gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 20.11.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ С ПОЉСКИМ ЗВАНИЧНИКОМ О БЕРЛИНСКОМ ПРОЦЕСУ

БЕОГРАД, 19. новембра 2018. (Бета) - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић разговарао је 19. новембра с државним секретаром у Министарству спољних послова Пољске Шимоном Шинковским вел Секом о пољском председавању Берлинском процесу. Састанак је био прилика за упознавање с активностима Варшаве током председавања Берлинском процесу и разговор о ситуацији у региону, регионалној сарадњи и европској перспективи Западног Балкана, саопштило је Министарство спољних посова Србије. Дачић је потврдио посвећеност Србије јачању регионалне сарадње коју Србија види као комплементаран процес ближем повезивању с ЕУ и као механизам који доприноси помирењу. Саговорници су истакли значај унапређења билатералних односа и оценили да постоји значајан потенцијал, нарочито у економији.

ДАЧИЋ И МЕРОН О САРАДЊИ СРБИЈЕ СА МЕХАНИЗМОМ ЗА МЕЂУНАРОДНЕ КРИВИЧНЕ СУДОВЕ

БЕОГРАД, 19. новембра 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је 19. новембра са председником Механизма УН за међународне кривичне трибунале за бившу Југославију и Руанду судијом Теодором Мероном о оснивању информативних центара о Хашком трибуналу у Србији и региону и о напорима да се обезбеди позивање на одговорност за ратне злочине на националном нивоу. Како је саопштено из Министарства спољних послова, Мерон и Дачић разговарали су и о положају појединих српских држављана на извршењу затворских казни, наставку сарадње Србије и Механизма који је правни наследник Хашког трибунала, као и о помоћи коју тај механизам може да пружи националном правосуђу у Србији у предметима ратних злочина. Судија Мерон 19. и 20. новембра борави у Београду, у склопу опроштајне посете региону пред завршетак мандата 19. јануара 2019. године. После Србије судија Мерон ће посетити Босну и Херцеговину и Хрватску. Функцију председника Механизма од јануара 2019. године преузеће судија Кармел Ађијус, последњи председник Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију који је завршио рад 31. децембра 2017. године.

ДАЧИЋ РАЗГОВАРАО С АМБАСАДОРОМ ЈАПАНА О САРАДЊИ ДВЕ ЗЕМЉЕ

БЕОГРАД, 19. новембра 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је 19. новембра са амбасадором Јапана Ђунићијем Марујамом о сарадњи две земље, саопштило је Министарство спољних послова. Дачић и Марујама су разговарали о јачању међусобног дијалога, наставку билатералне и мултилатералне сарадње, као и о размени посета на свим нивоима, наводи се у саопштењу. Саговорници су посету премијера Јапана Шинзо Абеа у јануару ове године оценили као снажан подстицај за унапређење сарадње, додаје се у саопштењу.

ДАЧИЋ С АМБАСАДОРОМ КАТАРА О БИЛАТЕРАЛНОЈ И МУЛТИЛАТЕРАЛНОЈ САРАДЊИ

БЕОГРАД, 19. новембра 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је 19. новембра с амбасадором Катара у Београду Мубараком Фахадом ал-Танијем о билатералној и мултилатералној сарадњи. Дачић и ал-Тани су разговарали и о "развоју пријатељских односа и сарадње" Србије и Катара, саопштило је Министарство спољних послова. Ал-Тани је шефу српске дипломатије уручио позив министра спољних послова Катара Мохамеда бин Абдулрахмана бин Џасима ал-Танија да посети Катар и учествује на Доха Форуму 2018, наводи се у саопштењу. Реч је о једном од најважнијих међународних форума који разматра политичка, економска, регионална и међународна питања, додаје се у саопштењу.

