gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 28.11.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ И ЦРНАДАК ОСУДИЛИ ЦАРИНЕ НА РОБУ ИЗ СРБИЈЕ И БИХ: НЕПРИЈАТЕЉСКА ПОРУКА ПРИШТИНЕ

БЕОГРАД, 27. новембра 2018. (Бета) - Министри спољних послова Србије и Босне и Херцеговине, Ивица Дачић и Игор Црнадак, осудили су 27. новембар одлуку власти у Приштини да уведе царине на робу из Србије и БиХ, као "непријатељски став" "Косова" према те две земље. На заједничкој конференцији за новинаре, Дачић је рекао да је, док је та одлука на снази, бесмислено говорити о регионалној сарадњи. Он је рекао да је са минситром из БиХ разговарао највише о актуелним питањима и проблемима у региону, пре свега "безумним и неразумним одлукама приштинских органа". "То чак не може да се дефинише као политичка мера, ни као економска, ово је јасна порука да се заузима непријатељски став према Србији и БиХ", рекао је Дачић. Он је рекао да је у питању флагрантно кршење споразума ЦЕФТА и Споразума о стабилизацији и придруживању "Косова". У њиховом ССП, како је навео Дачић, стоји да је њихова обавеза да се држе ЦЕФТА. Дачић је рекао и да најоштрије осуђује изјаве албанских званичника, додајући да је "видљива великоалбанска политика". "Јасно је да Приштина не испуњава Бриселски споразум", рекао је Дачић, додајући и да не постоји јасна намера "Косовав да се са Србијом договара. Он је рекао да је бесмислено даље говорити о регионалној сарадњи будући да она подразумева и заједнички економски простор. "Има ли то и даље сврхе?", упитао је Дачић и додао да ће тражити да се сви на Западном Балкану изјасне о поштовању принципа регионалне сарадње. "Србија није спремна да учествује у фарси и да разговара о било чему другом док су ове мере на снази", подвукао је шеф српске дипломатије. Црнадак је изјавио да су доминантна тема састанка са Дачићем у Београду биле царине на робу из БиХ и Србије. "Таксе су непријатељска порука", рекао је Црнадак. Према његовим речима, Србија и БиХ сагласне да су те мере недопустиве, али неће ићи са контрамерама и "тражити додатно погоршање атмосфере". Дачић и Црнадак су поздравили изјаве из Брисела и САД поводом одлуке Приштине, али су навели да те "изјаве немају засад никакав ефекат". Црнадак је рекао да није реч о удару на економију и спољну трговину региона, већ нешто много горе јер "се чини као да из Приштине желе да направе неред". Он је додао да очекује поруку из Црне Горе да је одлука приштинских власти неприхватљива. Поводом билатералних односа, Дачић је рекао да Србија жели стабилну БиХ, добре односе и тражење заједничких интереса, док је Црнадак оценио да је "јасно да и у БиХ и у Србији доминантно опредељење да се односи развијају и буду све бољи".

ДАЧИЋ: ОЧЕКУЈЕМ СМИРИВАЊЕ СИТУАЦИЈЕ У ОДНОСИМА УКРАЈИНЕ И РУСИЈЕ

БЕОГРАД, 27. новембра 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је 27. новембра да очекује да се после новог инцидента у односима Украјине и Русије ситуација смири и оценио да даља ескалација никоме не користи. Дачић је на конференцији за новинаре са шефом дипломатије БиХ Игором Црнатком рекао да је Србија заинтересована да се сви проблеми решавају мирно. Он је рекао да је у интересу свих смиривање ситуације после инцидента у Керчком мореузу, где су у недељу руске снаге пуцале на украјинске бродове, заплениле их и заробиле чланове посаде. "Даља ескалација никоме не користи", рекао је Дачић.

