gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
PDF Odštampaj tekst Email
Dnevni bilten 08.11.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
SRBIJA

DAČIĆ: KOMORI POVUKLI PRIZNANjE KOSOVA

BEOGRAD, 7. novembra 2018. (Beta) - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić saopštio je 7. novembra da je Unija Komora povukla priznanje "Kosova". Dačić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje te ostrvske države u Indijskom okeanu Suefom Mohamedom el-Aminijem. Unija Komora je deseta država koja je povukla priznanje "Kosova", naveo je Dačić. Suef Mohamed el-Amini je rekao da Komori podržavaju teritorijalni integritet Srbije. "Mi smo s vama kada je u pitanju vaš teritorijalni integritet. Dakle, za nas Kosovo predstavlja sastavni deo vaše teritorije", naveo je on. Dodao je da Unija Komora podržava dijalog Beograd-Priština i da "treba dati šansu dijalogu da bi sutra bilo mirne kohabitacije" Srbije sa susedima. Dačić je rekao da je zahvalan Uniji Komora na odluci i da će Beograd nastaviti aktivnosti u vezi s "Kosovom". "Nismo mi protiv Kosova, mi smo protiv toga da se jednostrani akti nameću kao svršena stvar", rekao je Dačić. Novinarima je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije podeljen i prevod note Unije Komora o povlačenju priznanja "Kosova" od 1. novembra. U tom tekst piše da "Vlada Unije Komora povlači priznanje Kosova da bi omogućila dvema stranama da dođu do pravičnog, ravnopravnog i trajnog političkog rešenja pitanja vezanog za status Kosova".
Ministra Komora 7. novembra je u Beogradu primila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je, kako je saopštila Vlada, izrazila veliku zahvalnost Uniji Komora zbog podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, iskazanu odlukom da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova". Premijerka je istakla da Srbija ostaje posvećena očuvanju mira i nastavku dijaloga s Prištinom. Suef Mohamed el-Amini je naglasio da je Unija Komora i ranije podržavala pozicije Srbije u organizacijama u kojima Srbija nije članica, čvrsto braneći principe međunarodnog prava i poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije. Istakao je da potpisivanje Memoranduma o razumevanju dve zemlje otvara prostor za unapređenje saradnje u obrazovanju, poljoprivredi, odbrani.

SARADNjA SRBIJE I UNIJE KOMORA

BEOGRAD, 7. novembra 2018. (Beta) - Ministri spoljnih poslova Srbije i Unije Komora, Ivica Dačić i Suef Mohamed el-Amini, potpisali su 7. novembra u Beogradu Memorandum o saradnji dva ministarstva. El-Amini je rekao da će taj memorandum usmeravati saradnju dve države i da je predviđeno potpisivanje novih ugovora o saradnji, a dogovorili su se i o usaglašavanju stavova tokom međunarodnih konferencija. Ministar Komora je zahvalio za podršku SFRJ svojoj zemlji tokom i nakon sticanja nezavisnosti, a zahvalio je i Srbiji za podršku teritorijalnom integritetu Unije Komora. Dačić je rekao da Srbija i Komori imaju slične probleme i u tom smislu traže zajedničke interese. On je rekao da je cilj veća ekonomska razmena, a može se sarađivati i u kulturi, nauci, sportu, odbrani.

DAČIĆ: UVODjENjE CARINE KOSOVA NA ROBU IZ SRBIJE I BIH JE PRITISAK NA EU

BEOGRAD, 7. novembra 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je 7. novembra da su carine koje je "Kosovo" uvelo na robu iz Srbije i BiH prištinska poruka Evropskoj uniji da "Kosovu" mora da odobri viznu liberalizaciju. "Nemamo šta da preduzimamo. To je manir kako Priština funkcioniše", rekao je Dačić na pitanje novinara da li su mere Prištine uvod u trgovinski rat. Prema njegovim rečima, odluka Prištine je u suprotnosti sa CEFTA, Berlinskim procesom i ideji o zajedničkom ekonomskom prostoru na Zapadnom Balkanu koju je izneo evropski komesar za proširenje Johanes Han i radi se o reakciji jer "Prištini ne ide dobro". "Ovo je van svake logike. Sad čekamo reakciju EU. Znate da je trebalo da bude nastavljen dijalog, ali kako kad imate ovakve akte dan ili dva pre dijaloga", rekao je srpski ministar na konferenciji s kolegom iz Unije Komora. Dačić je rekao i da Srbija nema ništa protiv vizne liberalizacije za "Kosovo" jer se radi o "građanima Srbije".

