gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 21.11.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА ИНТЕРПОЛА

ДАЧИЋ: ПРЕКО КОГА СУ ХТЕЛИ У ИНТЕРПОЛ, ТАКО СУ И ПРОШЛИ

БЕОГРАД, 20. новембра 2018. (Бета) - Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је 20. новембра да је одбијање захтева "Косова" да се учлани у Интерпол велика победа Србије и српског народа и доказ да се ништа не може решавати на силу и без договора са Београдом. На конференцији за новинаре, Дачић је позвао приштинско руководство да сада објасни свом народу како то има 116 земаља које признају независност "Косова" и да ли је он лагао када је тврдио да постоји велики број земаља који су у међувремену повукле признање. "Ја ово причам одавно. Ја сам им рекао да се не пријављују (за Интерпол), да се не брукају. Хтео сам да их заштитим од срамоте. Нека сада објасне народу како има 116 земаља који су их признали. Интерпол има 192 земље чланице, у првом кругу је гласало 154. За пријем је било 76, а против пријема 56, уздржано је било 22 земље али оне се не рачунају. Њима је фалило 36 гласова да победе. Па сада нека објасне народу јесмо ли лагали када смо говорили да су земље повлачиле признања. Где је тај списак од 116 земаља које су их признали?", рекао је Дачић. Дачић је рекао да су након првог круга гласања одредили и паузу, али да није било могуће да се исход гласања промени. "Њима је фалило 36 гласова. Па није им ни (аустријски премијер Себастијан) Курц помогао. Курц и Тачи су славили! Е, па тако су и прошли. Преко кога су хтели у Интерпол, тако су и прошли. А и иначе сам Курцу рекао: 'Ти си, бре, паметан човек. Па која будала је на страни губитника?'", рекао је Дачић. Министар је оценио да је став асутријског канцелара недоследан јер он не прихвата визну либерализацију за грађане "Косова", али хоће да "Косово" уђе у Интерпол. "Неће да гради џамије у Бечу, али ми можемо у Београду", рекао је он. Дачић је рекао да није време да Србија буде еуфоричн,а али је, ипак, оценио да се ради о великој победи и дебаклу Приштине. "Хвала свима који су гласали за нас. Нису они гласали због Србије, већ зато што знају да су они следећи на реду. Али ово је победа међународног права", рекао је он. Дачић је рекао да то показује и да Приштина мора да се врати дијалогу и да заједно са Београдом реши међусобне проблеме. "Сви кажу да је то полицијска организација. Ако је полицијска, што су запели да уђу тамо када су они већ сви ушли, када су већ сви на потерници", рекао је Дачић.

ВУЧИЋ: ПОЗИВАМ АЛБАНЦЕ ДА ИСХОД ГЛАСАЊА У ИНТЕРПОЛУ НЕ ДОЖИВЕ КАО ПОРАЗ, ВЕЋ КАО ОТРЕЖЊЕЊЕ

БЕОГРАД, 20. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић позвао је 20. новембра косовске Албанце да исход гласања у Генералној скупштини Интерпола, после којег Приштина није постала члан светске полицијске организације, "не доживе као дебакл или велики пораз, већ као отрежњење". Вучић је на ванредној конференцији за новинаре позвао косовске Албанце да "разумеју да свет није више униполаран и да је решење у договору са Београдом, а не да неко Србији намеће решења". "Било би добро када би албански политичари послали такву поруку свом народу", казао је председник Србије и додао да је резултат гласања у Генералној скупштини Интерпола позив свима у свету да разумеју да се ствари не решавају једностраним притисцима већ договором. Он је позвао представнике власти у Приштини да укину таксу од десет одсто на увоз робе из централне Србије и БиХ на "Косово", наводећи да "нама није падало на памет да зауставимо њихових 5.000 камиона или 30.000 камиона који долазе на територију 'Косова'". "Косово" на гласању на Генералној скупштини Интерпола није успело да добије довољно гласова за чланство у светској полицијској организацији. За пријем "Косова" у чланство у првом кругу гласало је 76, против је било 56 а уздржано 22 делегата. После паузе, за пријем "Косова" је гласало 68, против је био 51 а уздржано 16 делегата.