БРНАБИЋ: СРБИЈА ПОСВЕЋЕНА ЕВРОПСКИМ ИНТЕГРАЦИЈАМА, НАДАМО СЕ ОТВАРАЊУ ПОГЛАВЉА

БЕЧ, 19. новембра 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је 19. новембра у Бечу да је Србија веома посвећена европским интеграцијама и да се нада отварању још неколико преговарачких поглавља до краја године. После радног доручка који је за премијере пет западнобалканских земаља приредио аустријски канцелар Себастијан Курц, Брнабић је на заједничкој конференцији за новинаре казала да би отварање нових поглавља до краја године био "важан и јасан сигнал" Брисела грађанима Србије. "Србија је дубоко посвећена европским интеграцијама и наставићемо да радимо на томе. Надамо се да ће још неколико поглавља бити отворено до краја године, то би био важан и јасан сигнал нашим грађанима. Али независно од броја отворених поглавља, наставићемо са реформама које су пред нама", казала је Брнабић. Она је оценила да постоје проблеми у регионалној сарадњи земаља Западног Балкана и као пример навела недавно увођење косовских царина од 10 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине. "Нажалост, било је много бољих времена у погледу регионалне сарадње. Понекад уместо да идемо напред и да се фоксуирамо на будућност и на оно што можемо заједно да постигнемо, ми идемо назад. У последње две недеље Приштина крши Централноевропски споразум о слободној трговини - ЦЕФТА увођењем царина од 10 одсто на српску робу", казала је председница Владе Србије. Оценила је да то "није само кршење ЦЕФТА, већ и чиста дискриминација Србије и свега српског". "Надамо се да ћемо ускоро моћи да се вратимо на примену ЦЕФТА, то би нам омогућило да наставимо да разговарамо о стварима које можемо заједно да остваримо у будућности", додала је Брнабић. Она је рекла да је рад на повезивању региона важан за Србију и као један од приоритета навела "обострано признавање професионалних и академских квалификација". На радном доручку били су и премијери "Косова", Албаније и Црне Горе, Рамуш Харадинај, Еди Рама и Душко Марковић, председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић, као и европски комесар за проширење Јоханес Хан и комесарка ЕУ за дигитално друштво и економију Марија Габријел. Брнабић је захвалила Хану и Габријел на подршци коју дају стварању "боље повезаног и јачег региона" у свим областима. Аустријском канцелару је захвалила на томе што указује на значај проширења ЕУ и додала да је то "веома важно" за Србију.

СТЕФАНОВИЋ: ПОСТОЈИ НАМЕРА ДА СЕ ЧЛАНИЦЕ ИНТЕРПОЛА ЗБУНЕ О НАЧИНУ ГЛАСАЊА

БЕОГРАД, 19. новембра 2018. (Бета) - Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оценио је 19. новембра да постоји намера да се чланице Интерпола збуне у вези са начином гласања о пријему "Косова" у чланство те полицијске организације. Стефановић је у Дубаију, уочи гласања у Генералној скупштини Интерпола о захтеву Приштине, оценио да се наставља политизација те институције "не само од стране земаља које су признале такозвану независност 'Косова', већ и од Генералног секретаријата те полицијске организације". "Поред нејасних обавештења, која су не само неблаговремена, најављује се и процедура да уколико дође до гласања у коме тзв. 'Косово' не добије потребну већину за пријем, да ће се одредити пауза, а да се након паузе иде на ново гласање. То је потпуно супротно правилима која јасно говоре да ће се одржати два гласања, без помињања икакве паузе. Очигледно ће сви покушаји бити уложени да се у паузи обезбеди потребна већина уколико је не буде у првом гласању", рекао је Стефановић а пренео МУП. Наводећи да је очигледно да се политизација тог процеса наставља на начин "да се ствара сумња да ли ћемо сутра имати оптужнице о којима ће се политички одлучивати, ко ће бити оптужен и да ли ће бити процесуиран", министар је оценио да је такво поступање "недопустиво за Интерпол и читав полицијски систем". "Србија наставља са снажним деловањем и заједно са својим партнерима до последњег тренутка урадићемо све што је могуће да сачувамо интегритет Интерпола, међународно право и да заштитимо, наравно, своју земљу. Наш задатак је да покажемо да постоји довољно земаља са интегритетом, са довољно чврстине да се одупру свим притисцима западних држава и да покажу да поштовање полицијског кодекса и интегритета више цене од било какве политичке моћи и притиска", казао је Стефановић.

