gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 16.11.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО С КРИХБАУМОМ

БЕОГРАД, 15. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић разговарао је 15. новембра са председником Одбора за европске послове у немачком Бундестагу Гинтером Крихбаумом о билатералним односима, дијалогу Београда и Приштине и европском путу Србије, саопштено је из Председништва. Вучић је навео да су односи две земље веома добри и да је сарадња у свим областима значајна. Према његовим речима, пуноправно чланство у ЕУ је стратешко опредељење и Србија је у потпуности посвећена спровођењу дугорочних реформи. Српски председник захвалио је на подршци Немачке у процесу европских интеграција Србије. Вучић је Крихбаума обавестио о једностраним потезима Приштине који се односе на увођење таксе од 10 одсто на све производе из Србије и БиХ. Саговорници су се сагласили да је Немачка један од најзначајнијих економских партнера Србије, као и један од највећих инвеститора у српску привреду и да је неопходно и даље радити на јачању економских односа и трговинске размене.

БРНАБИЋ: ВЕЛИКИ ПРИЈАТЕЉСКИ ГЕСТ БУГАРСКЕ ПРЕМА СРБИЈИ НА ГЛАСАЊУ У ЕНТСО-Е

СОФИЈА, 15. новембра 2018. (Бета) - Српска премијерка Ана Брнабић оценила је 15. новембра у Софији да подршка Бугарске Србији на гласању у Европској мрежи оператера за пренос електричне енергије (ЕНТСО-Е) представља "велику услугу и велики пријатељски гест". Брнабић, која је у Софији учествовала на Европском стартап самиту, рекла је новинарима да је бугарском премијеру Бојку Борисову захвалила на тој подршци, тј. спречавању избацивања Србије из електроенергетске мреже са КиМ. "Захвалила сам му на подршци коју нам је Бугарска, иако је признала независност Косова, пружила на гласању у ЕНТСО-Е. То је изузетно значајно за све Србе који живе на Косову, да електромрежа Србије остане присутна тамо за њихову сигурност снабдевања", казала је председница Владе Србије. Додала је да је захвалила и премијерима Македоније и Црне Горе, Зорану Заеву и Душку Марковићу, такође учесницима Европског стартап самита, што су били уздржани на том гласању, јер је то "Србији много значило". Она је навела да је имала "добар" састанак с Борисовом, да су разговарали о конкретним темама, регионалној сарадњи и заједничким енергетским пројектима. Брнабић је навела да је у Софију дошла како би "још једном дала подршку регионалној сарадњи" и оценила да је "председник (Србије Александар) Вучић препознат као човек који јако много улаже у већу повезаност региона, политичку, друштвену, економску и кроз регионалну канцеларију за младе". "Ово је друга конференција ове недеље на коју је Србија позвана, као земља пример, да каже шта је све урађено и како друге земље могу то да постигну", казала је председница српске владе. Навела је да је "презадовољна оценом коју су други дали Србији" и оценила да је у Србији много тога урађено у последњих нешто више од годину дана, укључујући увођење у основне школе информационих технологија као обавезног предмета и предузетништва.

ЈОКСИМОВИЋ РАЗГОВАРАЛА С АМБАСАДОРОМ ИТАЛИЈЕ: СРБИЈА ОПРЕДЕЉЕНА ЗА РЕФОРМЕ

БЕОГРАД, 15. новембра 2018. (Бета) - Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је 15. новембра с амбасадором Италије Карлом Ло Кашом о билатералним односима, европским интеграцијама Србије, реформама и односима у региону. Јоксимовић је рекла да је Србија јасно опредељена да спроводи реформе нарочито у области правосуђа, борбе против криминала и корупције, мањинских права и медијских слобода, саопштила је Влада Србије. Она је изразила наду да ће чланице Европске уније препознати напредак у овим областима и дати подршку за отварање нових поглавља до краја децембра. Јоксимовић је навела да Србија жели одрживо решење за КиМ, али да Приштина једностраним потезима подрива дијалог што је супротно напорима да се сачува и промовише стабилност. Ло Кашо је рекао да ће Италија наставити да подржава европске интеграције Србије и да успех и резултати реформи потврђују њену европску перспективу, наводи се у саопштењу Владе Србије.

ЂОРЂЕВИЋ СА АМБАСАДОРКОМ СЛОВАЧКЕ О НАСТАВКУ САРАДЊЕ

БЕОГРАД, 15. новембра 2018. (Бета) - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са амбасадорком Словачке у Србији Дагмар Репчековом о билатералним односима две земље и даљем унапређењу сарадње у областима које су у надлежности Министарства. "Србија и Словачка су пријатељске земље које константно унапређују сарадњу, што потврђује и успешна примена потписаних споразума између ресорних министарстава у области запошљавања држављана једне државе на територији друге и борби против нелегалног рада", казао је Ђорђевић и додао да се нада да ће у наредном периоду и област антидискриминационе политике и заштите родне равноправности бити регулисана билатералним споразумом. Ђорђевић је са амбасадорком такође разговарао о заједничким пројектима и активностима у осталим областима из надлежности Министарства попут бриге о малолетним мигрантима или бриге о деци ромске популације. Репчекова је похвалила досадашњу сарадњу са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и додала да је уверена да ће сарадњу две државе додатно унапредити предстојећим заједничким активностима.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2018 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30