gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 26.12.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ RAZGOVARAO S ČEPURINOM

BEOGRAD, 25. decembra 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je 25. decembra s ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom koji mu je predao novogodišnju čestitku ruskog kolege Sergeja Lavrova. Lavrov je u poruci izrazio zadovoljstvo jačanjem strateškog partnerstva Beograda i Moskve i nadu da će se taj trend nastaviti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Čepurin i Dačić su u razgovoru izneli rezultate saradnje tokom 2018. godine i razgovarali o pripremama za predstojeću posetu predsednika Vladimira Putina Srbiji, koju je Dačić ocenio kao veoma važan događaj za zemlju, dodaje se u saopštenju.

DAČIĆ URUČIO DIPLOMATSKE PASOŠE SRPSKIM VATERPOLISTIMA

BEOGRAD, 24. decembra 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uručio je 24. decembra diplomatske pasoše srpskim vaterpolistima, kao nagradu za brojne uspehe. Nove putne isprave dobili su aktuelni reprezentativci, ali i doskorašnji kapiten Živko Gocić i Slobodan Nikić, koji su dali ogroman doprinos osvajanju brojnih medalja na najvećim takmičenjima. Diplomatski pasoš dobio je i selektor Dejan Savić. "Vaterpolo je naš najtrofejniji sport, a ulaganje u njega i rezultati su nesrazmerni. Više ne znam za koji uspeh su nagrađeni, jer ih ima toliko da zaslužuju dijamantske ili zlatne pasoše. Ovo nije priznanje, već potreba Srbije da budete ambasadori dobre volje", rekao je Dačić. Kako je preneo Vaterpolo savez, mnistar je naveo da ideja o dodeli diplomatskih pasoša vaterpolistima postoji od ranije. "Drago mi je što smo smo posle nekoliko godina realizovali ovaj dogovor, jer je teško uklopiti sve obaveze koje vaterpolisti imaju", dodao je Dačić. Kapiten Srbije Filip Filipović rekao je da će se ekipa potruditi da opravda ulogu ambasadora dobre volje.

VUČIĆ: ROSU NE MOGU NA SEVER BEZ SAGLASNOSTI KFOR I SRPSKE ZAJEDNICE

BEOGRAD, 25. decembra 2018. (Beta) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 25. decembra da je jedina istina da je sa NATO-om dogovoreno da nijedna kosovska jedinica naoružana dugim cevima nema pravo da uđe na sever KiM bez saglasnosti KFOR-a i predstavnika lokalnih srpskih vlasti i da je "najgori lažov" svako ko kaže drugačije. Vučić je na televiziji "Pink" rekao da je lično prisustvovao svim susretima sa predstavnicima NATO-a, da je prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma upravo tražena garancija da na sever KiM neće dolaziti policijska jedinica ROSU, jer tada i nije bilo drugih jedinica te vrste niti se pominjalo formiranje vojske. "Naš dogovor sa NATO je upravo formiran na neprisustvu ROSU na severu. Pet stotina puta sam to ponovio pred Ketrin Ešton i išao u zgradu NATO i dogovorili smo da nema naoružanih formacija sa dugim cevima, sa naglaskom na ROSU. I to pod dva uslova - bez dozvole KFOR-a i NATO i bez saglasnosti lokalne zajednice preko svojih predstavnika, a to su četiri gradonačelnika opština. To je kumulativan, a ne alternativan uslov. To je puna istina i ko god kaže da nije, najgori je lažov", rekao je on. Vučić je, komentarišući tvrdnje predstavnika KFOR-a da ROSU mogu na sever, rekao da se i u prošlosti naslušao "svakojakih gluposti" u svetu kojima su pokušavali da opravdaju loše delovanja prema Srbiji u poslednjih nekoliko decenija. "Zato su dobili jasno upozorenje Srbije da se ne igraju sa takvim stvarima jer će tako da ugroze mir i bezbednost svih na Balkanu. A to što traže svaki način da potpomognu kosovsku državnost, ni to za nas nije tajna... Ljudi na Kosovu i Metohiji da u zdravlju i veselju sačekaju Novu godinu i Božić a uvek mogu da računaju na svoju zemlju i Srbiju", rekao je on. Govoreći o mogućnostima nastavka dijaloga, Vučić je rekao da je samo potrebno da Priština ukine takse i da će dijalog biti nastavljen. On je, međutim, rekao da signali koji stižu iz Prištine, poput uvođenja taksi i izbora Fatmira Ljimaja u delegaciju za razgovore, ukazuju da ne postoji spremnost da se napravi kompromis.

