gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 19.11.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

СТЕФАНОВИЋ: НАСТАВИЋЕМО ДА СЕ БОРИМО ПРОТИВ УЛАСКА 'КОСОВА' У ИНТЕРПОЛ

БЕОГРАД, 18. новембра 2018. (Бета) - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је 18. новембра у Дубаију, после почетка заседања Генералне скупштине Интерпола, да ће Србија наставити да се бори до самог гласања 20. новембра, како би показала да пријем "Косова" у Интерпол представља политизацију те полицијске организације. Он је нагласио да је политизација те организације штетна не само за међународно право, већ и за све будуће полицијске операције, преноси се у саопштењу Министарства. Стефановић, који предводи делегацију Србије у Дубаију, рекао је да је сâм почетак седнице Генералне скупштине обележило непринципијелно понашање Генералног секретаријата Интерпола. "И поред противљења већег броја држава чланица и наравно Србије да се питање пријема такозваног Косова уопште нађе на дневном реду, донета је одлука да ова тачка остане и да се о њој гласа. Нажалост, иако смо више пута упозоравали да је тиме угрожено међународно право, оваква одлука показује да Корелова резолуција коју је усвојила Генерална скупштина претходне године у Пекингу остаје само мртво слово на папиру", нагласио је Стефановић. Министар је истакао да је Генерални секретаријат и један део чланица Интерпола одлучио да њихово становиште буде изнад међународног права и изнад одлука које је донела и сама Генерална скупштина. "Србија наставља да, заједно са својим партнерима, лобира и да ради на томе да одлука о евентуалном пријему тзв. Косова не прође на самом гласању у уторак. Не предајемо се и борићемо се свим силама до краја. Надам се да ћемо, заједно са земљама које помажу Србији, успети да покажемо да гласање за пријем такозваног Косова у Интерпол представља потпуну политизацију ове полицијске организације што је потпуно штетно, не само за међународно право, већ и све будуће полицијске операције", нагласио је Стефановић.

ФАБРИЦИ: ЕУ ПРЕПОЗНАЈЕ НАПРЕДАК СРБИЈЕ У РЕФОРМАМА, АЛИ ЈЕ НЕОПХОДАН ДАЉИ РАД НА ПОГЛАВЉИМА 23 И 24

БЕОГРАД, 16. новембра 2018. (Бета) - Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је 16. новембра у Београду да ЕУ препознаје напредак Србије у реформским процесима, али да је неопходно још рада на поглављима 23 и 24. Фабрици је на конференцији с премијерком Србије Аном Брнабић, министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и министарком правде Нелом Кубуровић рекао да се процес реформи састоји из прављења квалитетног предлога закона, затим његовог усвајања и на крају примене и да Србија у томе има подршку свих чланица ЕУ. Он је рекао и да су теме састанка биле још и дијалог Београда и Приштине, усаглашавање Србије са спољном и безбедносном политиком ЕУ, миграције, националне мањине и друга питања. Брнабић је рекла да је 2018. година у знаку реформи владавине права. Према њеним речима, у тој области су од јуна усвојени закони о мањинским правима и слободама и други. Такође, Брнабић је рекла да се почетак процедуре за измене устава у области правосуђа очекује до краја године. Како је навела, тренутно се ради на закону о агенцији за борбу против корупције, закону о родној равноправности и на медијској стратегији. Она је навела да је фокус састанка био на владавини права, регионалној сарадњи и дијалогу Београда и Приштине. Премијерка је амбасадорима чланица ЕУ пренела забринутост због ситуације на КиМ и приштинског непоштовања дијалога и договореног у дијалогу. Брнабић је "у интересу регионалне сарадње" одбила да коментарише реакције из Сарајева на њену изјаву о Сребреници. Министарка Јоксимовић је рекла да је Србија Европској унији доставила преговарачке позиције за седам поглавља и да у децембру очекује отварање бар три.

ЉАЈИЋ: НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ДА СЕ ТЕМА ТАКСИ СКЛОНИ СА ДНЕВНОГ РЕДА

БЕОГРАД, 17. новембра 2018. (Бета) - Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је 17. новембра да није било реакција на одлуку Србије и БиХ да не учествују на састанцима радних тела ЦЕФТА због одлуке Приштине о повећању такса на робу. Љајић је за Радио-телевизију Србије казао да је одлука о неучествовању на састанцима изнуђен потез, али да се користе сви механизми да се врши притисак на Приштину и међународну заједницу како би се мере повукле. Он је казао да Србија и БиХ неће допустити да тема повећаних такси буде тек тако склоњена са дневног реда, али да не могу да сносе последице због својих одлука зато што ни Приштина не сноси последице због конкретних корака који онемогућавају трговину и ЦЕФТА споразум. "Очигледно да је ово прешло на чисто политички терен", рекао је Љајић и додао да је реч и о унутрашњој борби између Харадинаја и Тачија. Љајић је казао да су последице приштинске одлуке велике и да је мањак 40 одсто ако се пореде подаци из новембра и октобра, мање се робе продаје на КиМ, а највећу штету имају потрошачи и купци јер су производи скупљи и до 10 одсто. Министар је казао да је реч о одлуци која је и правно и економски, али и на друге нечине необјашњива. Љајић је рекао да постоје информације из једне велике компаније да ускоро почиње примена закона о заштити потрошача на Косову и Метохији, који подразумева обавезу да се поред истакнуте цене, на производ стави и заставица државе у којој је роба произведена. "То је смишљено да се направи баријера за пласман српске робе на тржиште 'Косова'", казао је Љајић.

