gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 07.11.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

НОВИ АМБАСАДОРИ НЕМАЧКЕ, ИНДИЈЕ И АУСТРАЛИЈЕ У СРБИЈИ САСТАЛИ СЕ С МИНИСТРОМ ДАЧИЋЕМ

БЕОГРАД, 6. новембра 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије, Ивица Дачић разговарао је 6. новембра с новим амбасадорима Немачке - Томасом Шибом, Индије - Субратом Батачарџијем и с новом амбасадорком Аустралије - Рут Карис, саопштило је његово министарство.
Дачић и нови амбасадор Немачке су оценили да су међудржавни односи добри, да се сарадња унапређује, и да су обе стране спремне да се тако настави. Дачић је изразио задовољство подршком Немачке евроинтеграцији Србије, а са Шибом је разговарао и о дијалогу Београда и Приштине.
Министар спољних послова Србије и нови амбасадор Индије Субрат Батачарџи такође су изразили спремност за развој односа, а Дачић истакао значај обележавања 70 година од успостављања дипломатских односа. Министар је посебно захвалио Индији због подршке суверенитету и територијалном интегритету Србије и изразио наду да ће индијска подршка у међународним форумима остати непромењена.
Дачић и нова амбасадорка Аустралије Рут Карис изразили су спремност за даље јачање међудржавне сарадње и размене посета, а наглашена је могућност већег инвестиционог присуства Аустралије у Србији, и истакнут потенцијал српске дијаспоре у Аустралији.

БРНАБИЋ СА ПРЕМИЈЕРОМ ПОРТУГАЛА: УНАПРЕДИТИ ОДНОСЕ, ПОСЕБНО ЕКОНОМСКЕ

ЛИСАБОН/БЕОГРАД, 6. новембра 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић и португалски премијер Антонио Кошта оценили су 6. новембра, током разговора у Лисабону, да су односи две земље традиционално добри, али да има простора за њихово унапређење, посебно када је реч о економској сарадњи. Како је саопштено из српске владе, Брнабић је изразила наду да ће Србија и Португал ускоро потписати споразум о избегавању двоструког опорезивања и да ће побољшати међусобну трговинску размену. Брнабић је рекла да је за Србију важно да настави да развија и јача привреду и предузетништво, а Кошта је говорио о искуствима Португала у тим областима, а поготово у подршци развоју стартап предузетништва. Премијерка је захвалила Кошти на подршци коју Португал пружа Србији на пољу европских интеграција и истакла да чланство Србије у ЕУ остаје стратешки циљ земље. Она је позвала португалског премијера да посети Србију. На састанку је било речи и о потенцијалима две земље у области информационих технологија и дигитализације, а Брнабић је Кошти пренела похвале на рачун организације Веб самита у Лисабону, који је како је истакла, веома значајан догађај за све земље света које желе да буду конкурентне у време 4. индустријске револуције. На том самиту Брнабић представља Србију на два панела, наводи се у саопштењу и додаје да је Веб самит, по оцени "Форбса", најбоља техолошка конференција на свету, са више од 70.000 учесника, међу којима су директори и оснивачи технолошких компанија, стартапова, представници влада, међународних институција и медија.

ЂОРЂЕВИЋ: БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ У ЕУ РЕАЛНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО

БЕОГРАД, 6. новембра 2018. (Бета) - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је 6. новембра да је процес прикључивања Европској унији стратешки циљ Србије и један од најважнијих стубова спољне политике, а да је будућност земље у ЕУ реалност у коју верује и у складу са којом се интензивно ради на реформама система социјалне заштите. Ђорђевић је отворио прву Регионалну конференцију Западног Балкана "Иницијатива за социјалну димензију ЕУ интеграција" и истакао да је сарадња земаља ЗБ веома важна и значајна ради одржавања стабилности и мира у региону, који је усмерен ка европском путу и жели да у што скоријем року постане део велике европске породице равноправних народа. "Све земље Западног Балкана суочавају се са сличним проблемима и зато заједно морамо урадити више за наше грађане. Процес прикључивања Републике Србије Европској унији је стратешки циљ наше земље и један од најважнијих стубова спољне политике. Будућност Србије у Европској унији јесте реалност у коју верујемо, и у складу са њом, интензивно радимо на реформама система социјалне заштите", рекао је Ђорђевић, а пренело је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. На Регионалној конференцији свечано је потписана Заједничка декларација о унапређењу социјалне политике на Западном Балкану.