ДАЧИЋ: НАПРЕДАК У ПРИХВАТАЊУ ЕВРОПСКИХ СТАНДАРДА У ВИЗНОЈ ПОЛИТИЦИ

БЕОГРАД, 27. новембра 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је 27. новембра у разговору с генералном директорком Генералног директората Европске комисије за миграције и унутрашње послове Параскеви Миху да је Србија у визној политици остварила значајне кораке у прихватању стандарда Европске уније. Дачић је рекао да се Србија приликом утврђивања визног режима руководи унапређењем међународног положаја, економском и туристичком сарадњом, као и да предузима бројне мере да спречи злоупотребе безвизног режима. "Говорећи о визној политици Републике Србије, која је била главна тема разговора, министар Дачић је нагласио да смо остварили веома значајне кораке у овој области, посебно у погледу прихватања стандарда Европске уније", саопштило је Министарство спољних послова Србије. Дачић и Миху су се сагласили да су узајамна сарадња и солидаран приступ неопходни за успешно регулисање мигрантске кризе, додаје се у саопштењу.

ВУЧИЋ И ЦРНАДАК О КООРДИНАЦИЈИ АКТИВНОСТИ ПОСЛЕ ПОТЕЗА ПРИШТИНЕ

БЕОГРАД, 27. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак разговарали су 27. новембра о билатералним односима и координацији активности у вези са потезима Приштине након увођења и повећања такси на производе из Србије и БиХ. Како је саопштено из Вучићевог кабинета, на састанку је констатовано да то представља јасно кршење споразума ЦЕФТА и Споразума о придруживању и стабилизацији и саговорнци су се сагласили да је неопходно да Србија и БиХ наставе са координисаним активностима у циљу укидања такси. Вучић и Црнадак поздравили су изјаву државног секретара САД Мајка Помпеа у којој је позвао приштинске власти да укину таксе на робу из Србије и БиХ. Вучић је изразио захвалност БиХ због тога што је недавно у Генералној скупштини Интерпола гласала против пријема "Косова". Он је навео да квалитету свеукупних односа доприноси узајамна подршка у процесу европских интеграција. Вучић је рекао да је Србија опредељена за добру и активну сарадњу са суседима, као и да подржава територијални интегритет БиХ, уз јасно поштовање Дејтонског споразума и уважавање интереса и интегритета Републике Српске.

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО С АЗЕРБЕЈЏАНСКИМ МИНИСТРОМ

БЕОГРАД, 27. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић разговарао је 27. новембра с министром унутрашњих послова Азербејџана Рамилом Усубовом и захвалио му на подршци у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, која се показала и приликом гласања против чланства "Косова" у Интерполу, саопштено је из Председништва. Вучић је у разговору навео да Србија жели унапређење сарадње са Азербејџаном. Према његовим речима компаније из Азербејџана су добродошле да учествују у пројектима у Србији, посебно инфраструктурним. Усубов је рекао да су Србија и његова земља стратешки партнери који немају отворених питања и да се међусобно подржавају у очувању територијалног интегритета. Вучић је позвао азербејџанског председника Илхама Алијева да посети Србију.

ВУЧИЋ И ПЕСКОВ О САРАДЊИ У ОБЛАСТИ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

БЕОГРАД, 27. новембра 2018. (Бета) - Специјални представник председника Русије за питања дигитализације и технолошког развоја Дмитри Песков предложио је 27. новембра на састанку са председником Србије Александром Вучићем да се Србија укључи у руске пројекте за које ће до 2024. бити издвојено 430 милијарди долара. Како је саопштено из кабинета председника Србије, Вучић је изразио задовољство због свеобухватног развоја сарадње двеју земаља, а посебно тиме што се она шири и на област дигитализације и технолошког развоја. Вучић је представио достигнућа Србије у тој области, с обзиром на то да извоз ИТ услуга расте сваке године за 30 одсто и да ће допринос тог сектора БДП Србије премашити пет одсто. Песков је рекао да је позитивно изненађен српским успесима у иновацијама. Он је предложио да се Србија укључи у руске пројекте за које ће, кроз план за дигиталну економију, до 2024. године бити издвојено 430 милијарди долара, што је највеће улагање у развој Русије у њеној историји, наводи се у саопштењу. Вучић је изразио је захвалност Путину и Руској Федерацији на принципијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