ЈОКСИМОВИЋ: ПОЛИТИКА ШТАПА И ШАРГАРЕПЕ ПРЕВАЗИЂЕНА

БЕОГРАД, 19. новембра 2018. (Бета) - Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је 19. новембра да Србија заслужује отварање три преговарачка поглавља, те да је политика штапа и шаргарепе превазиђена. Јоксимовић је новинарима у Београду, поводом написа појединих медија о наводном условљавању Брисела да ће ако се настави дијалог са Приштином, отворити нова преговарачка поглавља, рекла да таква политика није одржива. Она је казала да о тим наводима није завнично обавештена јер она ни не учествује у преговарачком процесу са Приштином, али да реагује као министарка задужен за европске интеграције и као неко ко зна колико је Србија учинила у процесу реформи и неко ко зна да Србија заслужује отварање три поглавља од седам припремљених. Јоксимовић је подсетила и да се дијалог Београда и Приштине мери у оквиру Поглавља 35 које треба да процени напредак у имплементацији договореног у оквиру Бриселског споразума и истакла да Србија своје обавезе спроводи, али не Приштина. "Мислим да је несумњиво јасно да у Поглављу 35 може само да се измери да Приштина није испунила ништа и да својим потезима подрива додатно већ лошу амтосферу и повлачи потезе који подривају и регионалну економску сарадњу", рекла је Јоксимовић.

КУБУРОВИЋ: СРБИЈА ОДГОВОРИЛА НА СВЕ ЗАХТЕВЕ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА

БЕОГРАД, 19. новембра 2018. (Бета) - Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да је Србија одговорила на све захтеве Хашког трибунала и Механизма за међународне кривичне трибунале достављајући на стотине хиљада докумената, саопштило је 19. новембра Министарство правде. Кубуровић је на састанку са председником Механизма за међународне кривичне трибунале Теодором Мероном указала на молбу Србије да српским држављанима, који издржавају казну затвора у неадекватним условима, што је у одређеним случајевима потврдила и организација Црвеног крста, буде одобрено да остатак казне издржавају у Србији, уз стални надзор Механизма. "Мерон је изразио забринутост за третман појединих осуђеника у Естонији и рекао да се разматра могућност њиховог премештаја у неку другу државу. Он је навео да су он и још један колега судија још пре неколико година имали позитиван став о издржавању казне затвора српских држављана у Србији, али да се са тим ставом није сагласила већина других судија", наводи се у саопштењу. У саопштењу се додаје да је Кубуровић указала на то да се већ месецима чека на одлуку по жалби Amicus Curiae (пријатељ суда) да Србија преузме случај против двоје чланова Српске радикалне странке – Верице Радете и Петра Јојића и још једном истакла спремност надлежних српских органа да процесуирају овај случај. На састанку је било речи и о могућности враћања документа, које је Србија доставила Хашком трибуналу, а која нису била коришћена као доказни материјал ни у једном од случајева, као и о формирању Информационог центра у Београду, који би омогућио приступ архиви овог суда. Председник Мерон је оценио да Механизам има врло добру сарадњу са Владом Србије и изразио уверење да ће се она наставити и са будућим председником Механизма. Он је указао да Механизам наставља свој рад, у оквиру четири случаја када је реч о Србији. Мерон борави у опроштајној посети Србији јер од половине јануара 2019. године више неће обављати функцију председника.

ЉАЈИЋ И ШАРОВИЋ: НЕЋЕМО УЧЕСТВОВАТИ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЦЕФТА ДОК ПРИШТИНА НЕ ПОВУЧЕ ТАКСЕ

