gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 10.12.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

МАДАГАСКАР ПОВУКАО ПРИЗНАЊЕ "КОСОВА"

БЕОГРАД, 7. децембра 2018. (Бета) - Министарство спољних послова Мадагаскара обавестило је Министарство спољних послова Србије да је та земља повукла одлуку о признању "Косова", саопштено је 7. децембра. Како је саопштило Министарство спољних послова Србије нота Мадагаскара упућена је 5. децембра. Мадагаскар је 12. земља која је повукла признање једнострано проглашене независности Косова, наводи се у саопштењу. Мадагаскар, острвска земља код источне обале Африке, признао је "Косово" у новембру 2017.

ВУЛИН: СРБИЈА РАЗВИЛА МАЊИНСКА ПРАВА НА НАЈВИШЕМ ЕВРОПСКОМ НИВОУ

БЕОГРАД, 9. децембра 2018. (Бета) - Министар одбране Александар Вулин изјавио је 9. децембра на отварању Трећег сајма посвећеног националним мањинама да је Србија развила мањинска права на највишем европском нивоу. "Много развијенији и богатији од нас који се хвале великим достигнућима у области мањинских или људских права тешко да би заиста могли да се мере са Србијом када је реч о односу према мањинским заједницама", рекао је Вулин, а преноси служба за информисање Министарства. У Војсци Србије која је део Министарства одбране, мањине учествују у одбрани земље и то на првом месту као добри људи, родољуби, професионалци, људи који када раде свој посао чувају безбедност сваког Србина и Мађара и Хрвата и Бошњака. "Када раде у Војсци Србије чувају безбедност сваког од нас. Све верске слободе у Војсци Србије су сигурне и гарантоване, свако може да задовољава своје верске потребе у складу са својим правилима и обичајима и бескрајно смо поносни што је Војска Србије баш онаква каква је и Србија – мултиконфесионална, мултинационална, Војска Србије која представља своју Србију и сваког њеног грађанина", рекао је Вулин. Он је рекао да мањине никада неће у Србији бити "таоци било чије политике ван Србије". "Никада, без обзира како се понашала ова или она влада, неке друге земље у окружењу која овде имају своју националну мањину, неће моћи да покваре наше односе и наш однос према националној мањини која живи у Србији. Шта год радили политичари преко наших граница на добро или лоше свом народу, својим земљама, Србији, али никада наш однос према националним мањинама неће бити узрокован и повезан њиховим односом према Србији", рекао је Вулин. Директорка Канцеларије Сузана Пауновић рекла је да у Србији има 26 националних мањина и да Србија успева да сачува богатство културе и традиције као и слогу и јединство. Како је истакла, Србија је пример за многе земље чланице Европске уније, а и шире, како и на који начин се стандарди људских права у овој области чувају, поштују и како заиста изгледају у пракси. На сајму који је организован поводом Међународног дана људских права, националне мањине представиће културну баштину и биће организоване панел дискусије о темама од значаја за националности које живе у Србији.

СРБИЈА 10. ДЕЦЕМБРА У БРИСЕЛУ ОТВАРА ДВА ПОГЛАВЉА У ПРЕГОВОРИМА СА ЕУ

БРИСЕЛ, 9. децембра 2018. (Бета) - Србија ће 10. децембра у Бриселу на Међувладиној конференцији отворити само два поглавља у преговорима с Европском унијом, Београд се надао још једном поглављу, док су амбасадори неких чланица ЕУ још у петак сматрали да све треба одложити. Биће отворена поглавља 17 – економска и монетарна политика, као и 18 – статистика, а противљење нарочито Хрватске и став да не треба засад отварати нова поглавља на заседању Комитета за Западни Балкан (COWEB) образлагано је указивањем на оцену Европске комисије да је Влада у Београду слабо напредовала у реформама владавине права и независности правосуђа. Званичници у Савету министара ЕУ су агенцији "Бета" пренели да је у расправи на састанку COWEB одраза имао и став балтичких и још неких северних чланица ЕУ да Србија ништа не чини да своју политику према Русији бар почне да усаглашава са спољном и безбедносном политиком Уније. Преовладао је ипак став већине чланица ЕУ да Србија има административни капацитет, а да управо у ситуацији кад власти у Приштини наносе ударце дијалогу с Београдом, а тиме и посреднику - ЕУ, треба подстаћи политичку вољу српских власти да брже спроведу кључне реформе владавине права. Српске власти су предочиле да су извршиле све припреме за отварање још седам поглавља у преговорима о чланству с ЕУ. Поглавље 17тиче се независности централних банака кад је реч о економској и монетарној политици, законски спречава да централне банке директно финансирају јавни сектор, као и да јавни сектор не може имати повлашћени приступ финансијским институцијама, чиме се обезбеђује деловање тржишне привреде. Поглавље 18 обухвата област статистике с циљем да се обезбеде поуздани и тачни статистицки подаци за процене стања у друштву и државним институцијама. Од 35 поглавља које Србија треба да отвори и затвори у преговорима о чланству с ЕУ, до сада је отворено 14, а затворена су два.