DAČIĆ: KOSOVO NEMA GLASOVE ZA INTERPOL

BEOGRAD, 7. novembra 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je 7. novembra da "Kosovo", uprkos tvrdnjama vlasti u Prištini, nema ni blizu dovoljno glasova da bi postalo članica Interpola. Dačić je na konferenciji s kolegom iz Unije Komora rekao da se na članice te policijske organizacije vrši pritisak da bi glasale za "Kosovo", ali da to "nije dobro". Unija Komora neće glasati za prijem "Kosova" u Interpol, iako se nalazi na spisku "sigurnih glasova" Prištine, naveo je šef srpske diplomatije. Prema njegovim rečima, u Interpol se primaju samo države, a "Kosovo" članstvo želi samo da bi se prikazivalo kao nezavisna država. Dačić je takođe odbacio navode iz Prištine da se Srbija ponaša "divljački". "Nas su divljački bombardovali da bi Kosovo bilo nezavisno. Haradinaj i ostali su divljački ubijali i sad pričaju o divljačkom ponašanju Srbije. (...) Mi radimo u interesu mira i stabilnosti", naveo je Dačić. Dačić je rekao da je zapad "stvorio monstruma koji je srušio međunarodno pravo". "Da budem ciničan, skoro celo rukovodstvo Kosova je već u Interpolu, na poternicama", naveo je on.

DAČIĆ RAZGOVARAO S NOVIM ŠEFOM KANCELARIJE SAVETA EVROPE

BEOGRAD, 7. novembra 2018. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je 7. novembra da očekuje da će se dobra saradnja Srbije i Saveta Evrope nastaviti i tokom mandata novog šefa kancelarije te organizacije u Beogradu Tobijasa Flesenkempera. Dačić je u razgovoru s nemačkim diplomatom i pravnim stručnjakom Flesenkemperom rekao da je za 15 godina od prijema Srbije u članstvo Saveta Evrope ostvaren značajan napredak i da je Srbija ispunila gotovo sve preuzete obaveze, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Šef srpske diplomatije izrazio je čvrsto opredeljenje Srbije za članstvo u Evropskoj uniji i da na evropskom putu nastavlja da sprovodi reforme u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, čemu doprinosi pomoć Saveta Evrope.

DAČIĆ RAZGOVARAO S NOVIM AMBASADOROM IRAKA O UNAPREDjENjU ODNOSA

BEOGRAD, 7. novembra 2018. (Beta) - Šef srpske diplomatije Ivica Daćić podsetio je 7. novembra u razgovoru s novim iračkim ambasadorom Fakrijem Hasanom Mahdijom al Isom da je Srbija ponosna na istoriju odnosa sa Irakom i na saradnju koja datira iz perioda bivše Jugoslavije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. "Dačić je istakao da je Srbija dala svoj veliki doprinos borbi protiv terorizma u Iraku i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta ove zemlje. Podvukao je da Srbija ima interes da dalje razvija svestranu saradnju sa Irakom u ekonomiji, unutrašnjim poslovima, ali i u kulturi, prosveti i drugim oblastima gde postoje realne mogućnosti", dodaje se u saopštenju. Ambasador Iraka je istakao zahvalnost podršci Srbije u borbi protiv terorizma i dodao da je sada Iraku potrebna brza i efikasna obnova, i pozvao je Srbiju da učestvuje u tome, jer kako je naglasio, "upravo firme iz Srbije u Iraku imaju poseban imidz po tom pitanju". Ambasador je ponovio podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i složio se da su mogućnosti za saradnju dve zemlje višestruke. Sagovornici su se saglasili da tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje, koji imaju dugu i bogatu istoriju, treba da budu i osnova ekonomskoj saradnji, uzajamnoj podršci na međnarodnom planu i podršci u međunarodnim organizacijama, dodaje se u saopštenju.

BRNABIĆ: KOSOVO KRŠI CEFTA SPORAZUM I SVE UGOVORE O REGIONALNOJ SARADNjI

BEOGRAD, 7. novembra 2018. (Beta) - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 7. novembra da je odluka vlasti u Prištini da poveća carine na uvoz robe iz Srbije i BiH jasno kršenje CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i svih ugovora koji se tiču regionalnog povezivanje i saradnje. Ona je novinarima na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora kazala da se nada se da će Haradinaj sa svojim timom još jednom razmotriti opravdanost tih mera. "To je suprotno svemu što se očekuje u 21. veku kada govorimo o stabilnosti, predvidivosti i boljem kvalitetu života građana", kazala je premijerka. Na pitanje da će Srbija uvoditi kontramere "Kosovu", rekla je da ne bi da o tome govori u ovom trenutku. Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da se EU protivi odluci Prištine o povećanju carina i da je traženo dodatno objašnjenje. Vlada "Kosova" je 6. novembra odlučila da za 10 odsto uveća carine na uvoznu robu iz Srbije i BiH i ta mera se od 7. novembra primenjuje.

