gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 27.11.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ: ПОДРШКОМ 'КОСОВУ' РАМА УБИО РЕГИОНАЛНЕ ДОГОВОРЕ О САРАДЊИ

БЕОГРАД, 26. новембра 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је 26. новембра да је подршком косовске блокаде за робу из Србије премијер Албаније Еди Рама прекршио договоре о регионалној сарадњи. "Рама је убио регионалне договоре о сарадњи, јединствени економски простор, оно о чему смо причали, бесмислено је држати било какве састанке о регионалној сарадњи, после овога што је данас Рама рекао и што је са Харадинајем данас разговарао", рекао је Дачић у Архиву Југославије где је отворена изложба докумената поводом 180 година дипломатских односа Србије и Русије. Рама је 26. новембра у Пећи где је одржана заједничка седница влада "Косова" и Албаније оценио да одлука Владе "Косова" да уведе таксу од 100 одсто на производе из Србије и БиХ није економска, већ јасна политичка одлука. Рама је реао да је то порука да Србија треба да "стане на ноге и да схвати да пут према будућности не може остварити забадањем ножева у леђа".

БРНАБИЋ С ПРЕДСТАВНИКОМ ОЕБС О ПРАВУ КОСОВСКИХ СРБА НА ИНФОРМИСАЊЕ НА МАТЕРЊЕМ ЈЕЗИКУ

БЕОГРАД, 26. новембра 2018. (Бета) - Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је 26. новембра телефоном с представником ОЕБС-а за слободу медија Арлемом Дезиром о угрожавању основних права Срба на КиМ који већ четири дана не могу да читају новине на српском језику. Брнабић је Дезиру казала да је Србима на КиМ већ четири дана заредом ускраћено право на информисање на матерњем језику, као једна од основих цивилизацијских тековина и норми, саопштила је Влада Србије. Премијерка Србије је, како се наводи, апеловала на Дезира да се ОЕБС, као међународна организација која се бави и питањима медијских слобода, ангажује да се по хитном поступку заштити то право. Дезир је прихватио да се ОЕБС укључи у решавање тог питања, наводи се у саопштењу, и додаје да ће Влада Србије наставити интензивно да сарађује с том организацијом.

ВУЛИН И ЧЕПУРИН: ВОЈНА САРАДЊА СРБИЈЕ И РУСИЈЕ НИКАД НИЈЕ БИЛА НА ВИШЕМ НИВОУ

БЕОГРАД, 26. новембра 2018. (Бета) - Сарадња Србије и Русије у области одбране никад није била на вишем нивоу, а њен развој позитивно ће утицати на укупне билатералне односе, оценили су 26. новембра министар одбране Србије Александар Вулин и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин. Вулин је током разговора у Београду изразио захвалност Русији на принципијелној подршци територијалном интегритету Србије и напорима за проналажење компромисног решења на Косову и Метохији. "Посебну захвалност изражавамо Русији поводом гласне и доследне подршке позицијама Србије против чланства такозваног 'Косова' у Интерполу", казао је Вулин, а пренело Министарство одбране. Он је оценио да су "последњи догађаји показали како неодговорни потези Приштине, када прођу без јасне осуде међународне заједнице, лако угрозе мир на Косову и Метохији". Вулин је додао да "веома" цени разумевање Русије по питању посвећености Србије војној неутралности и тежњи да оствари "одличне односе са земљама и на истоку и на западу".

СТЕФАНОВИЋ: У СРБИЈИ УНИШТЕНО ВИШЕ ОД 18.000 КОМАДА ИЛЕГАЛНОГ ОРУЖЈА

БЕОГРАД, 26. новембра 2018. (Бета) - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је 26. новембра да је у Србији у претходној години уништено више од 18.000 комада илегалног оружја, саопштено је из његовог кабинета. "Реч је о оружју које је заплењено од извршилаца кривичних дела или су их грађани сами предали", казао је он на округлом столу "Илегална трговина малокалибарским и лаким наоружањем и експлозивним материјама". Стефановић је подсетио да је његово министарство од 2014. до 2018. спровело три процеса легализације оружја, и да су од 1. јуна прошле године пооштрени закони, тако да су сада за поседовање илегалног наоружања предвиђене кривичне санкције од две до 12 година затвора. "Министарство је иницирало пооштравање санкција у овој области и сада је посао у највећој мери на судовима који треба да крену то да спроводе, јер свака санкција која није најоштрија или која је недовољно оштра стимулише некога да поседује илегално оружје и да евентуално тим оружјем почини неко кривично дело", рекао је Стефановић. Говорећи о партнерском односу српске и шведске полиције који доприноси већој безбедности грађана обе државе, Стефановић је оценио да постоји и заједничку посвећеност у борби против кријумчарења оружја, муниције и експлозива. "Чињеница је да је већина екплозивних направа добијена коришћењем прекурсора експлозива, да је оружје којим се врше кривична дела врло често преправљено, није фабрички направљено, већ модификовано и то суштински представља изазов не само за Србију, већ и за све државе Европе. Само разменом информација и заједничком борбом можемо адекватно да одговоримо на те изазове", рекао је он. Амбасадор Шведске Јан Лундин рекао је да је сарадња Србије и Шведске у области полицијских реформи прерасла у партнерство од кога обе стране имају корист. По његовим речима, реформе обухваћене преговарачким поглављима 23 и 24 су од "виталног значаја за припрему Србије за пуноправно чланство у ЕУ". Директор полиције Србије Владимир Ребић казао је да је проблем малокалибарског наоружања један од значајнијих у Србији. "Српска полиција је опредељена за интензивну међународну полицијску сарадњу са свим партнерима у циљу сузбијања и спречавања кријумчарења илегалног наоружања", рекао је Ребић.