СРБИЈА

ДАЧИЋ И МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ЛЕСОТА ПОТПИСАЛИ ДВА СПОРАЗУМА О САРАДЊИ

БЕОГРАД, 20. новембра 2018. (Бета) - Министри спољних послова Србије и Лесота Ивица Дачић и Лесего Мекготи потписали су 20. новембра у Београду два споразума о сарадњи у области пољопривреде и културе и образовања те две државе и заложили се за оживљавање сарадње посебно на економском плану. Дачић је новинарима у Министарству спољних послова рекао да је сарадња са Лесотом започета 1966. године у време Југославије и да је данашња посета Мекготија прва посета једног званичника те државе после дужег низа година. "Важно је да оживимо нашу сарадњу. Снажно подржавамо Лесото и спремни смо да разговарамо о сарадњи у другим областима као што су одбрана, безбедност... Наша сарадња у области економије није развијена, морамо да видимо шта наше привредне коморе могу да учине поводом тога", рекао је Дачић. Он је захвалио Лесоту на одлуци да ревидира свој став о "Косову". "Ми смо дуго разговарали да ли су они признали или не независност 'Косова', јер осим изјава потврде није било", казао је Дачић и подсетио да је Влада Лесота у званичној ноти Србији навела да повлачи све дате изјаве, нарочито оне које се могу тумачити као признање независности "Косова". Министар спољних послова Лесота Лесего Мекготи изјавио је да та држава неће усклађивати са земљама које су једнострано прогласиле независност, јер је то противно одлукама Уједињених нација. "Не треба прејудицирати статус 'Косова' пре него што се дијалог заврши. То је разлог да јавно кажемо да ћемо подржавати Србију у свим областим", рекао је Мекготи. Он је казао да је имао састанак и са министром просвете Србије Младеном Шарчевићем о добијању школарина за студенте те земље за школовање у области пољопривреде, медицине, науке и информационих технологија. "Предлог је и да наше дипломатске академије сарађују и да отворимо програме размене, а стручно оспособљавање је такође опција", казао је Мекготи и додао да је Дачића упознао на последњем заседању Генералне скупштине УН. Лесото је једна од 10 земаља које су ове године повукле признање независности "Косова". Међу њима су и Гренада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Унија Комора.

ДАЧИЋ СА САМУЕЛСОНОМ О ЕВРОИНТЕГРАЦИЈАМА

БЕОГРАД, 20. новембра 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић захвалио је 20. новембра Данској, у сусрету са њеним шефом дипломатије Андерсом Самуелсоном, за подршку Србији на путу у Европску унију, наводећи да има и доста простора да се још више унапреде билатерални односи. Дачић је, у заједничком обраћању новинарима, подсетио да је Данска признала "Косово" као независно, али да је обострана жеља да се јачају односи Србије и Данске, чему ће допринети успостављење интензивнијег политичког дијалога. Самуелсон је навео да је неопходно наставити спровођење реформи у Србији, помињући слободу медија, владавину права, усклађивање спољне политике са политиком ЕУ. Два министра су разговарала и о регионалној стабилности и дијалогу Београда и Приштине.

ВУЧИЋ С ШЕФОМ ДАНСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ О ЈАЧАЊУ САРАДЊЕ, ПОДРШЦИ ПУТУ СРБИЈЕ У ЕУ

БЕОГРАД, 20. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић разговарао је 20. новембра са министром спољних послова Данске Андерсом Самуелсоном коме је захвалио на подршци Србији на њеном европском путу и изразио наду за већим улагањима данских инвеститора у српску економију, саопштено је из Председништва Србије. Министар Самуелсон, први шеф данске дипломатије који посећује Србију после дугог низа година, рекао је да Данска цени дугогодишње дипломатске односе са Србијом и да сматра да је неопходно да две земље продубе сарадњу у обостраном интересу. Самуелсон је поновио подршку Данске европском путу Србије, као и целог региона Западног Балкана. Разговарајући са министром Самуелсоном о регионалној ситуацији, Вучић је истакао потребу дијалога са Приштином ради постизања праведног и одрживог компромиса као услова мира и стабилности на Западном Балкану, али и нагласио да дијалог може да буде настављен тек кад Приштина укине одлуку о увођењу додатних такси на робу из Србије, којом крши споразум ЦЕФТА, наводи се у саопштењу. Председник Србије је пренео Самуелсону задовољство због интереса Данске за интензивирање политичког дијалога са Србијом, рекавши да Србија може много да научи од Данске у области економије и владавине права. Он је захвалио на подршци тежњама Србије да постане члан ЕУ и изразио наду да ће се напредак на европском путу одразити и у виду већег поверења данских инвеститора за улагање у српску економију, имајући у виду и одличне резултате економских реформи и других мера, наводи се у саопштењу. Вучић је такође захвалио на финансијској помоћи Данске за реализацију Регионалног стамбеног програма за избеглице и других програма намењених избеглицама у Србији.