ДЕЛЕГАЦИЈА СРБИЈЕ ОДАЛА ПОЧАСТ ПОГИНУЛИМ СРПСКИМ ПИЛОТИМА У ЈЕРМЕНИЈИ

БЕОГРАД, 7. децембра 2018. (Бета) - Представници Министарства одбране и Војске Србије положили су 7. децембра венац на споменик посвећен седморици припадника Војске Југославије који су погинули пре 30 година током хуманитарне мисије у Јерменији, саопштило је Министарство одбране. Седам припадника Ратног ваздухопловства и Противваздушне одбране (РВ и ПВО) - Владимир Ерчић, Предраг Маринковић, Миленко Симић, Милан Мићић, Бориша Мосуровић, Милисав Петровић и Јован Зисов, погинули су 12. децембра 1988. године, када се њихов авион срушио приликом хуманитарне мисије којом је тадашња СФРЈ послала помоћ земљотресом разореној Јерменији. Споменик је подигнут 1995. годинем а венце су положили чланови делегација, чланови породица погинулих пилота и велики број окупљених грађана Јерменије. Делегацију је предводио командант 204. ваздухопловне бригаде РВ и ПВО бригадни генерал Жељко Билић који је захвалио јерменском народу на томе што одаје почаст погинулим ваздухопловцима и оценио да се пријатељство Србије и Јерменије "никада неће угасити". Током тродневног боравка у Републици Јерменији, чланови делегације и породица положили су венац и у Меморијалу у оквиру Музеја геноцида.

МЕШОВИТИ КОМИТЕТ СРБИЈЕ И АЗЕРБЕЈЏАНА ЗА ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ ЗАСЕДАО У БЕОГРАДУ

БЕОГРАД, 7. децембра 2018. (Бета) - Потребно је да се унапреди економска сарадња Србије и Азербејџана, као и трговинска која је симболична и износи пет милиона долара, изјавио је 7. децембра министар трговине, туризма и телекомуникција Србије Расим Љајић. Сарадња би могла да буде боља у пољопривреди, туризму, ИТ, енергетици и инфраструктури, казао је Љајић у Београду после седнице Мешовитог комитета Србије и Азербејџана за економску сарадњу. По његовим речима, Азербејџан се интересује за заједничко улагање у пољопривреду, пре свега у сточарство и фарме, за производњу житарица, пшенице и кукуруза, о чему ће још разговарати. Постоји и интересовање Азербејџана да улаже у бање у Србији, казао је Љајић и за 24. децембар најавио пословни форум у Бакуу. Да би се повећала трговина, најприхватљивији и најбржи модел је увођење система преференцијала за неке производе, којим би се царинска стопа за одређену робу обе земље свела на нулу, рекао је Љајић. Министар је захвалио Азерџану за подршку Србији, попут гласања против пријема "Косова" у Интерпол. Министар економије и индустрије Азербејџана Шахин Мустафајев казао је да су Србија и Азербејџан статешки партнери који се подржавају на међународној сцени. "Азербејџан је привржен томе. Увек је подржавао и увек ће подржавати територијални интегритет Србије", казао је он. Мустафајев је потврдио да је Азербејџан заинтересован за сарадњу у туризму, пољопривреди, ИТ, здравству и фармацеутској индустрији. "Већ имамо испешну сарадњу у области инфраструктуре са Србијом, а сада се завршавају преговори у вези с новим ауто-путем, на чијој изградњи ће учествоти наша компанија 'Азвирт'", рекао је министар. Мустафајев је казао да се шири сарадња у енергетском сектору, те ће тако министар рударства и енергетике Србије Александарић 20. фебруара идуће године учествовати на састанку министара о "Јужном гасном коридору".

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< децембар 2018 >
по ут ср че пе су не
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31