БЕОГРАД, 19. новембра 2018. (Бета) - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић одлучили су 19. новембра да не учествују на министарској конференцији ЦЕФТА почетком децембра. Шаровић је после састанка у Сарајеву казао да ће учествовати на министарској конференцији ЦЕФТА ако Приштина укине те мере и додао да је неопходно укључење Европске комисије како би се проблем решио. "Ми смо данас упутили писма на више адреса, према Бриселу у којима смо затражили већи ангажман Европске комисије, с обзиром на то да је ЕК на један начин покровитељ ЦЕФТЕ и један од значајних финансијера", рекао је Шаровић. Према његовим речима, на састанку нису разматране контрамере, јер, како је рекао, "косовска страна би требало да се придржава Споразума о спољној трговини, правила која су давно утврђена, јер косовска страна себе изолује". Љајић је оценио да је увођење такси политичка одлука јер ни Србија ни БиХ нису признале независност "Косова". "На политички став имате овакве економске, односно трговинске контрамере које су потпуно бесмислене. Ради се и о унутрашњој политичкој борби", рекао је Љајић и додао да таквом одлуком Рамуш Харадинај "показује политичке мишиће". Он је рекао и да су такве мере резултат "економских мотива интересних лобија на 'Косову'". "Поједини произвођачи који су хтели на овај начин да елиминишу конкуренцију и просто зараде увођењем оваквих контрамера, јер одмах после увођења ових такси од 10 одсто цена робе која се увози из БиХ у малопродајама је увећана за најмање 10 одсто", катао је Љајић. Љајић је оценио и да ће цену платити потрошачи на "Косову", а зарадиће они који на "Косову" ту робу производе или евентуално неки увозни лоби који ће из Македоније или неке друге земље увозити ту исту робу. "Ми једино на политички начин можемо да издејствујемо њихово повлачење. Наша адреса у овом случају није Приштина, већ институције у Бриселу, Вашингтону и друге међународне организације које могу да изврше притисак на Приштину да ове мере повуче. Не можемо контрамере да уводимо, зато што 'Косово' пласира робе око 20 милиона евра у Србију, у БиХ вероватно мање", рекао је Љајић.

КУРЦ: АУСТРИЈА СНАЖНО ПОДРЖАВА ЗЕМЉЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА НА ПУТУ КА ЕУ

БЕЧ, 19. новембра 2018. (Бета) - Аустријски канцелар Себастијан Курц изјавио је 19. новембра у Бечу да Аустрија снажно подржава земље Западног Балкана на њиховом путу ка ЕУ и оценио да стабилност Европе у знатној мери зависи од стабилности тог региона. На заједничкој конференцији за новинаре, после радног доручка с премијерима пет западнобалканских земаља, Курц је рекао да је Аустрија снажан партнер земљама Западног Балкана, с којима има снажне историјске, економске, политичке, културне и људске везе. "Мислимо да ће ЕУ бити комплетна тек кад Западни Балкан буде у њој, зато подржавамо те земље на путу ка ЕУ и имамо посебан фокус на тај регион током нашег председавања Европској унији", навео је Курц. Курц је казао да су учесници радног доручка имали прилику да се фокусирају на три важна питања - на пут региона ка ЕУ, неопходну регионалну сарадњу и на решавање билатералних конфликата. Захвалио је свим премијерима на доброј сарадњи између Аустрије и њихових земаља, али и европским комесарима, нарочито европском комесару за проширење Јоханесу Хану на ономе што ради у региону.

ФАБРИЦИ: ЕУ ОДЛУЧУЈУЋИ О ОТВАРАЊУ ПОГЛАВЉА ПРОЦЕЊУЈЕ И ВЛАДАВИНУ ПРАВА И ДИЈАЛОГ

БЕОГРАД, 19. новембра 2018. (Бета) - Шеф дегелације Европске комисије у Србији Сем Фабрици изјавио је 19. новембра да ће ЕУ одлуку о отварању нових поглавља у преговорима са Србијом донети у децембру, а да се у оквиру доношења такве одлуке процењује и стање у области владавине права и напредак дијалога Београда и Приштине. Одлука се доноси у разговору са земљама чланицама ЕУ о отварању поглавља, рекао је Фабрици новинарима на конференцији "Лидери трансформације друштва" у Београду. Он је прецизирао да отварање поглавља захтева одређене активности и специфичан рад на поглављима, а да ЕУ у складу са преговачким оквирима процењује и стање владавине права у Србији и ток дијалога Београда и Приштине. Наглашавајући да се одлука доноси у децембру, Фабрици је рекао да је његова препорука Србији да ради што је могуће више на поглављима, али и на унапређењу владавине права и дијалога о КиМ.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2018 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30