gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 08.11.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ: КОМОРИ ПОВУКЛИ ПРИЗНАЊЕ КОСОВА

БЕОГРАД, 7. новембра 2018. (Бета) - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић саопштио је 7. новембра да је Унија Комора повукла признање "Косова". Дачић је то рекао на заједничкој конференцији за новинаре с министром спољних послова и међународне сарадње те острвске државе у Индијском океану Суефом Мохамедом ел-Аминијем. Унија Комора је десета држава која је повукла признање "Косова", навео је Дачић. Суеф Мохамед ел-Амини је рекао да Комори подржавају територијални интегритет Србије. "Ми смо с вама када је у питању ваш територијални интегритет. Дакле, за нас Косово представља саставни део ваше територије", навео је он. Додао је да Унија Комора подржава дијалог Београд-Приштина и да "треба дати шансу дијалогу да би сутра било мирне кохабитације" Србије са суседима. Дачић је рекао да је захвалан Унији Комора на одлуци и да ће Београд наставити активности у вези с "Косовом". "Нисмо ми против Косова, ми смо против тога да се једнострани акти намећу као свршена ствар", рекао је Дачић. Новинарима је у Министарству спољних послова Србије подељен и превод ноте Уније Комора о повлачењу признања "Косова" од 1. новембра. У том текст пише да "Влада Уније Комора повлачи признање Косова да би омогућила двема странама да дођу до правичног, равноправног и трајног политичког решења питања везаног за статус Косова".
Министра Комора 7. новембра је у Београду примила председница Владе Србије Ана Брнабић која је, како је саопштила Влада, изразила велику захвалност Унији Комора због подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, исказану одлуком да повуче признање једнострано проглашене независности "Косова". Премијерка је истакла да Србија остаје посвећена очувању мира и наставку дијалога с Приштином. Суеф Мохамед ел-Амини је нагласио да је Унија Комора и раније подржавала позиције Србије у организацијама у којима Србија није чланица, чврсто бранећи принципе међународног права и поштовања територијалног интегритета Србије. Истакао је да потписивање Меморандума о разумевању две земље отвара простор за унапређење сарадње у образовању, пољопривреди, одбрани.

САРАДЊА СРБИЈЕ И УНИЈЕ КОМОРА

БЕОГРАД, 7. новембра 2018. (Бета) - Министри спољних послова Србије и Уније Комора, Ивица Дачић и Суеф Мохамед ел-Амини, потписали су 7. новембра у Београду Меморандум о сарадњи два министарства. Ел-Амини је рекао да ће тај меморандум усмеравати сарадњу две државе и да је предвиђено потписивање нових уговора о сарадњи, а договорили су се и о усаглашавању ставова током међународних конференција. Министар Комора је захвалио за подршку СФРЈ својој земљи током и након стицања независности, а захвалио је и Србији за подршку територијалном интегритету Уније Комора. Дачић је рекао да Србија и Комори имају сличне проблеме и у том смислу траже заједничке интересе. Он је рекао да је циљ већа економска размена, а може се сарађивати и у култури, науци, спорту, одбрани.

ДАЧИЋ: УВОЂЕЊЕ ЦАРИНЕ КОСОВА НА РОБУ ИЗ СРБИЈЕ И БИХ ЈЕ ПРИТИСАК НА ЕУ

БЕОГРАД, 7. новембра 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је 7. новембра да су царине које је "Косово" увело на робу из Србије и БиХ приштинска порука Европској унији да "Косову" мора да одобри визну либерализацију. "Немамо шта да предузимамо. То је манир како Приштина функционише", рекао је Дачић на питање новинара да ли су мере Приштине увод у трговински рат. Према његовим речима, одлука Приштине је у супротности са ЦЕФТА, Берлинским процесом и идеји о заједничком економском простору на Западном Балкану коју је изнео европски комесар за проширење Јоханес Хан и ради се о реакцији јер "Приштини не иде добро". "Ово је ван сваке логике. Сад чекамо реакцију ЕУ. Знате да је требало да буде настављен дијалог, али како кад имате овакве акте дан или два пре дијалога", рекао је српски министар на конференцији с колегом из Уније Комора. Дачић је рекао и да Србија нема ништа против визне либерализације за "Косово" јер се ради о "грађанима Србије".

