gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 13.11.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ С ПОТПРЕДСЕДНИКОМ ВЛАДЕ РУСИЈЕ: ОДЛИЧНА САРАДЊА ДВЕ ЗЕМЉЕ

БЕОГРАД, 9. новембра 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и потпредседник Владе Русије Јуриј Борисов оценили су 9. новембра у Београду да две земље имају одличну сарадњу и да су економски односи у успону. После састанка Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-технолошку сарадњу Србије и Русије, чији су копредседници, Дачић и Борисов су новинарима казали да су две делегације разматрале уговоре и споразуме који ће бити потписани током посете руског председника Владимира Путина Србији средином јануара. Према њиховим речима, састанак је имао два циља - припрему Путинове посете Србији и припрему седнице Међувладиног комитета која ће бити одржана после посете руског председника, у првој половини 2019. године. Дачић је рекао да нема потребе да говори о политичким односима Србије и Русије, оценивши да су они "на највишем могућем нивоу пријатељства, међусобне подршке и разумевања две државе и два народа" и додао да су економски односи у успону. "Робна размена од 2,3 милијарде долара у првих девет месеци ове године готово је достигла ниво из прошле године, када је износила 2,6 милијарди долара. Извоз из Србије у Русију био је 350 милиона долара, што је 17 пута више него у 2005. години", казао је шеф српске дипломатије. Борисов је односе Србије и Русије оценио као "изузетно добре", наводећи да је "сарадња одлична", да робна размена "динамично расте" и да је 10 одсто већа него 2017. године. Дачић је рекао да је на састанку било речи о сарадњи у области транспорта, инфраструктуре, железнице, о даљој либерализацији трговине, као и о енергетској сарадњи. "Причали смо како ћемо долазити до гаса у следећем периоду. То је за нас веома важно, али то је и политичко питање, јер не знамо како ће се распетљати Гордијев чвор поводом бившег 'Јужног тока', а садашњег 'Турског тока'", навео је српски министар. Он је казао да европске земље имају "двоструке аршине" по том питању јер се, с једне стране, не противе "Северном току", којим гас стиже до централне и северне Европе, а против су "Турског тока". "Немачка и скандинавске земље могу да узимају руски гас, а ми не можемо. Они могу да се греју, а ми не", навео је шеф српске дипломатије. Додао је да је Путин једном рекао да, ако западне земље неће да узму руски гас, узеће дрва из Русије. "А Европа сада хоће руски гас, а Србија да увози руска дрва", навео је Дачић. Борисов је рекао да ће Русија "на сваки могући начин" допринети реализацији "Турског тока", укључујући изградњу другог крака од Србије до Мађарске и Аустрије. Потпредседник руске владе је навео да је на састанку било речи и о области атомске енергије и могуће сарадње с руском компанијом "Росатом". Дачић је додао да ту "није реч о атомској бомби", него о сарадњи у области медицине, тј. о коришћењу атомске енергије у мирнодопске сврхе.

ДАЧИЋ: ПОСЕТА ПАПЕ БИ БИЛА КОРИСНА ЗА СРБИЈУ

БЕОГРАД, 10. новембра 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је 10. новембра да сматра да би посета папе Фрање Србији била корисна за Србију и српски народ. "Ми веома често односе са Ватиканом гледамо кроз проблеме који су постојали око цркве у Хрватској у Другом светском рату и слично. Односи с Ватиканом су много више од тог питања", рекао је Дачић. Шеф српске дипломатије је рекао да би било добро да постоје контакти и састанци представника Српске православне цркве с Ватиканом.

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО С ПОТПРЕДСЕДНИКОМ ВЛАДЕ РУСИЈЕ

БЕОГРАД, 9. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић разговарао је 9. новембра с потпредседником Владе Русије Јуријем Борисовом о односима две земље и припреми посете председника Русије Владимира Путина Србији у јануару следеће године. Вучић је рекао постоји помак у областима железничке инфраструктуре, енергетике и војнотехничке сарадње Србије и Русије и оценио да је "Турски ток" од великог значаја за Србију, саопштила је канцеларија председника Србије. Борисов, који је копредседник Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије, рекао је да су трговински и политички односи на високом нивоу, додаје се у саопштењу. Председник Србије је рекао да постоји потенцијал за развој пољопривредне производње и да је уверен да ће бити све више производа који ће моћи да се пласирају на руско тржиште. Састанку су присуствовали министар спољних послова Ивица Дачић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар одбране Александар Вулин и министар рударства и енергетике Александар Антић.