ПАШАЛИЋ ЗА "БЕТУ" О ЗАШТИТИ ПРАВА СРПСКИХ ДРЖАВЉАНА У РУСИЈИ И РУСКИХ У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 17. новембра 2018. (Бета) - Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је да се српски радници који преко туристичких виза одлазе на рад у Русију суочавају са бројним проблемима због чега је недавно с руском колегиницом Татјаном Маскалковом потписао Меморандум о сарадњи како би се они отклонили.Пашалић је агенцији "Бета" казао да ће тај меморандум обезбедити не само бољу заштиту права српских држављана у Русији, већ и руских у Србији. Он је рекао да број тих људи није мали, да по подацима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Србији ради око 1.500 руских грађана, док у Русији ради око 1.700 српских држављана. "Реалан број српских грађана у Русији је далеко већи. Наши грађани који одлазе на рад у ту земљу преко туристичких виза суочавају се са неусловним смештајем, неисплаћеним зарадама и лошим условима рада и све сам то предочио руској колегиници. Наш посао ће ићи у правцу да убрзамо поступке које воде министарства спољних послова двеју држава и да решавамо проблеме наших држава. Ти наши контакти дефинисани су и поменутим меморандумом и омогући ће да брже реагујемо у ситуацијама када су руски држављани суочени са повредом својих права у Србији и обратно", навео је он. Заштитник грађана је указао на то да су у Русији већ почели да решавају поједине притужбе на повреду права грађана Србије. Он је казао да поред заштите права коју обављају дипломатска представништва, додатну заштиту права наших грађана обављаће институције омбудсмана Србије и Русије. "У пракси би то значило да уколико грађани Републике Србије који имају било који проблем у Русији могу да се обрате Заштитнику грађана у Србији и колегиници у Русији, а ми ћемо их у међусобном контакту ефикасније решавати. У случају да су грађани спречени да нам се лично обрате, у њихово име то могу учинити и родбина или пријатељи", казао је Пашалић. Заштитник грађана Србије боравио је недавно у Русији на Другој међународној конференцији под називом "Проблеми заштите људских права у евроазијском простору - размена најбољих пракси омбудсмана", када је са руском колегиницом Татјаном Маскалковом потписао Меморандум о сарадњи.

ЕКОНОМИЈА

ПОТПИСАН УГОВОР О ФОРМИРАЊУ ПОСЛОВНОГ САВЕТА ЕГИПТА И СРБИЈЕ

БЕОГРАД, 17. новембра 2018. (Бета) - Уговор о формирању Пословног савета Египта и Србије потписали су у Марс Аламу председник Јединствене Србије и Скупштине Јагодине Драган Марковић Палма и гувернер области Црвеног мора Ахмед Абдалах, саопштено је 17. новембра. За председника Пословног савета Египта и Србије изабран је Марковић, који је за заменике именовао познате јагодинске привреднике, власника фабрике "Јела" Мирољуба Радовановића и Миодрага Николића Фемана, власника предузећа "Феман". Марковић је на церемонији потписивања изразио захвалност на томе што Египат неће подржати улазак такозваног независног Косова у Интерпол. "За Србију је овај потез Египта изузетно важан, као и ваше обећање да никада нећете признати независност јужне српске покрајине", навео је Марковић, а пренео његов кабинет. Он је захвалио Абдалаху на предлогу за формирање Пословног савета две земље, наводећи да ће обезбедити да 100 најјачих српских привредника буду његови чланови. Абдалах је пожелео да односи Србије и Египта напредују у будућности управо због добрих односа две земље у прошлости. Марковић је рекао да ће гувернер Абдалах 17. октобра 2019. године, на Дан града бити проглашен за почасног грађанина Јагодине. Додао је да ће гувернера и египатске привреднике позвати у узвратну посету Јагодини.

ЦЕБ ОДОБРИЛА 200 МИЛИОНА ЕВРА ПОЗАЈМИЦЕ ЗА ЗДРАВСТВЕНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 16. новембра 2018. (Бета) - Административни одбор Развојне банке Савета Европе 16. новембра је одобрио 11 позајмица, укључујући и позајмицу Србији од око 200 милиона евра, наводи се у саопштењу те банке. Србији су на састанку одржаном у Паризу одобрена средства за улагање у здравствену инфрастктуру, а ЦЕБ ће финансирати унапређење институција јавног здравства у двадесетак градова у земљи. Наводи се да ће пројекат утицати на побољшање услова за око 1,3 милиона људи, укључујући пацијенте и здравствене раднике. ЦЕБ је одобрила позајмице укупне вредности 1,1 милијарди евра, а средства су, поред Србије, добиле и Чешка, Финска, Грузија, Немачка, Италија, Летонија, Пољска, Румунија, Словенија и Шпанија. Развојна банка Савета Европе основана је 1956. године и главни фокус јој је на пројектима у социјалним областима.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2018 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30