ДАЧИЋ: КОСОВО НЕМА ГЛАСОВЕ ЗА ИНТЕРПОЛ

БЕОГРАД, 7. новембра 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је 7. новембра да "Косово", упркос тврдњама власти у Приштини, нема ни близу довољно гласова да би постало чланица Интерпола. Дачић је на конференцији с колегом из Уније Комора рекао да се на чланице те полицијске организације врши притисак да би гласале за "Косово", али да то "није добро". Унија Комора неће гласати за пријем "Косова" у Интерпол, иако се налази на списку "сигурних гласова" Приштине, навео је шеф српске дипломатије. Према његовим речима, у Интерпол се примају само државе, а "Косово" чланство жели само да би се приказивало као независна држава. Дачић је такође одбацио наводе из Приштине да се Србија понаша "дивљачки". "Нас су дивљачки бомбардовали да би Косово било независно. Харадинај и остали су дивљачки убијали и сад причају о дивљачком понашању Србије. (...) Ми радимо у интересу мира и стабилности", навео је Дачић. Дачић је рекао да је запад "створио монструма који је срушио међународно право". "Да будем циничан, скоро цело руководство Косова је већ у Интерполу, на потерницама", навео је он.

ДАЧИЋ РАЗГОВАРАО С НОВИМ ШЕФОМ КАНЦЕЛАРИЈЕ САВЕТА ЕВРОПЕ

БЕОГРАД, 7. новембра 2018. (Бета) - Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је 7. новембра да очекује да ће се добра сарадња Србије и Савета Европе наставити и током мандата новог шефа канцеларије те организације у Београду Тобијаса Флесенкемпера. Дачић је у разговору с немачким дипломатом и правним стручњаком Флесенкемпером рекао да је за 15 година од пријема Србије у чланство Савета Европе остварен значајан напредак и да је Србија испунила готово све преузете обавезе, саопштило је Министарство спољних послова. Шеф српске дипломатије изразио је чврсто опредељење Србије за чланство у Европској унији и да на европском путу наставља да спроводи реформе у области људских права, демократије и владавине права, чему доприноси помоћ Савета Европе.

ДАЧИЋ РАЗГОВАРАО С НОВИМ АМБАСАДОРОМ ИРАКА О УНАПРЕЂЕЊУ ОДНОСА

БЕОГРАД, 7. новембра 2018. (Бета) - Шеф српске дипломатије Ивица Даћић подсетио је 7. новембра у разговору с новим ирачким амбасадором Факријем Хасаном Махдијом ал Исом да је Србија поносна на историју односа са Ираком и на сарадњу која датира из периода бивше Југославије, саопштило је Министарство спољних послова Србије. "Дачић је истакао да је Србија дала свој велики допринос борби против тероризма у Ираку и очувању територијалног интегритета и суверенитета ове земље. Подвукао је да Србија има интерес да даље развија свестрану сарадњу са Ираком у економији, унутрашњим пословима, али и у култури, просвети и другим областима где постоје реалне могућности", додаје се у саопштењу. Амбасадор Ирака је истакао захвалност подршци Србије у борби против тероризма и додао да је сада Ираку потребна брза и ефикасна обнова, и позвао је Србију да учествује у томе, јер како је нагласио, "управо фирме из Србије у Ираку имају посебан имиџ по том питању". Амбасадор је поновио подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије и сложио се да су могућности за сарадњу две земље вишеструке. Саговорници су се сагласили да традиционално пријатељски односи две земље, који имају дугу и богату историју, треба да буду и основа економској сарадњи, узајамној подршци на међнародном плану и подршци у међународним организацијама, додаје се у саопштењу.

БРНАБИЋ: КОСОВО КРШИ ЦЕФТА СПОРАЗУМ И СВЕ УГОВОРЕ О РЕГИОНАЛНОЈ САРАДЊИ

БЕОГРАД, 7. новембра 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је 7. новембра да је одлука власти у Приштини да повећа царине на увоз робе из Србије и БиХ јасно кршење ЦЕФТА споразума о слободној трговини, као и Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ и свих уговора који се тичу регионалног повезивање и сарадње. Она је новинарима на представљању "Беле књиге" Савета страних инвеститора казала да се нада се да ће Харадинај са својим тимом још једном размотрити оправданост тих мера. "То је супротно свему што се очекује у 21. веку када говоримо о стабилности, предвидивости и бољем квалитету живота грађана", казала је премијерка. На питање да ће Србија уводити контрамере "Косову", рекла је да не би да о томе говори у овом тренутку. Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да се ЕУ противи одлуци Приштине о повећању царина и да је тражено додатно објашњење. Влада "Косова" је 6. новембра одлучила да за 10 одсто увећа царине на увозну робу из Србије и БиХ и та мера се од 7. новембра примењује.