ВУЧИЋ СЕ САСТАО С АНГЕЛОМ МЕРКЕЛ У ПАРИЗУ

БЕОГРАД, 11. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић састао се 11. новембра с немачком канцеларком Ангелом Меркел у Паризу, где је присуствовао обележавању 100. годишњице краја Првог светског рата, саопштила је канцеларија председника Србије. Они су разговарали о билатералним односима, економској сарадњи, ситуацији у региону и европским интеграцијама Србије, наводи се у саопштењу. Вучић је обавестио је канцеларку Меркел о току дијалога и последњим потезима Приштине који се тичу повећања такси на робу из Србије и Босне и Херцеговине и истакао да не разуме када неко на неодговоран начин крши постигнуте споразуме и нарушава регионалну сарадњу и стабилност. Вучић је такође обавестио Меркел о побољшању економске ситуације у Србији, захваливши јој на повећању броја немачких инвестиција у Србији, које данас запошљавају више од 52.000 људи. Канцеларка Меркел поздравила је економске успехе Србије и истакла да она жели да помогне да се у региону Западног Балкана одрже мир и стабилност, наводи се у саопштењу. Састанак је предложила немачка канцеларка приликом недавног одржавања конгреса Европске народне партије, средином прошле седмице, у Хелсинкију. Генерални секретар председника Никола Селаковић рекао је за РТС 11. новембра да се Вучић који је 10. новембра допутовао у Париз већ претходне вечери два пута састао са француским председником Емануелом Макроном, да су разговори били срдачни, а разговарали су и о предстојећој Макроновој посети Београду. Вучић се у Паризу срео и са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровом са којим је разговарао о посети Владимира Путина Србији, а састао се и са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом.

ВУЧИЋ: ОЧЕКУЈЕМ ДА ЋЕ НЕМАЧКА ОСУДИТИ РУШЕЊЕ СПОРАЗУМА ЦЕФТА

БЕОГРАД, 11. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вућић изразио је 11. новембра очекивање да ће Немачка осудити рушење споразума ЦЕФТА, тј. одлуку Приштине о повећању пореза на робу из Србије и Босне и Херцеговине, наводећи да нико не може да разуме тако неодговоран поступак који плаши. "Мислим да ће Немци недвосмислено показати однос према рушењу споразума ЦЕФТА", рекао је Вучић после састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел наводећи да не жели да каже да је то резултат њиховог разговора већ доследне немачке политике. Према његовим речима, као што ће Немачка бити за независност "Косова" јер је то њихова политика, "такође знам да ће свакако осудити политику рушења овог споразума". Вучић је пренео да је Меркеловој рекао да не разуме такав недговоран потез Приштине да руши споразум стар дуги низ година. Вучић каже да се треба плаштити шта могу да ураде главе које су донеле такву одлуку и да га је "страх тога". Говорећи о односу са Приштином, Вучић је рекао да је Србија за политику компромиса, разумевања, заштиту државних и националних интереса. Како је навео, каква је сврха причати са Меркел о неком плану кад не може да се обезбеди ни поштовање ЦЕФТА споразума завхаљујући неким главама у Приштини. "Шта да јој кажем мало нам фали да се договоримо, миљама смо удаљени од било каквог споразума", рекао је Вучић, наводећи да је тако рекао Меркел. Вучић је рекао да је рушење споразума ЦЕФТА једино негативно што је рекао говорећи са Меркел о приликама у региону. Он је казао и да је важно да за све што Србија ради покуша да добије сагласност Немачке, јер без те земље тешко да се може очекивати било какав напредак не само на путу европских интеграција, него и на позиционирању Србије у савременом свету.

ВУЧИЋ: РАСПОРЕД СЕДЕЊА НА ЦЕРЕМОНИЈИ У ПАРИЗУ НЕ ПОКАЗУЈЕ ОДНОС СНАГА

БЕОГРАД, 11. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 11. новембра да није желео да прави скандал због распореда седења на централној церемонији у Паризу поводом 100 година од потписивања примирја у Првом светском рату, по којем је Хашим Тачи био боље позициониран од њега. Упитан о распореду седења, по којем су на бољим местима били позиционирани председница Хрватске Колинда Грабар Киторовић и Хашим Тачи, а он као председник земље која је победила и поднела велике жртве у Првом светском рату у трећем реду, казао је да у распореду седења није било никаквог смисла, али да не жели јавно да износи своје сумње како је до тога дошло. Он је казао да то не одражава однос снага и напоменуо да ће председник Француске Емануел Макрон доћи у Београд за 20 дана, а да у Притину неће ићи, као и да председник Русије Владимир Путин долази у Београд, али да у Приштину тешко да ће икада отићи. "Мислим да сам донео исправну одлуку да не правим скандал, већ да сачувам нашу позицију", казао је Вучић и додао да ће позвати хиљаде људи да Макрона када дође у Србију поздраве и покажу му спрско гостопримство. Он је казао да је у Паризу имао важне разговоре и да је обавио добар посао за Србију .