СКОТ: СПАСАВАЊЕ ПИЛОТА ПРИМЕР СРПСКО-АМЕРИЧКЕ САРАДЊЕ И БРАТСТВА

БЕОГРАД, 26. новембра 2018. (Бета) - Амбасадор САД Кајл Скот изјавио је 26. новембра у Београду да је мисија "Халијард", којом је спасено око 500 савезничких пилота у Другом светском рату, инспиративан пример српско-америчке сарадње и братства које је обележило највећи период односа две земље. Отварајући изложбу о мисији "Халијард" у Народној скупштини Србије, Скот је рекао да храброст и пожртвовање који се виде на фотографијама представљају "срце и душу Србије". "Тежак период деведесетих такође је део наше заједничке историје, али нас мисија 'Халијард' подсећа на снажне везе које су одредиле наше односе", казао је Скот. Он је навео да је Србија платила немерљиву цену за отпор нацистима у Другом светском рату и додао да изложба говори о мање познатом аспекту тог светског сукоба. "Ово је прича о храбрости, жртвовању и солидарности у заједничкој борби против зла. Ова изложба даје пример дубоких веза које спајају Србе и Американце до данашњих дана", рекао је амерички амбасадор. Скот је казао да су српски сељаци, иако нису имали ни за прехрану својих породица, ризиковали своје и животе своје деце како би помагали савезницима у борби против заједничког непријатеља, дајући им храну, смештај и заштиту. "На изложби можете видети како је локално становништво помагало савезницима, можете видети људске везе између Срба и америчких, али и британских, француских, канадских и руских авијатичара", навео је Скот. Додао је да су на територији Југославије неколико стотина савезничких пилота спасили "ројалисти, а неколико стотина партизани". Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић, који је отворио изложбу с америчким амбасадором, рекао је да је мисија "Халијард" била могућа јер су српски сељаци и припадници Југословенске војске у отаџбини у селу Прањани "спасавали и делили хлеб" америчким војницима. "Та 1944. и део 1945. године остаће златним словима записани у историји Србије и представљају један од стубова савезништва Србије и САД. Овакве изложбе отварају могућност продубљивања и интензивирања односа САД и Србије", навео је Маринковић. Он је оценио да је српски народ у Другом светском рату био "окренут демократији и слободарским вредностима" и да је препознао "улогу Американаца у борби за цивилизацијске вредности". Мисија "Халијард" једна је од највећих акција спасавања савезничких авијатичара и највећа акција спасавања америчких авијатичара у окупираној Европи у Другом светском рату. Од августа 1944. до фебруара 1945. године, уз велику помоћ српског становништва, 500 савезничких авијатичара, од тога 417 Американаца, пребачено је с импровизованих писта у Србији и БиХ у америчке базе у Италији. Изложба садржи репродукције неколико аутентичних слика и докумената из Другог светског рата и биће отворена до 30. новембра.

ЕКОНОМИЈА

ЉАЈИЋ И КИНЕСКИ АМБАСАДОР О ЈАЧАЊУ САРАДЊЕ У ТУРИЗМУ

БЕОГРАД, 26. новембра 2018. (Бета) - Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић разговарао је 26. новембра са амбасадором Кине Ли Манчангом о унапређењу укупних економских односа две земље и јачању сарадње у туризму. Љајић је рекао да је задовољан тиме што је Србију у првих девет месеци ове године посетило више од 77.000 кинеских туриста, што је за 103 одсто више него у истом периоду прошле године. На састанку је оцењено да би у циљу даљег повећања броја кинеских туриста било добро да се у Србији омогући употреба платних картица из Кине. Разговарали су и о промоцији туристичке понуде Србије у Кини и договорили се да почетком идуће године Србију посете екипе кинеских новинара.

ТРИВАН: САРАДЊА СРБИЈЕ И ИТАЛИЈЕ ОМОГУЋИ ЋЕ ДА ЗЕЛЕНА ЕКОНОМИЈА ДОБИЈЕ ВИШИ ПРИОРИТЕТ

БЕОГРАД, 26. новембра 2018. (Бета) - Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је 26. новембра да Србија жели да унапреди сарадњу са Италијом и омогући да зелена економија добије виши приоритет у Србији. Министар је на Италијанско-српском форуму одрживе, зелене и циркуларне економије у Београду рекао да су пројекти који генеришу развој значајна шанса за Србију јер "у рециклажној индустрији постоји на хиљаде нових радних места". По његовим речима, одржива, зелена и циркуларна економија се међусобно подржавају и доприносе друштвено-економском напретку. "Важно је да подстичемо зелени развој који ће унапредити привредну активност, инвестиције, предузетништво и ниво запослености, истовремено усмеравајући пажњу на постепени прелаз на нове технологије", казао је Триван, са преноси се у саопштењу Министарства. Амбасадор Италије Карло Ло Кашо рекао је да се Србија све више бави питањима заштите животне средине, као и да је сарадња Србије и Италије у тој области веома значајна јер је Европи приоритет животна средина и циркуларна економија која чува ресурсе и подстиче раст. "Циркуларна економија је најефикаснији модел за остваривање одрживих производних модела јер када неки производ достигне свој крај, онда она ступа на снагу како би се после производ могао поново употребити у индустрији", казао је он. По његовим речима, Италија има нови модел циркуларне економије који упошљава 500.000 људи и остварује уштеду од 500 до 600 милијарди евра.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2018 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 28 29 30