БРНАБИЋ УПУТИЛА ЗАХТЕВ ЗА ДИРЕКТНИМ КОНСУЛТАЦИЈАМА У ОКВИРУ ЦЕФТА

БЕОГРАД, 27. новембра 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је 27. новембра послала формални захтев за директне консултације у оквиру Заједничког комитета Централноевропског споразума о слободној трговини. Брнабић је новинарима у Влади Србије рекла да је тај захтев послала Секретаријату ЦЕФТА, Унмику и генералном секретару УН Антонију Гутерешу. "Они су од сутра, од пријема захтева, према сопственим прописима дужни да у року од 90 дана реше проблем који је Приштина направила директним и недвосмисленим кршењем ЦЕФТА споразума", казала је Брнабић. Она је рекла да ће, уколико се те консултације не покрену, Србија у складу са ЦЕФТА споразумом покренути поступак пред арбитражним судом. "Као страна која у потпуности поштује и увек је поштовала ЦЕФТА споразум, мислим да Србија с правом очекује брзу реакцију Секретаријата и Унмик мисије на 'Косову'", додала је Брнабић. Она је напоменула да ће Србија наставити да се бори против кршења међународних споразума свим правним механизмима поштујући међународна права и европске вредности. "Србија неће наседати на провокације, неће уводити контрамере и наставиће да сарађује са партнерима из региона, пре свега из БиХ који су такође погођени овим неразумним мерама Приштине", рекла Брнабић. Она је додала да ће урадити све како би се ствари вратиле на нормалу, избегла претећа хуманитарна криза и свака даља дискриминација на КиМ.

СТЕФАНОВИЋ: ЗАХВАЛНОСТ АЗЕРБЕЈЏАНУ, РАЗМЕНА ПОЛИЦИЈСКИХ ТИМОВА

БЕОГРАД, 27. новембра 2018. (Бета) - Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић захвалио је 27. новембра на састанку са министром унутрашњих послова Азербејџана Рамилом Усубовим на подршци те државе приликом гласања против чланства "Косова" у Интерполу оценивши да Србија то "никада неће заборавити" и додао да је договорена размена тимова који ће делити искуства у борби против криминала. Након потписивања Меморандума о разумевању о научно-образовној сарадњи полицијских академија две државе, Стефановић је поручио да су задаци министарства које воде оријентисани ка достизању још веће ефикасности две полиције, саопштено је после састанка. "Договорили смо се да у области борбе против организованог криминала, тероризма, високотехнолошког криминала, постигнемо још бољу сарадњу и да заједничким напорима учинимо све што је могуће да наши професионалци свакодневно размењују информације и искуства", рекао је Стефановић, који је навео да Меморандум подразумева и размену студената. Министар Усубов је рекао да Азербејџан остаје при свом ставу о територијалном интегритету и суверенитету Србије и да ће "братска сарадња бити настављена кроз узајамну сарадњу и размену експерата на пословима које обављају два министарства". Усубов је, пре састанка са министром Стефановићем, положио венац на спомен-обележје полицијским службеницима МУП-а Србије који су погинули на дужности.

