gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 22.11.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ С ФАБРИЦИЈЕМ: МЕСТО ЧИТАВОГ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ЈЕ У ЕУ

БЕОГРАД, 21. новембра 2018. (Бета) - Српски министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је 21. новембра у Београду, у разговору са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, да цео Западни Балкан треба да буде у Европској унији. Дачић је поновио да је пуноправно чланство у Унији спољнополитички приоритет Србије и навео да је Србија "спремна да искористи позитивни моментум за чланство у ЕУ", саопштило је Министарство спољних послова. Шеф српске дипломатије разговарао је с Фабрицијем о стању у односима Србије и ЕУ, о спровођењу политичких и економских реформи, нормализацији односа с Приштином, усклађивању са спољном и визном политиком Уније, и о глобалним међународним приликама, наводи се у саопштењу.

ВУЧИЋ: НЕЋЕМО УВОДИТИ КОНТРАМЕРЕ ПРИШТИНИ НИТИ КРШИТИ ЦЕФТА СПОРАЗУМ

БЕОГРАД, 21. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 21. новембра да Београд неће уводити контрамере Приштини нити кршити ЦЕФТА споразум јер је како је рекао, "Србија озбиљан и поуздан партнер свакоме у Европи". Вучић је за Радио-телевизију Србије казао да ће се 22. новембра састати са представницима Срба са Косова и Метохије који како је рекао, хоће да организују протесте и блокаде због одлуке да се таксе на увоз робе из централне Србије на "Косову" повећају са 10 на 100 одсто. Он је оценио и да је циљ те одлуке Приштине да се "тихо спроведе најснажније и најбрже етничко чишћење Срба јужно и северно од Ибра". "Анализирали смо шта су могући разлози за одлуку Приштине и сматрамо да ту постоје четири циља. Прво, то је до сада највећи притисак Приштине који би водио ка нашој безусловној капитулацији и пуном признању независности. Ово је апсолутна забрана трговине, овим је немогућено и нашем народу на северу да купује робу на које је навикао", казао је Вучић који присуствује седници Савета за националну безбедност. Он је навео и да одлука Приштине, која је по његовим речима "озбиљно припремана", представља покушај притиска на међународне институције како би им учинили одређене уступке поводом визне либерализације. "Четврто је долазак до сукоба и потпуне дестабилизације региона зарад нечијих туђих или сопствених интереса јер мирним путем и дијалогом не могу да их остваре", рекао је председник Србије. Он је казао да су на седници Савета за националну безбедност "подељени задаци шта треба да чинимо". "Реаговаћемо мирно, рационално, одговорно. Сутра ћу се састати са Србима са Косова и Метохије, они хоће да иду на протесте и блокаде. Направићемо основни и резервни план, али нећемо да се бусамо у јуначке груди, а да већ сутра још десет земаља призна Косово већ ћемо радити на поправљању наше позиције", казао је председник Србије. Вучић је додао да одлука Приштине "нема везе са неком одмаздом према Србији због Интерпола". "Наша мала победа у Интерполу није кршење било ког споразума. Питао сам данас амбасадоре Квинте који смо то споразум прекршили и нису могли да ми одговоре. Нисмо погазили ништа", казао је Вучић.

ВУЧИЋ ОД АМБАСАДОРА РУСИЈЕ И КИНЕ ТРАЖИО ДА ОБАВЕСТЕ ПРЕДСЕДНИКЕ О ПОТЕЗУ ПРИШТИНЕ

БЕОГРАД, 21. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић замолио је 21. новембра амбасадоре Русије и Кине да обавесте председнике својих земаља о "најновијем неодговорном потезу" Приштине о увођењу такси од 100 одсто на робу из Србије. Амбасадори Александар Чепурин и Ли Манчанг су изразили пуну подршку напорима Србије да кризу реши мирним путем, уз поштовање међународног јавног права и постигнутих споразума и уговора у региону, саопштило је Председништво Србије. Вучић је рекао да мере Приштине воде ка пуној дестабилизацији целог региона и да могу довести и до дубље ескалације сукоба. Вучић и амбасадори Русије и Кине су се договорили да буду у свакодневном контакту док "криза, коју је Приштина изазвала, не буде превазиђена". Влада "Косова" усвојила је 21. новембра одлуку о повећању таксе за увоз робе из Србије са 10 на 100 одсто.