ВУЧИЋ МОНДОЛОНИЈУ: ХВАЛА НА ДИВНИМ РЕЧИМА И ПОШТОВАЊУ КОЈЕ СТЕ ПОКАЗАЛИ ПРЕМА СРПСКИМ ЖРТВАМА

БЕОГРАД, 12. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић захвалио је 12. новембра амбасадору Француске у Србији Федерику Мондолонију на извињењу поводом распореда седења на обележавању 100 година примирја у Првом светском рату у Паризу и додао да ће Србија на величанствен начин дочекати председника те државе Емануела Макрона почетком децембра. "Хвала амбасадору Мондолонију на дивним речима и поштовању које је показао према српским жртвама", написао је Вучић на свом Твитер налогу. Амбасадор Мондолони изјавио је да је распоред седења на обележавању 100 година примирја у Првом светском рату у Паризу "велика неспретност због које жали" и додао да моли председника Србије Вучића и српски народ да прихвате извињење.

СТЕФАНОВИЋ: СРБИЈА ДАНАС У МИРУ ДА ГРАДИ БУДУЋНОСТ ЗА СВОЈЕ ПОТОМКЕ

БЕОГРАД, 11. новембра 2018. (Бета) - На Спомен-костурницу бранилаца Београда на Новом гробљу 11. новембра је одржана централна државна церемонија полагања венаца и одавања почасти поводом Дана примирја у Првом светском рату. Владу Србије је на централној церемији предводио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић који је рекао да обележавањем 100. годишњице од потписивања примирја Србија жели да искаже најдубље поштовање војним и цивилним жртвама који су изгубили живот за мир и слободу. Он је казао да на годишњицу подсећају не само херојски подвизи, него и то да је висока цена коју су преци платили да би освојили слободу за себе и своју земљу. Стефановић је казао да је Србија Дан примирја пре сто година дочекала овенчана огромном славом, али и великим губицима. О храбрости и правдодљубивости српских војника најбоље су говорили њихови савременици, рекао је Стефановић и подсетио на наводе америчког министра у време Првог светског рата Роберта Десинга који је задивљен јунаштом српских војника казао да ће најславнији одељак у историји Првог светског рата носити назив Србија. Министар је истакао да је историја забележила херојство, али и огромна страдања и несагледиве последице и да је процењен губитак између 1,1 милион и 1,3 милиона, што је било више од половине војно способних мушкараца, а да је земља остала материјално разорена. "Није чудо што је Наталијина рамонда изабрана као обележје, јер њена главна карактеристика је да и, када се потпуно осуши, да може поново да се опорави, када се залије. Због издрзљивости данас га неретко зову и цвет феникс. И Србија се попут њега опоравила после Првог светског рата, као и после бројних других страдања која су касније уследила", указао је Стефановић. Он је истакао да Влада Србија данас не жели да обнавља и поново изнова гради, већ да жели у миру да напредује и гради будућност за потомке. "Осећам потребу да укажем на неопходост рационалног поимање историје и целовити поглед на нашу прошлост која је победама обележен, али и страдањима, али и на потребу посвећеност миру. Као што је пре сто година дала немерљиву жртву да би победили зло у Првом светском рату, Србија данас предузима огромне напоре да буде гарант стабилност. И данас желимо да будемо одговорно друштво и јачамо своје позиције у породици европског народа", рекао је Стефановић. Цвеће су на Спомен-костурницу 11. новембра положили министар Ненад Поповић, принц Александар Карађорђевић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и представници дипломатског кора, међу којима и амбасадор Русије Александар Чешпурин, амбасадор Немачке Томас Шиб, шеф делегације ЕУ Сем Фабрици, амбасадор Велике Британије Денис Киф и други.