ЈОКСИМОВИЋ: У ПРИСТУПАЊУ СРБИЈЕ ЕУ НАЈВАЖНИЈА КООРДИНАЦИЈА НАЦИОНАЛНЕ И ЛОКАЛНЕ ВЛАСТИ

БЕОГРАД, 27. новембра 2018. (Бета) - У процесу приступања Србије Европској унији најважнија је успешна координација националне и локалне власти, јер без тога није могућа равномерна примена европског законодавства у земљи, рекла је 27. новембра министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Она је на скупштини Сталне конференције градова и општина о европској будућности локалне самоуправе казала да је процес европских интеграција посао за целокупно српско друштво и да је важна улога не само националног, већ и регионалног и локалног нивоа управљања. "Координација свих нивоа власти у нашој земљи је веома значајна јер само на тај начин можемо да кажемо да ће приступање Србије ЕУ донети корист сваком човеку који живи у овој земљи", рекла је Јоксимовић. Министарка је оценила да свака локална самоуправа у Србији треба да буде оспособљена за примену стандарда ЕУ и да о тој теми мора дневно да комуницира са грађанима. "То је у складу са новим приступом ЕУ кохезивној политици који је усмерен ка томе да Европа буде што ближа обичним људима. Зато све што се усвоји на централном нивоу треба да постане дневна активност српских градова и општина", казала је она. Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да су локалне самоуправе стуб европских реформи јер се у Србији 70 одсто правне регулативе ЕУ примењује на локалном нивоу. "Један од главних услова од којих зависи наша европска будућност је реформа јавне управе која српску привреду и грађане ставља у повољнији положај", казао је он. По његовим речима, изменама и допунама Закона о локалној самоуправи омогућено је да општине остварују међусобну сарадњу у примени европских стандарда. "Тим изменама смо предвидели обавезу представника градова и општина у Србији да континуирано прате процес њеног приступања ЕУ", указао је министар. Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици оценио је да Србија има значајну перспективу у ЕУ и да је велики део те реформе одговорност локалних самоуправа. "Свака земља која улази у ЕУ треба да буде свесна промена у њеној привреди које се нужно појављују и којима се морају прилагодити локалне јединице власти јер оне највише сарађују са грађанима", рекао је Фабрици. Он је додао да ће у будућности Србија морати не само да примењује европске стандарде, већ и да "даје допринос у обликовању европске политике". Амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин казао је да ће процес приступања Србије ЕУ створити друштво које има бољу одрживост. "У том процесу Шведска пружа помоћ националним, регионалним и локалним нивоима власти у Србији и то пре свега у области управљања отпадом и пречишћавању вода", рекао је Лундин.
Он је додао да СКГО даје велику подршку у унапређењу капацитета локалних самоуправа у примени европских стандарда. Председница СКГО Душанка Голубовић казала је да је детаљним анализама те организације утврђено да "чак 21 преговарачко поглавље утиче на рад и ефикасност локалних самоуправа у Србији". По њеним речима, у процесу европских интеграција СКГО учествује као део преговарачког тима и информише представнике градова и општина које су њихове конкретне обавезе у тој области. "Коришћење претприступне помоћи ЕУ је добар начин да представнике локалних самоуправа обучимо како се примењују европске процедуре, као и мере које се од њих очекују", рекла је Голубовић. Она је додала да је у 2018. години СКГО обезбедила техничку подршку за више од 50 градова и општина у Србији и организовала више од 80 регионалних и једну електронску обуку за представнике локалних самоуправа. Говорећи о начину на који се највећа локална самоуправа у Србији приближава стандардима ЕУ, градоначелник Београда Зоран Радојичић казао је да ће се тај град изградњом гондоле приближити изгледу европских метропола. "Београд је велико инвестиционо подручје које је интересантно за читав свет. Наша визија је да наставимо велике пројекте како бисмо убрзали развој Београда и кандидовали га за зелену престоницу у складу са стандардима ЕУ", рекао је он. Потписивајући меморандум о сарадњи са представницима локалних самоуправа, амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге казао је да је подршка реформама локалних власти у Србији неопходна јер оне најбоље разумеју потребе грађана. "Кроз програм SwissPro подржавамо градове и општине у Србији и за то смо издвојили шест милиона евра. Седам локалних самоуправа добиће подршку за унапређење учешћа грађана и повећање транспаретности локалних власти, а седам градова добиће техничку помоћ да побољшају локалне активности у борби против корупције", казао је Ге. Меморандум са локалним самоуправама потписао је и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб који је оценио да је развој градова и општина кључан у приступању Србије ЕУ. "Идеја је да се унапреди делотворност и административна ефикасност јединица локалних власти. То је главни циљ развојне сарадње Србије и Немачке", рекао је Шиб.