ВУЧИЋ: ОЧЕКУЈЕМ ДА КВИНТА И ЕУ УКАЖУ ПРИШТИНИ НА НЕПРИХВАТЉИВОСТ ЈЕДНОСТРАНИХ ПОТЕЗА

БЕОГРАД, 21. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић 21. новембра је изразио очекивање да ће земље Квинте и Европска комисија указати Приштини на неприхватљивост једностраних потеза, којим ризикују ескалацију сукоба и доводе у опасност мир и стабилност у региону. Вучић је на састанку у Београду са амбасадорима земаља Квинте - САД, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке - и шефом Делегације Европске уније упозорио на могуће последице "неодговорног потеза" Приштине о повећању такси на 100 одсто на српску робу. Амбасадори су изразили забринутост због могуће дестабилизације, као и за будућност дијалога, апелујући на Вучића и Владу Србије да рационално и мирно приступе решавању најновије кризе, наводи се у саопштењу Председништва Србије. Вучић је рекао да Србија није прекршила ниједан споразум или договор, супротно Приштини, која није испунила ни одредбе Бриселског споразума. Висока представница ЕУ Фердерика Могерини изјавила је да влада "Косова" хитно мора да укине одлуке о такси на робу из Србије и БиХ. Влада Косова усвојила је одлуку о повећању таксе за увоз робе из Србије са 10 на 100 одсто.

МАКРОН ПИСАО ВУЧИЋУ: ЗНАМ КОЛИКО ЈЕ СРПСКИ НАРОД ПРОПАТИО ТОКОМ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

БЕОГРАД, 21. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић примио је 21. новембра писмо француског председника Емануела Макрона у којем је, између осталог, навео да "зна колико је српски народ пропатио током Првог светског рата". Макроново писмо објављено је из Вучићевог кабинета, а у њему француски председник захваљује српском колеги на присуству церемонији у Паризу поводом стогодишњице од примирја у Првом светском рату. "Знам колико је српски народ пропатио током Првог светског рата, подневши страшне жртве од више од милион и две стотине хиљада људи, што је чинило готово трећину становништва. Желим да одам признање њиховој борби на страни савезница, а посебно Француске на Солунском фронту, о коме се не тако често говори, иако је био одлучујући за окончање тог разарајућег сукоба", написао је Макрон. Додао је да би као основа за даље унапредивање сарадње, економских вредности и регионалне стабилности требало да послуже "обележавање братства по оружју наших двеју земаља и жртве наших војника". "Желим да Ви и српски народ будете у потпуности уверени у моје залагање да се укаже част и оживи ово сећање, као што ћемо то заједно учинити приликом моје посете Србији 5. и 6. децембра ове године", навео је Макрон и захвалио на развоју наставе француског језика и мултилатералне франкофоне сарадње у Србији.

ВУЧИЋ И МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ЛЕСОТА О ОЖИВЉАВАЊУ ПОЛИТИЧКОГ ДИЈАЛОГА

БЕОГРАД, 21. новембра 2018. (Бета) - Председник државе Александар Вучић примио је 21. новембра министра спољних послова Лесота Лесегоа Макготија и изразио задовољство тиме што је у току оживљавање политичког дијалога Србије и Лесота, саопштено је из кабинета српског председника. Председник Вучић је захвалио министру Макготију на подршци Лесота територијалном интегритету и суверенитету Србије, која се видела и приликом гласања о пријему "Косова" у Интерпол. Макготи је Вучићу пренео поздраве краља Летсија Трећег, који показује велики интерес за питање Косова и Метохије и који лично охрабрује дијалог, као и поштовање одлука Уједињених нација, пише у саопштењу. Саговорници су разговарали о могућим областима сарадње Србије и Лесота у складу са приоритетима обеју земаља, те је установљено да највеће могућности постоје у пољопривреди, рударству и туризму, као и у области одбране и војно-техничке сарадње. Кад је реч о сарадњи у области образовања, председник Вучић је изразио спремност Србије да за студенте из Лесота обезбеди стипендије за школовање у нашој земљи у оквиру програма "Србија и свет". Министар спољних послова Лесота први је званичник те земље који посећује Србију после више од 40 година.