БРНАБИЋ: СРБИЈА ПОСВЕЋЕНА НОРМАЛИЗАЦИЈИ ОДНОСА С ПРИШТИНОМ, ДИЈАЛОГ ПОСЛЕ УКИДАЊА ТАКСИ

БЕОГРАД, 20. новембра 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је 20. новембра у разговору с министром спољних послова Данске Андерсом Самуелсеном да је Београд посвећен нормализацији односа с Приштином, али да ће наставак дијалога бити могућ тек када Приштина укине одлуку о додатним таксама на робу из Србије. Брнабић је рекла да су европске интеграције стратешки приоритет Србије и да се реформама приступа озбиљно и одговорно, додајући да се улажу додатни напори како би се унапредила регионална сарадња, саопштила је Влада. Самуелсен је рекао да Данска подржава европску перспективу Србије и оценио да су односи две земље веома добри и да ће се, путем нових инвестиција и даљом економском и културном сарадњом, развијати и унапређивати. Брнабић је рекла да је Србија посвећена нормализацији односа с Приштином, али да ће наставак дијалога и постизање компромисног решења бити могући тек када Приштина укине одлуку о увођењу додатних такси на робу из Србије, којом крши споразум ЦЕФТА. Самуелсен је у интервјуу за "Политику" уочи посете Србији рекао да "није време" за прекид дијалога Београда и Приштине, наводећи да постоји "директна веза између свеобухватне нормализације односа и конкретних перспектива у тежњи ка Европској унији". Поводом одлуке косовских власти да уведу додатне таксе на робу из Србије и БиХ, он је рекао да Данска дели став ЕУ и да очекује од "Косова" да поштује правила ЦЕФТА и повуче те мере, али и да позива Београд на настави разговоре о нормализацију односа.
Са Самуелсеном је разговарала и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић која је рекла да је чланство у ЕУ стратешко опредељење Владе Србије. Самуелсен је рекао да Србија има јасну подршку Данске у приступним преговорима са ЕУ и посебно навео значај поглавља 23 и 24 о владавини права, наводећи да реформе треба наставити како би дале још боље резултате. Шеф данске дипломатије похвалио је активну и конструктивну улогу Београда у решавању проблема који су важни за ЕУ, али и допринос Србије регионалној стабилности, наводи се у саопштењу МЕИ. Јоксимовић је истакла значај реформи у поглављима 23 и 24 и оценила да би учинак остварен у наведеним, али и другим поглављима требало да допринесе отварању нових, до краја председавања Аустрије Савету ЕУ.

ТРИВАН И АМБАСАДОР ЈАПАНА: НАСТАВЉА СЕ УСПЕШНА САРАДЊА У ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

БЕОГРАД, 20. новембра 2018. (Бета) - Министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Јапана у Србији Ђинићи Марујама оценили су да је сарадња Србије и Јапана у области заштите животне средине веома успешна и указали да је у заједничком интересу да се она настави и унапреди. У саопштењу Министарства наводи се да су Триван и Марујама оценили да су значајни и корисни пројекти јапанске владе и улагања у заштиту животне средине у Србији, посебно они који се реализују у општинама јер доприносе решавању комуналних проблема и унапређују животну средину и укупан живот становништва у тим локалним заједницама. Триван је указао на значај историјске посете премијера Јапана Србији која је допринела укупној сарадњи две земље и отворила врата инвеститорима. "Достизање међународних еколошких стандарда Србији је важно не због Европске уније, већ због наше земље и здраве животне средине за њене грађане. Важна нам је и корисна помоћ и подршка Владе Јапана, али и инвестиције и трансфер знања и примена најбољих технолошких решења у заштиту животне средине, пре свега у за нас приоритетне секторе, као што су прерада отпадних вода, отпада и квалитет ваздуха", рекао је Триван. Амбасадор Мајујама је указао да је Јапан је пријатељ Србије и њених грађана и да ће Влада Јапана наставити да пружа подршку нашој држави, њеном развоју а посебно у очувању животне средине. Саговорници су оценили да је у обостраном интересу спровођење пројеката који унапређују мере заштите животне средине, пише у саопштењу.

ЕКОНОМИЈА

ПОТПИСАН УГОВОР ЕВРОПСКОГ ИНВЕСТИЦИОНОГ ФОНДА И ПЕТ БАНАКА ИЗ СРБИЈЕ

БЕОГРАД, 20. новембра 2018. (Бета) - У Влади Србије 20. новембра је потписан уговор између Европског инвестиционог фонда и пет банака из Србије о помоћи у финансирању малих и средњих предузећа. Уговор о спровођењу гаранцијске шеме уз финансијску помоћ малим и средњим предузећима у износу од 20 милиона евра потписали су представник Европског инвестиционог фонда и представници Рајфајзен, Уникредит, Прокредит и Комерцијалне банке, као и банке Интеза. Премијерка Ана Брнабић изјавила да "не постоји динамична, јака и здрава привреда без динамичног, јаког и здравог сектора малих и средњих предузећа". Она је истакла да је потребно да Србија ојача подршку малим и средњим предузећима и предузетништву и додала да је један од највећих изазова за тај сектор, лак приступ финансирању. Брнабић је додала да је због тога овај програм важан и додала да се очекује да ће уговор о гаранцијској шеми омогућити нове кредите у износу од најмање 180 милиона евра, за минимум 1.250 малих и средњих предузећа у Србији. Према њеним речима, Влада Србије ради на подстицању предузетништва и то реформом образовања и увођењем олакшица у пословању. Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, рекао је да сектор малих и средњих предузећа и предузетништва треба помоћи у наступу на тржишту и у могућностима финансирања. Државни сектретар Министарства привреде Милун Тривунац казао је да је сектор малих и средњих предузећа већ дуже време приоритет тог министарства. Додао је да тај сектор чини 99 одсто свих привредних друштава и две трећине свих запослених у привреди.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2018 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 22 23 24 25
26 27 28 29 30