ЗАВРШЕНА ЗДРУЖЕНА ВОЈНА ВЕЖБА "ВЕК ПОБЕДНИКА"

БЕОГРАД, 10. новембра 2018. (Бета) - Здружена тактичка вежба Војске Србије "Век победника 1918-2018" у част стоте годишњице победе у Првом светском рату, завршена је 10. новембра око 16 часова вежбом на војном комплексу "Тител". Атрактивна вежба организована је на реци Тиси и то тако што је обала реке замишљења као непријатељска територија. Територија је освојена десантом са реке и пешадијом, а потом и уз подршку из ваздуха. Успостављен је понтонски мост на Тиси дугачак 200 метара, који има 32 чланка, а којим су прешле борбене снаге. Вежба "Век победника 1918-2018" организована је на 10 локација, учествовало је око 8.000 припадника ВС, уз утрошак 125 тона убојних средстава. Почела је у девет часова на полигону "Пасуљанске ливаде" у присуству председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић, чланова Владе и представника Министарства одбране и Војске Србије. Вежба на Пасуљанским ливадама била је по теми "Борбена група у нападу", а ангажовано је око 2.000 војника и више од 100 борбених средстава. Следећа вежба била је на полигону "Боровац" код Бујановца, где су око 1.000 припадника Четврте бригаде Копнене војске и Центра за обуку јединица за мултинационалне операције, приказали су обученост за реаговање у извођењу тактичких радњи и поступака у току извођења операције у различитим земљишним и временским условима, дању и ноћу. Две колоне од гарнизона Врање до рејона размештаја, извршиле су претрес, денимирање терена, а на крају су и неутралисали убачену непријатељску групу. На полигону "Орашац" учествовало је 150 припадника Петог батаљона Војне полиције који су извели противтерористичку операцију. На вежби по теми "Батаљон Војне полиције у блокади, окружењу и уништењу терористичке групе" употребљене су јединице на борбеним возилима Војне полиције М-86 са којих нишанџије дејствују из митраљеза М-86. Дејствовали су снајперски парови, стрелци са аутоматским пушкама 5,56 мм М-21, аутоматима "Хеклер и Кох" 9 мм МП5, пиштољима ЦЗ-99 9 мм. Потом је на полигону "Пештер" одржана вежба "Борбена група на маршу са преласком у напад", коју су посматрали Вучић, Брнабић, као и председник РС Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић. У тој вежби били су ангажовани тенкови, борбена возила, хаубица "Нора", као и вешецевил ласер ракета "Огањ". Вежба је почела налетом осам МИГ 29, који су заједно са борбеним авионима "Орао" и хеликоптерима "Гама" пружали поршку из ваздуха војницима на терену којих је било око 2.000. Специјалци Војске Србије приказали су полигону "Међа" код Лесковца, убацивање извиђачке групе падобранским десантом, прикупљање обавештајних података о непријатељу помоћу "Малог Милоша", као и блокаду терориста десантом падобранаца и уз помоћ борбених возила полиције М-86. Чете за противтерористичка дејства ефектно су извршиле задатак уништења терористичке базе, дејствујући из снајпера и митраљеза са возила "хамер", паралелно убацујући други тим из ваздуха техником брзог спуштања из хелихоптера. Атрактиван је био и део њиховог приказа хватање терориста који су покушали бег. На вежби на Великом Јастрепцу припадници 246. батаљона АБХО из Крушевца, успешно су решили задатке противнуклеарне, хемијске и биолошке одбране. На Зворничком језеру било је ангажовано 20 борбених средстава и око 100 припадника Специјалне бригаде и Речне флотиле који су извели диверзантски напад на елементе борбеног распореда непријатеља, док је у околини Сремске Митровице тенковски батаљон извршио марш правцем касарна "Бошко Павлковљевић Пинки" Сремска Митровица - објекат "Манђелос"- село Шуљам. Председник Александар Вучић оценио је да нико у региону по снази не може да се пореди с Војском Србије и најавио нова улагања у ВС набавком оружја и наоружања, из превентивних разлога, како би се сачували мир и стабилност.

ЂОРЂЕВИЋ СА ЦРНОГОРСКИМ КОЛЕГОМ О СОЦИЈАЛНОЈ ДИМЕНЗИЈИ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА

БЕОГРАД, 10. новембра 2018. (Бета) - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је 10. новембра са министром рада и социјалног старања Црне Горе Кемалом Пуришићем о социјалној димензији европских интеграција и о покретању иницијативе за приступ делу средстава Европског социјалног фонда. "Земље Западног Балкана заједничким радом и активностима могу да направе велики искорак у јачању реформских процеса неопходних на њиховом путу ка Европској унији. Потписивање Декларације о унапређењу социјалне политике на Западном Балкану, такође је од изузетне важности, јер ће се тиме створити предуслов за приступ делу средстава из Европског социјалног фонда", рекао је Ђорђевић, а наводи се у саопштењу Министарства. Пуришић је пренео своје задовољство тиме што је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије иницирало окупљање представника земаља региона и поручио да ће Црна Гора увек подржати европске перспективе посебно у областима које су значајне за унапређивање живота грађана.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2018 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30