ЂОРЂЕВИЋ: У СРБИЈИ 4.000 МИГРАНАТА МЕЂУ КОЈИМА ЈЕ 1.000 ДЕЦЕ

БЕОГРАД, 27. новембра 2018. (Бета) - У прихватним, азилним и транзиционим центрима у Србији борави 4.000 миграната од чега је 1.000 деце, а само ове године регистровано је 1.000 малолетника без пратње, рекао је 27. новембра министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. Он је на регионалној конференцији о интеграцији избеглица и миграната "Прошлост, садашњост и будућност интеграције", рекао да је његово министарство пре свега посвећено рањивим групама. "Бринемо посебно о деци, мајкама са децом, особама са посебним потребама и жртвама насиља и трговине људима. У институције социјалне заштите смештено је 150 малолетника", рекао је Ђорђевић. За лица која су смештена у центрима за азил и којима је одобрена привремена заштита, према његовим речима, унапређују се мере којима се повећава конкурентност миграната при запошљавању у складу са законом о запошљавању странаца, а уз помоћ Националне службе за запошљавање. Министарство, како је рекао, координира или учествује у више пројеката који се односе на управљање миграцијама уз подршку ЕУ. "Србија је за потребе миграната издвојила значајна средства из буџета, а подршку пружа и ЕУ. У току је пројекат МАДАД 2 у вредности од 16 милиона евра и пројекат брзе интеграције на тржишту рада за држављане трећих земаља, азиланата, избеглица и чланова њихових породица", рекао је Ђорђевић. Додао је да су најризичнија група малолетници без пратње и да ће када буду излазили из Србије лица која их преузму бити у обавези да потпишу преузимање. Истакао је да је неопходна и даља помоћ међународне заједнице и донатора да би се наставила брига о мигрантима јер се неколико последњих месеци "осећа појачан притисак миграната". Он је рекао да нема ефикасне инклузије ако и грађани Србије не увиде своје место у процесу пружања помоћи мигрантима како би се укључили у социјалну заједницуу. Кроз Србију је, према речима Ђорђевића, током највећег избегличког таласа 2015. и 2016. године прошло скоро милион миграната који су били смештени у 18 прихватних центара и у том периоду бринуло се о свим њиховим потребама, од исхране, хигијене, образовања до инклузије у социјалну заједницу. Србија је, према његовим речима, током мигрантске кризе "препозната као добар пример одговорне, ефикасне и организоване државе јер је пружила неопходну помоћ и заштиту у складу са постулатима хуманизма и европским вредностима солидарности и заштите права људи који беже од рата". Несебичну помоћ мигрантима, како је рекао министар, пружало је и становништво што "није изненадило с обзиром на то да је у недавној прошлости Србија постала дом за највећи део жртава српског становништва које је избегло или је интерно расељено". Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчић Штамцар рекла је да је у земљама ЕУ 20 милиона људи који нису држављани тих земаља, што чини четири одсто укупног становништва. "ЕУ треба да интезивира рад на управљану миграцијама", рекла је она. Додала је да "без обзира на напоре ЕУ држављани трећих земаља пролазе горе од грађана земаља у којима они бораве, када је реч о запошљавању, образовању и социјалној инклузији".