POTPISAN PROTOKOL O SPROVODjENjU SPORAZUMA O ZAPOŠLjAVANjU DRŽAVLjANA SRBIJE U SLOVENIJI

BEOGRAD, 7. novembra 2018. (Beta) - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djorđević i ministarka za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Slovenije Ksenija Klampfer 7. novembra su potpisali Protokol o sprovođenju Sporazuma o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji kojim se štite prava tih građana. "Ovim sporazumom smo želeli da potpuno zaštitimo naše radnike u toj zemlji i da im omogućimo da rade u skladu sa slovenačkim zakonima. Pored toga, dosta slovenačkih državljana i investitora dolazi u Srbiju, pa i Slovenija želi da zaštiti njihova prava", rekao je Djorđević, saopšteno je iz njegovog kabineta. Ministar je kazao da sada između te dve države postoji mogućnost razmene podataka o zapošljavanju i migracijama zaposlenih. Ministarka za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Slovenije Ksenija Klampfer rekla je da će sporazum o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji unaprediti saradnju dveju zemalja. "Ovim radimo na otklanjanju bilo kakvih nelagodnosti sa kojim bi srpski radnici mogli da se susretnu u Sloveniji", rekla je Klampfer. Ona je dodala da je ove godine bilo 3.500 srpskih radnika u Sloveniji, kao i da očekuje da će ih do kraja godine biti oko 4.000.

PKS ZBOG ODLUKE "KOSOVA" UPUTILA PROTESTNO PISMO EVROPSKOJ KOMISIJI, SEKRETARIJATU CEFTA, MINISTRIMA

BEOGRAD, 7. novembra 2018. (Beta) - Privredna komora Srbije je, povodom odluke Prištine da uvede carinu od 10 odsto na uvoz robe iz Srbije, uputila protestno pismo Evropskoj komisiji, Sekretarijatu CEFTA, ministrima iz regiona zaduženim za sprovođenje tog sporazuma o slobodnoj trgovini i Evrokomori, u kojem se traži da se što pre reši taj problem. "Uvođenje carinskih tarifa u direktnoj je suprotnosti sa CEFTA sporazumom koji garantuje slobodnu trgovinu bez carinskih ograničenja", navodi se u pismu koje je potpisao predsednik PKS Marko Čadež. Ukazano je da takav potez "nema političko opravdanje i pokazuje nepoštovanje međunarodnih obaveza, a tome posebnu težinu daje činjenica da se mere donose u vreme kada Kosovo predsedava CEFTA i kada bi odgovornost za poštovanje ovog sporazuma trebalo da bude najveća". "Kao jedan od najaktivnijih zagovornika ekonomske integracije u regionu Privredna komora Srbije čvrsto veruje da su slobodan promet robe, usluga, ljudi i kapitala, ključni za ekonomski rast, privlačenje stranih investicija i unapređenje konkurentnosti regiona", ističe se u pismu. Kako se ocenjuje, ovakve mere imaće dalekosežne posledice i narušavaju napore privrednih komora regiona za uspešno povezivanje i saradnju privrednika. Privredna komora Srbije pozvala je Johanesa Hana, evropskog komesara za proširenje EU, nadležne u Sekretarijatu CEFTA i resorne ministre u CEFTA regionu da preduzmu mere za ponovno uspostavljanje predvidivog, sigurnog i stimulativnog ambijenta za poslovanje, u skladu sa međunarodnim sporazumima na koje su se obavezale sve članice CEFTA sporazuma i ukazala na ključnu ulogu Evropske komisije. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež 8. novembra će u Beču o potezu Prištine obavestiti i generalnog sekretara Ministarstva privrede Austrije Mihaela Esterla, kao i predsednika Privredne komore Austrije Haralda Marera, koje će zamoliti da se uključe u rešavanje ovog problema. Čadež će narednih dana razgovarati i u Berlinu sa direktorom privrednih komora Nemačke Martinom Vanslebenom jer je odluka "Kosova" kršenje kako CEFTA sporazuma, tako i obaveza koje je sama Priština preuzela i potpisala na Samitu u Trstu, a u vezi s uspostavljanjem jedinstvenog ekonomskog područja na Zapadnom Balkanu, navela je PKS.

DNEVNI BILTEN

< novembar 2018 >
po ut sr če pe su ne
      1 2 3 4
5 6 7 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30