sporazum o normalizaciji odnosa. "Nadamo se da će se dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine obnoviti što pre i da će doći do napretka", kazao je Šib za "Večernje novosti" od 15. januara, komentarišući nezvanične informacije da je šefica diplomatije EU Federika Mogerini zatražila da se dijalog okonča do početka juna. Na pitanje hoće li Berlin izvršiti snažniji pritisak na Prištinu da povuče takse od sto odsto na srpsku robu, Šib je kazao da su u kontaktu i da su više puta izneli jasan stav, uključujući i njihovog ministra spoljnih poslova koji se usprotivio ovoj meri i pozvao prištinske vlasti da povuku odluku. Šib je kazao da je stav Berlina da Beograd i Priština vode dijalog u kojem posreduje EU, te da takav format treba i da ostane. Navodeći da je tačno da se pitanje "Kosovav mora rešiti pre ulaska Srbije u EU i da je to jedan od najvažnijih uslova koje treba ispuniti za članstvo, Šib je istakao da bi Beograd i Priština trebalo da dođu do dogovora o normalizaciji i da je na njima kako će taj sporazum izgledati. "Ne tražimo da ne sarađujete sa Rusijom kako biste postali članica EU", kazao je ambasador upitan da li Nemačkoj smetaju bliski odnosi sa Rusijom i hoće li Srbija biti pod sve jačim pritiskom da te veze "olabavi". Šib je kazao da i Nemačka i EU sarađuju sa Rusijom. "Očigledno je da Rusija trenutno nije 'lak' partner, ali naravno da su dijalog i saradnja važni", dodao je nemački ambasador.

EKONOMIJA

VUČIĆ SE NADA POZITIVNOJ ODLUCI EK O KVOTAMA ZA KINESKI ČELIK

BEOGRAD, 15. januara 2019. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 15. januara je izjavio da se nada da će Evropska komisija doneti odluku o kvotama za uvoz kineskog čelika koja će biti pozitivna za Srbiju, gde je kineska HBIS grupa vlasnik smedevske železare. "Nepovoljna odluka Evropske komisije bi bila katastrofalna za srpsku ekonomiju. Nadam se da će odluka biti pozitivna", rekao je Vučić novinarima u Beogradu posle sastanka sa ambadasorima zemalja članica EU. On je dodao da izvoz smederevske železare čini samo 1,5 odsto ukupnog uvoza čelika u EU, ali da je to od velikog značaja za srpsku privredu. Po rečima Vučića odlazak kineskog investitora iz Smedereva bi bio udarac za Srbiju, za 10 do 15 hiljada ljudi koji žive od rada železare. "Za kreiranje još snažnijeg privrednog ambijenta Srbiji je potrebna podrška EU, gde ide 72 odsto sprskog izvoza", istakao je Vučić i dodao da se sada rast srpske privrede zasniva na izvozu, a ne na potrošnji. Ukazao je da u Srbiji ima onih koji se "ljute na EU", ali da bi bez podrške EU srpska ekonomija teško išla napred. Vučić je kazao da je ranije uputio pismo predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, kao i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel sa molbom da koliko mogu utiču da odluka o kvotama za uvoz kineskog čelika ne pogodi Srbiju koja ima "krhku ekononomiju". Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da su razumeli važnost pitanja kvota za čelik za Srbiju i njenu privredu. On je naveo da je Evropska komisija završila inicijalni deo istrage o uvozu čelika i da je 4. januara obavestila Svetsku trgovinsku organizaciju i druge zainteresovane strane o tome. "Pažljivo posmatraju ovo pitanje i Evropska komisija će odgovoriti na nezavisan i nepristasan način", rekao je Fabrici.

MIHAJLOVIĆ: SRBIJA DO 2021. DOBIJA DISPEČERSKI CENTAR U ŽELEZNIČKOM TRANSPORTU

BEOGRAD, 15. januara 2019. (Beta) - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je 15. januara da bi Srbija do 2021. trebalo da dobije najmoderniji dispečerski centar u železničkom transportu u koji će biti uloženo 100 miliona evra. "Ne možemo više da pričamo o tolikim ulaganjima u pruge Koridora 10 i Koridora 11, ukoliko ne budemo imali mesto iz koga ćemo upravljati železničkim saobraćejem", kazala je Mihajlović novinarima prilikom otvaranja izložbe fotografija ruske kompanije "RŽD Internešenel" na Kalemegdanu. Ona je kazala da će novac za taj dispečerski centar biti finansiran iz ugovora između železnica Srbije i Rusije, vrednog ukupno 230 miliona evra, koji treba da bude potpisan prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji 17. januara. Mihajlovićeva je kazala da će deo tog novca biti iskorišćen i za elektrotehničke radove na pruzi Stara Pazova-Novi Sad i za projektno-tehničku dokumentaciju za deo barske pruge. "Mi smo uradili Resnik-Valjevo, a treba da se radi deonica od Valjeva do Vrbnice, odnosono Užica i to najpre projektno-tehnička dokumentacija", rekla je ona. Kako je dodala, realizacija svih projekata koji su obuhvaćeni tim ugovorom treba da počne u toku ove godine. "Ono što će se nastaviti je dogovor u vezi sa projektno-tehničkom dokumentacijom za nasavak barske pruge od Užica do granice sa Crnom Gorom", navela je ministarka. Predstoji i dogovor, kako je dodala oko načina finansiranja rekonstrukcije prvog dela barske pruge za koju se sada radi projektno-tehnička dokumentacija. Mihajlović jer pozvala i sve Beograđene i njihove goste da posete izložbu fotografija "Putevi, lica, horizonti", koju je ruska kompanija "RŽD Internešenel" priredila na Kalemegdanu. "Izložba će pokazati šta sve ruske železnice rade u svetu, već i to kako će izgledati srpska železnica u budućnosti", rekla je ona i dodala da su odnosi Srbije i Rusije prijateljski i da zbog toga i ekonomski odnosi iz godine u godinu bivaju sve bolji. Podsetila je da je prošle godine izvoz Srbije u Rusiju bio vredan gotovo milijardu evra. Ministarka je istakla i da Srbija može da se pohvali i rezultatima u oblasti železničkog sabraćaja. "Za Vladu Srbije ulaganje u železnicu je od ogromnog značaja. Želimo da železnica postane dominantna, na način na koji je to bila putna infrastruktura. Želimo da ulažemo i to radimo sa jednom od najboljih svetskih kompanija, a to su ruske žleznice", rekla je ona i dodala da ta kompanija širom sveta zapošljava 800.000 ljudi. Generalni direktor "RŽD internešenel" Sergej Aleksejevič Pavlov kazao je da je na izložbi fotografija na Kalemegdanu, koja će trajati do kraja januara, predstavljen svakodnevni život radnika ruskih železnica, savremene tehnologije, urađene pruge i železničke stanice.

DNEVNI BILTEN

< januar 2019 >
po ut sr če pe su ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31