ВИШЕ ХИЉАДА ГРАЂАНА НА МИРНОМ ПРОТЕСТУ У СЕВЕРНОЈ КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 27. новембра 2018. (Бета) - Више хиљада грађана окупило се 27. новембра испред зграде суда и седишта ЕУ у северној Косовској Митровици на протесту због одлуке Приштине да повећа таксе на увоз робе из централне Србије и ухапси више Срба у оквиру истраге о убиству лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића. Учесници мирног протеста поручили су да се Срби на КиМ не мире са одлукама и потезима Приштине који угрожавају њихов опстанак на том простору. Доскорашњи градоначелник северне Кососке Митровице Горан Ракић обавестио је грађане да је поднео оставку на ту функцију и додао да су исто учинили и челници општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. Ракић је прочитао Декларацију о прекиду комуникације и сарадње са приштинским институцијама и најавио за 28. новембар наставак протеста испред седишта ЕУ у северној Косовској Митровици уколико, како је рекао, Кризни штаб четири општине са севера КиМ не одлучи другачије због све мањих залиха хране. Директор Клиничко-болничког центра Косовска Митровица Милан Ивановић рекао да је КБЦ институција државе Србије и да ће то и остати. У име студената окупљенима се обратио Милан Савић који је казао да ће "борба за опстанак и права Срба на Косову и Метохији бити мирна и гандијевска", док је доктор Драгиша Миловић позвао на слогу и јединство и поздравио одлуку челника општина са севера КиМ да иступе из система Приштине. "Покушали смо да учешћем у институцијама у Приштини у протеклих пет година остваримо право на опстанак, али су резултати поражавајући", рекао је Миловић. Члан Кризног штаба четири општине Небојша Јовић прочитао је закључке који се односе на захтеве грађана да Приштина повуче све спорне одлуке које за циљ имају "готово немогући живот Срба" на КиМ и да на слободу пусти петоро Срба ухапшених у вези са истрагом о убиству Оливера Ивановића. Јовић је поручио Приштини да не примењује силу јер како је рекао, "српски народ жели да се за своја права бори гандијевским начином, мирним и демократским средствима". Окупљени су носили заставе Србије и транспаренте на којима је писало "Хоћемо мир, а не рат", "Немамо лекове", "Стоп насиљу Приштине", "Бију нас и тероришу". Протест је завршен мирно, а најављено је да ће и наредних дана бити одржана протестна окупљања грађана све док Приштина не повуче "дискриминаторске мере које угрожавају опстанак и останак српског народа на Косову и Метохији".

ЕКОНОМИЈА

МИХАЈЛОВИЋ СА КИНЕСКОМ КОМПАНИЈОМ "ШАНДОНГ" О ИЗГРАДЊИ АУТО-ПУТА БЕОГРАД-ЗРЕЊАНИН

БЕОГРАД, 27. новембра 2018. (Бета) - Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић разговарала је 27. новембра са представницима кинеске компаније "Шандонг" о могућој сарадњи на новом пројекту изградње ауто-пута Београд-Зрењанин. "Сарадња Србије и Кине у области инфраструктуре траје већ дуго, а сви пројекти које заједнички реализујемо раде се ефикасно и могу да буду пример многим другим улагачима у Србији", рекла је Михајловић. Она је нагласила да је приоритет у овој фази реализације новог пројекта да се припреми комплетна пројектно-техничка документација, а да ће се у наредном периоду разговарати и о моделима финансирања изградње ауто-пута Београд-Зрењанин. На састанку, којем је присуствовао и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг, представници "Шандонга" истакли су да су спремни да сарађују са Владом Србије у реализацији тог пројекта. Пројекат изградње новог ауто-пута кроз Војводину, дужине око 66 километара, омогући ће спајање Београда, тј. Борче и Зрењанина, и допринеће успешној реализацији започетих инвестиција и привлачењу нових у Зрењанину и Банату, наводи се у саопштењу Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

НЕДИМОВИЋ РАЗГОВАРАО СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ БОЛИВИЈЕ О ИЗВОЗУ СЕМЕНСКОГ КУКУРУЗА

БЕОГРАД, 27. новембра 2018. (Бета) - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић разговарао је 27. новембра о сарадњи у пољопривреди са делегацијом Вишенационалне законодавне скупштине Боливије коју је предводио посланик Игнасио Соруко Грандсан, саопштило је то министарство. Представници боливијске делегације показали су, како се наводи интересовање за увоз и производњу семенског материјала, у првом реду кукуруза. Додаје се да се разговарало и о ангажовању српских стручњака из области аграра у Боливији.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2018 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 29 30