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О СПРОВОЂЕЊУ СПОРАЗУМА О ЗАПОШЉАВАЊУ ДРЖАВЉАНА СРБИЈЕ У СЛОВЕНИЈИ

БЕОГРАД, 7. новембра 2018. (Бета) - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић и министарка за рад, породицу, социјална питања и једнаке могућности Словеније Ксенија Клампфер 7. новембра су потписали Протокол о спровођењу Споразума о запошљавању држављана Србије у Словенији којим се штите права тих грађана. "Овим споразумом смо желели да потпуно заштитимо наше раднике у тој земљи и да им омогућимо да раде у складу са словеначким законима. Поред тога, доста словеначких држављана и инвеститора долази у Србију, па и Словенија жели да заштити њихова права", рекао је Ђорђевић, саопштено је из његовог кабинета. Министар је казао да сада између те две државе постоји могућност размене података о запошљавању и миграцијама запослених. Министарка за рад, породицу, социјална питања и једнаке могућности Словеније Ксенија Клампфер рекла је да ће споразум о запошљавању држављана Србије у Словенији унапредити сарадњу двеју земаља. "Овим радимо на отклањању било каквих нелагодности са којим би српски радници могли да се сусретну у Словенији", рекла је Клампфер. Она је додала да је ове године било 3.500 српских радника у Словенији, као и да очекује да ће их до краја године бити око 4.000.

ПКС ЗБОГ ОДЛУКЕ "КОСОВА" УПУТИЛА ПРОТЕСТНО ПИСМО ЕВРОПСКОЈ КОМИСИЈИ, СЕКРЕТАРИЈАТУ ЦЕФТА, МИНИСТРИМА

БЕОГРАД, 7. новембра 2018. (Бета) - Привредна комора Србије је, поводом одлуке Приштине да уведе царину од 10 одсто на увоз робе из Србије, упутила протестно писмо Европској комисији, Секретаријату ЦЕФТА, министрима из региона задуженим за спровођење тог споразума о слободној трговини и Еврокомори, у којем се тражи да се што пре реши тај проблем. "Увођење царинских тарифа у директној је супротности са ЦЕФТА споразумом који гарантује слободну трговину без царинских ограничења", наводи се у писму које је потписао председник ПКС Марко Чадеж. Указано је да такав потез "нема политичко оправдање и показује непоштовање међународних обавеза, а томе посебну тежину даје чињеница да се мере доносе у време када Косово председава ЦЕФТА и када би одговорност за поштовање овог споразума требало да буде највећа". "Као један од најактивнијих заговорника економске интеграције у региону Привредна комора Србије чврсто верује да су слободан промет робе, услуга, људи и капитала, кључни за економски раст, привлачење страних инвестиција и унапређење конкурентности региона", истиче се у писму. Како се оцењује, овакве мере имаће далекосежне последице и нарушавају напоре привредних комора региона за успешно повезивање и сарадњу привредника. Привредна комора Србије позвала је Јоханеса Хана, европског комесара за проширење ЕУ, надлежне у Секретаријату ЦЕФТА и ресорне министре у ЦЕФТА региону да предузму мере за поновно успостављање предвидивог, сигурног и стимулативног амбијента за пословање, у складу са међународним споразумима на које су се обавезале све чланице ЦЕФТА споразума и указала на кључну улогу Европске комисије. Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж 8. новембра ће у Бечу о потезу Приштине обавестити и генералног секретара Министарства привреде Аустрије Михаела Естерла, као и председника Привредне коморе Аустрије Харалда Марера, које ће замолити да се укључе у решавање овог проблема. Чадеж ће наредних дана разговарати и у Берлину са директором привредних комора Немачке Мартином Ванслебеном јер је одлука "Косова" кршење како ЦЕФТА споразума, тако и обавеза које је сама Приштина преузела и потписала на Самиту у Трсту, а у вези с успостављањем јединственог економског подручја на Западном Балкану, навела је ПКС.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2018 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
5 6 7 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30