ЂУРИЋ: МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ДА РЕАГУЈЕ НА ОДЛУКУ ПРИШТИНЕ, БЛОКИРАН ДИЈАЛОГ У БРИСЕЛУ

БЕОГРАД, 6. новембра 2018. (Бета) - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је вечерас да Србија захтева моменталну и одлучну реакцију међународне заједнице на одлуку приштинске владе да повећа порез на увоз робе из Србије и БиХ за 10 одсто. "Одговорност да се ово економско и правно насиље заустави је на међународној заједници", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре у Влади Србије. Ђурић је казао да је Приштина том одлуком блокирала и онемогућила наставак дијалога у Бриселу до оног момента док не повуче ту "противправну и штеточинску" одлуку, која је политички мотивисана и противна свим споразумима. "Трговински ратови, које покреће Приштина станују само у болесним главама које мисле да могу да ураде нешто, а наносе штету и српском и албанском народу. Нико не може зауставити ни проток робе, ни проток капитала", казао је Ђурић и додао да се мора зауставити правно и економско насиље, те да је нужно да Приштина повуче ту одлуку. Ђурић је казао да ће Србија заштитити интересе Срба, наводећи да је трговински рат Београда и Приштине директан сукоб са нормалношћу. Ђурић је казао да је током дана о свему томе разговарао са председником и премијерком Србије, Александром Вучићем и Аном Брнабић, као и министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем. Према речима Ђурића, одлука приштинске владе је "показатељ велике нервозе неких у Приштини" јер им се "очигледно топи великодржавни пројекат". "Влада Србије предузима све мере према ЦЕФТИ, Европској комисији, како би их обавестила о понашању Приштине", казао је Ђурић и додао да о том кораку приштинске владе нису били обавештени представници Срба на Косову и Метохији. Оценио је да је та штеточинска одлука приштинске владе "супротна свему и срачуната са изазивањем додатне дестабилизације региона и нема никакве везе са економским односима Срба и Албанаца". "Нема говора о томе да се може разговарати са људима који делују против сопственог народа и будућности", рекао је Ђурић. Како је пренео Коссев, Влада Косова усвојила је данас одлуку којом се повећава порез на увоз робе из Србије и БиХ за 10 одсто. По наводима портала, као образложење за усвајање те одлуке наводи се заштита домаћег тржишта али и то да та мера представља "најбољи одговор на деструктивно понашање Србије".

ЕКОНОМИЈА

СРПСКО-КИНЕСКИ ИНДУСТРИЈСКИ ПАРКОВИ БИЋЕ ИЗГРАЂЕНИ У БЕОГРАДУ И СМЕДЕРЕВУ

БЕОГРАД, 6. новембра 2018. (Бета) - У Београду ће бити изграђен српско-кинески индустријски парк у ком ће на 320 хектара бити смештени најмодернија индустрија, лабораторије, развојни и научни центри, факултети, али и станови за младе инжењере, рекао је 6. новембра министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић. Он је у Сарајеву на Трећој конференцији о иновацијама између Кине и земаља Централне и Источне Европе казао да се изградња таквог парка планира и у Смедереву. "Са нашим кинеским партнерима градимо заједничку будућност и визију региона Балкана и Европе. Та визија је заснована на иновацијама, фабрикама и технологијама будућности, новим радним местима и додатној вредности коју стварају наши талентовани инжењери", рекао је Поповић, а саопштио је његов кабинет. Министар је казао да се од младих талената очекује да искористе технологије новог доба и вештачку интелигенцију и да на њима изграде боље друштво. По његовим речима, Србија и њени партнери у региону имају потенцијал да постану центар јединственог простора иновационог раста у оквиру кинеске иницијативе "Појас и пут". На конференцији у Сарајеву је усвојена Заједничка декларација о сарадњи у области иновација и технологија између Кине и земаља ЦИЕ.

НОРВЕШКА ДАЛА МИЛИОН ЕВРА ЗА РАЗВОЈ ЛОКАЛНЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ И ЗАПОШЉАВАЊЕ У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 6. новембра 2018. (Бета) - Локалне самоуправе у Србији од 6. новембра моћи ће да конкуришу за помоћ Норвешке за финансирање најмање осам пројеката за унапређење услова живота и развој локалне инфраструктуре и да обезбеде тренинге за најмање 250 корисника из рањивих група, чиме би се омогућило запошљавање више од 100 људи. Норвешка је одвојила милион евра за финансирање тих пројеката, а право учешћа има 91 локална самоуправа у Србији из треће и четврте категорије развијености. Министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић и амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад позвали су локалне самоуправе да пријаве пројекте за развој инфраструктуре и за спровођење стручних обука у складу са акционим плановима за запошљавање. Јавни позиви објављени су на сајту пројекта www.norveskazavas.org.rs где локалне самоуправе самоуправе могу да се информишу о свим детаљима конкурса за бесповратна средства. "Србија се развија брзо, али постоје и они који су у заостатку. Кроз овај пројекат помоћи ћемо онима којима је то најпотребније – незапосленима да пронађу посао, а локалним самоуправама да унапреде своје услуге", рекао је амбасадор Арне Санес Бјорнстад. Министар Бранко Ружић и амбасадор Бјорнстад разговарали су о развојним приоритетима са председником општине Бела Црква Дарком Богосављевићем, јер Бела Црква је једна од 91 локалне самоуправе укључених у пројекат "Норвешка за вас". Најављено је да ће у новембру пројекат "Норвешка за вас" објавити и јавни позив за повећавање прилика за запошљавање подршком стварању нових бизниса и побољшавањем продуктивности постојећих бизниса и стварањем нових радних места. Један од приоритета пројекта је и анализа организације и функционалности центара за социјални рад и професионалних способности запослених у пет локалних самоуправа.

КОМПАНИЈЕ ИЗ СРБИЈЕ НА КИНЕСКОМ САЈМУ У ШАНГАЈУ

БЕОГРАД, 6. новембра 2018. (Бета) - На међународном увозном сајму у Шангају China International Import EXPO" (CIIE) представило се и шест компанија из Србије за чије производе су заинтересовани велики инострани дистрибутери, саопштила је данас Привредна комора Србије. То су "Nutrino Power" из Ваљева, YUMIS из Ниша, "PACKOM Iternational" из Београда, "Топлички виногради" из Прокупља, "Фрушкогорски виногради" из Беочина и "Вино Жупа" из Александровца. У павиљону Србије су представљени и Научно-технолошки парк Београд, Туристичка организација Србије, Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије. Сајам на којем су излагачи из 170 земаља траје до 10. новембра, а 5. новембра га је отворио председник Кине Си Ђинпинг.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2018 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
5 6 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30