ВУЧИЋ И АМБАСАДОР КАТАРА ИЗРАЗИЛИ ЖЕЉУ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ

БЕОГРАД, 21. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић примио је 21. новембра амбасадора Катара шеика Мубарака бин Фахада Џасима Мохамеда ал-Танија с којим се сагласио да постоји истинска намера да се унапреди тренутно скромна сарадња Србије и Катара, саопштено је из Председништва Србије. Двојица саговорника су истакли да је приметно да се успостављају контакти на различитим нивоима, како би се боље користиле постојеће могућности у више области, наводи се у саопштењу. Амбасадор ал-Тани је председнику Вучићу честитао на спољнополитичким успесима Србије, а Вучић је рекао да Србија с пажњом прати развој ситуације у региону Залива и пожелео становницима тог региона да путем преговора буде нађено решење које ће им донети мир и стабилност. Како се наводи, амбасадор ал-Тани се председнику Вучићу пожалио на третман који Катар има у неким српским медијима. "Председник Вучић је рекао да се не меша у рад медија, али да моли све људе у јавном животу Србије да се с поштовањем односе према свим државама чланицама Уједињених нација", наводи се у саопштењу.

ЉАЈИЋ: СРБИЈА ЋЕ СЕ ЗБОГ ПОВЕЋАЊЕ ТАКСИ ОБРАТИТИ БРИСЕЛУ

БЕОГРАД, 21. новембра 2018. (Бета) - Министар трговине Расим Љајић изјавио је 21. новембра да ће се Србија обратити Европској унији поводом одлуке Владе Косова о увођењу такси од 100 одсто. Љајић је за Радио слободна Европа рекао да је нови потез "Косова" повезан с "врло благим реакцијама међународне заједнице на досадашање ванцаринске баријере" које је "Косово" уводило, а пре свега на недавно увођење таксе од 10 одсто на производе из Србије и БиХ. "Ово је пар екселанс политичка, а не економска или трговинска мера или одлука. Оваква мера представља потпуну обуставу трговине између централне Србије и 'Косова'. Јер ће наши призвођачи бити потпуно неконкуретни у односу на друге производђаче из региона", рекао је Љајић. Љајић је оценио да је потез Приштине довео до тога да Споразум о слободној трговини Западног Балкана више не постоји. Он је рекао да ће се држава Србија поводом увођења такси од 100 одсто обратити институцијама у Бриселу које, према његовим речима, имају обавезу да реагују на "ове драстичне мере". "Ми смо и до сада имали ситуацију да су се чуле спорадичне реакције и осуде из Брисела и Вашингтона и других институција, али није било практичних корака да се ове досадашње мере повуку. Ако се сада не реагује на ову потпуну блокаду трговине, јер другачије ово не можемо назвати, онда не знам шта треба да се догоди, па да неко буде санкционисан због оваквих ствари које се дешавају", рекао је Љајић.

МОГЕРИНИ: 'КОСОВО' ОДМАХ МОРА ДА УКИНЕ ТАКСЕ

БЕОГРАД, 21. новембра 2018. (Бета) - Висока представница ЕУ Федерика Могерини изјавила је 21. новембра да Влада "Косова" хитно мора да укине одлуке о такси на робу из Србије и БиХ. Могерини је у саопштењу навела да се одлуком о повећању таксе на робу из Србије и БиХ на 100 одсто погоршава ситуација пошто је Приштина прошле недеље увела таксе од 10 одсто. "Косовска влада мора одмах да повуче те одлуке", навела је Могерини. Могерини је рекла да таксе од 100 одсто представљају очигледно кршење Централноевропског уговора о слободној трговини и духа Споразума о стабилизацији и асоцијацији између Европске уније и "Косова".

ЗАХИР ТАНИН ИЗРАЗИО ЗАБРИНУТОСТ ЗБОГ ПОВЕЋАЊА ТАКСИ НА "КОСОВУ"

БЕОГРАД, 21. новембра 2018. (Бета) - Шеф Унмика Захир Танин изразио је 21. новембра забринутост због одлуке власти у Приштини да уведу таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ. Специјални представник генералног секретар УН је навео да је забринут због могућег утицаја такси на људе на КиМ, али и "политичких импликација по дијалог и нормализацију односа Београда и Приштине", саопштио је Унмик. Танин је позвао политичке лидере да изму у обзир дугорочне интересе људи и основни императив за одржање мира, безбедности и стабилности.