BRNABIĆ RAZGOVARALA S ČEPURINOM O SARADNjI SRBIJE I RUSIJE

BEOGRAD, 25. decembra 2018. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je 25. decembra s ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Čepurinom i izrazila uverenje da će dve zemlje nastaviti da razvijaju saradnju u 2019. godini. Čepurin je izrazio nadu da će 2019. godina doneti "još snažniji ekonomski rast i mir i stabilnost u regionu", saopštila je Vlada Srbije. Predsednica Vlade Srbije je zahvalila na podršci Rusije i na doslednom stavu ambasadora Rusije u UN Vasilija Nebenzje tokom vanredne sednice Saveta bezbednosti povodom poteza Prištine, navodi se u saopštenju. Brnabić je navela, kako se dodaje, da je predstojeća poseta predsednika Rusije Vladimira Putina od velikog značaja za Srbiju i "još jedna potvrda dobrih odnosa dve zemlje". Sagovornici su čestitali jedno drugom predstojeće novogodišnje praznike, dodaje se u saopštenju.

LjAJIĆ RAZGOVARAO S PREDSEDNIKOM AZERBEJDžANA

BEOGRAD, 24. decembra 2018. (Beta) - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je 24. decembra u Bakuu sa predsednikom Azerbejdzana Ilhamom Alijevom o unapređenju političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje, saopštilo je njegovo ministarstvo. Alijev je izrazio zadovoljstvo političkim strateškim partnerstvom sa Srbijom i rekao da bi taj nivo saradnje trebalo da bude postignut i u ekonomiji. On je naveo i da očekuje uspešne pregovore o kreditiranju gradnje auto-puta Ruma-Šabac-Loznica. Ljajić i Alijev su zaključili da su poljoprivreda i turizam oblasti s najvećim potencijalom za proširenje obima razmene, navedeno je u saopštenju. Tokom posete Bakuu, Ljajić je s azerbejdzanskim kolegom otvorio privredni forum na kome su predstavnici Palića, Sokobanje i Banje Rusanda predstavili svoje razvojne projekte potencijalnim azerbejdzanskim investitorima.

MIHAJLOVIĆ RAZGOVARALA SA DIREKTOROM RUSKIH ŽELEZNICA O NOVIM PROJEKTIMA

BEOGRAD, 24. decembra 2018. (Beta) - Ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je 24. decembra sa direktorom Ruskih železnica Olegom Belozjorovim o novim projektima na srpskim železnicama, a ključni je izgradnja dispečerskog centra. Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da joj je "čast da sarađuje sa jednom od najboljih svetskih firmi kao što su Ruske železnice koje su ove godine u svetu prevezle milijardu putnika". "Nadam se da ćemo u januaru potpisati ugovor za gradnju dispečerskog centa i za elektrifikaciju pruge Star Pazova-Novi Sad", rekla je Mihajlović. Dodala je da se sa predstavnicima te kompanije razgovaralo i o rekonstrukciji pruge Beograd-Bar u delu od Vlaljeva preko Užica do granice sa Crnom Gorom, kao i o obuci srpskih inženjera u Rusiji kako bi se usavršili za "ozbiljne projekte u železnici". Interes Vlade Srbije je, prema njenim rečima, da se Srbija putnom i železničkom mrežeom poveže sa zemljama regiona. Mihajlović je istakla da je "saradnja sa Ruskim železnicama jedna od najkvalitetnijih jer ta kompanija do sada nije ni jednom probila rok ili imala nerešiv problem". "Ruske železnice su napravile podvig i postavile prvih 10 kilometara brze pruge (200 kilometara na sat) na deonici Stara Pazova-Novi Sad, kao deo pruge Beograd-Budimpešta", rekla je Mihajlović. Tom brzom prugom Srbija želi, kako je rekla, da postane jedna od najmoderniji zemalja u železničkom saobraćaju. Istakla je da su Ruske železnice do sada na deonici Stara Pazova-Novi Sad uradile, ne 44 odsto radova kako kažu u toj kompaniji, već 47 odsto, "što se vidi na terenu" i da sve ide po planu i dogovorenoj dinamici. Dodala je da je za tri godine u Srbiji rekonstruisano 205 kilometara pruge za šta je utrošeno 350 miliona dolara, a da za rekonstrukciju još ostaje deo pruge Beograd - Niš. Belozjorov je rekao da je moto rada Ruskih železnica da rade kvalitetno i u roku. "Na deonici Stara Pazova -Novi Sad urađen je tunel Čortanovci i 44 odsto ukupnih radova. Spremni smo za nove projekte", rekao je Belozjorov. Istakao je da se "danas razgovaralo o održavanju infrastrukture" i da su "spremni da taj posao preuzmu na sebe". "Ključni projekat je izgradnja dispečerskog centra za efikasno upravlajnje železničkim saobraćajem", rekao je on.

DNEVNI BILTEN

< decembar 2018 >
po ut sr če pe su ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 27 28 29 30
31