ЧАДЕЖ: ОДЛУКА 'КОСОВА' О ПОВЕЋАЊУ ЦАРИНА КОСИ СЕ СА ЗДРАВИМ РАЗУМОМ

БЕОГРАД, 21. новембра 2018. (Бета) - Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж оценио је 21, новембра да је одлука Приштине да таксе на увоз робе из централне Србије повећа са 10 на 100 одсто "политички ирационална", као и да ће нанети "велику штету косовској привреди". Он је за Радио Слободна Европа казао да се таква одлука "коси са здравим разумом" и да представља кршење одредби споразума ЦЕФТА. "Одлука Косова показује неразумевање како привреде, тако и интереса косовских компанија. Морате да разумете да највећи део сировина за њихову прерађивачку индустрију долази из Србије. То је политичка ирационална одлука, али изгледа да живимо у таквом времену да неко такве одлуке може да донесе и да самим тим угрози и своје компаније и регионалну сарадњу и све оно што би требало да буде нормализација пословања и стабилности пословања у целом региону Западног Балкана", рекао је Чадеж. Упитан какве ће последице та одлука произвести по Србију, Чадеж је рекао да ће се утицај на пласман робе на косовско тржиште осетити, али додаје да треба сачекати реакцију компанија. "Са друге стране, видећемо колико ће та одлука моћи да траје. Видели смо када је донесена одлука о увођењу царина за 10 одсто да су цене одређених намирница на 'Косову' скочиле за 10 одсто. Хајде да сачекамо и видимо да ли ће се политичари вратити у рационалну раван", каже Чадеж. "Косово" је члан Споразума о слободној трговини у Централној Европи, који су уз Србију и БиХ, потписале и Албанија, Бугарска, Хрватска, Македонија, Молдавија, Црна Гора и Румунија.

ЧАДЕЖ: ПРИВРЕДА САРАДЊА СРБИЈЕ И АЛБАНИЈЕ ДОЖИВЕЋЕ БУМ У НАРЕДНИХ ПЕТ ГОДИНА

БЕОГРАД, 21. новембра 2018. (Бета) - Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је у Тирани да ће привредна сарадња Србије и Албаније доживети "прави бум у наредних пет година", саопштила је ПКС. "Тај бум очекиван је на основу брзине којом се последњих година развијају пословне везе албанског и српског бизниса", рекао је Чадеж у главном граду Албаније, а поводом представљања српских компанија на сајму привреде PANAIR, који се одржава од 21. до 24. новембра у Тирани. Додао је да се пословне везе између две државе развијају, не само у међусобној трговини и креирању заједничких компанија две државе, "већ и у проналажењу начина да заједно наступамо на неким много захтевнијим тржиштима у свету". Чадеж је рекао да је "скок трговине између Србије и Албаније у последње три године изненадио не само нас, него је био и највећи раст размене две економије у Европи". Српско-албанска робна размена је, како је навела ПКС, у 2017. повећана за више од трећине у односу на претходну годину, уз равномеран раст и албанског и српског извоза. "Свака друга српска комапанија која је претходне две године учествовала на сајму PANAIR у Тирани у међувремену је склопила посао и данас послује на тржишту Албаније", рекао је председник ПКС. Најважније је, како је рекао, то да су почела да се стварају заједничка српско-албанска предузећа. Додао је да је "велика албанска компанија за логистику купила шпедитерску кућу у Србији, а да је наша компанија 'Нелт' купила логистичку компанију у Албанији". "За велику инвестицију у албанско хотелијерство, пипрема се 'МК Група'", казао је Чадеж. Истакао је да је посебно значајан договор министара финансија Србије и Албаније да се у децембру, на састанку Мешовитог комитета две земље потпише меморандум о сарадњи чији је циљ усаглашавање фитосанитарних сертификата, убрзавање заједничких царинских процедура и олакшавање трговине. Председавајући Трговинско-индустријске коморе Албанија-Србија Исуф Фера оценио је да ће унапређењу сарадње компанија две земље, допринети и најављена изградња ауто-пута Ниш-Приштина-Драч. Председница Уније трговинских и индустријских комора Албаније Инес Мућостепа истакла је да су добри резултати постигнути захваљујући сарадњи привредних комора. Председник фирме "Агромеханика" из Бољеваца Љубинко Гобељић рекао је да је, захваљујући ПКС та компанија изашла на албанско тржиште, план је да се у 2019. години удвостручи продаја, а највише се траже косачице и машине за воћарство. Српску привреду у Тирани представља око 70 привредника из 40 компанија.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2018 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 23 24 25
26 27 28 29 30