gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 05.11.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ: ДОМИНИКА СУСПЕНДОВАЛА ПРИЗНАЊЕ КОСОВА ДО ОКОНЧАЊА ДИЈАЛОГА

БЕОГРАД, 2. новембра 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је 2. новембра да је карипска држава Доминика суспендовала признање независности "Косова" до окончања дијалога Београда и Приштине. После разговора с највишим званичницима Доминике током посете тој земљи, Дачић је рекао да је добио званичну ноту Министарства спољних послова Доминике у којој "јасно и прецизно пише" да је Влада те земље преиспитала своју претходну одлуку и суспендовала је, саопштило је Министарство спољних послова. "Јасно и прецизно пише да Влада Комонвелта Доминика даје предност дијалогу, да ће поштовати све оно до чега стране у дијалогу дођу као резултат договора, да у међувремену суспендује своју позицију о признању Косова као независне државе, чекајући крај дијалога", казао је шеф српске дипломатије. Он је додао да је "Комонвелт Доминика осма по реду земља која више не признаје Косово као независну државу", наводи се у саопштењу. У саопштењу се наводи да су Дачића са садржајем ноте упознали премијер и шеф дипломатије Доминике, Рузвелт Скерит и Франсин Берон и да у њој стоји да је та земља, "после детаљног разматрања и у светлу препорука Генералне скупштине УН и Међународног суда правде" одлучила да "ревидира раније заузету позицију у вези са признавањем Косова као независне државе". "Влада Доминике сматра да њена подршка решењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, а не дефинисање статуса пре окончања дијалога. Када две стране буду постигле споразум, Влада Комонвелта Доминике ће доследно подржати позицију договорену између две стране", наводи се у ноти. Дачић и министарка спољних послова Доминике потписали су Меморандум о пријатељству и сарадњи два министарства спољних послова, а постигнут је и договор о пружању међусобне подршке и помоћи, додаје се у саопштењу.

ГРЕНАДА ПОВУКЛА ПРИЗНАЊЕ НЕЗАВИСНОСТИ "КОСОВА"

БЕОГРАД, 4. новембра 2018. (Бета) - Гренада је девета земља која је повукла признање независности "Косова", саопштили су министри спољних послова Србје и Гренаде Ивица Дачић и Петер Дејвид. "Могу да саопштим да је Гренада девета земља која је поништила све претходне одлуке у вези са статусом Косова, а то значи признање Косова као независне државе", рекао је Дачић, а пренело је Министарство спољних послова Србије. Двојица министара потписали су и Меморандум о сарадњи и пријатељству два министарства и две државе. Шеф српске дипломатије истакао је да Србија жели да развија односе са Гренадом, као и да очекује посету колеге Дејвида Београду. "Министар Дејвид ми је званично уручио ноту Гренаде за Србију у којој се јасно каже да је Гренада преиспитала свој став у вези са статусом Косова и да имајући у виду да се води дијалог, та држава сматра да не треба доносити било какве одлуке о статусу Косова пре завршетка тог дијалога, као и да у том смислу поништава, односно укида све раније донете одлуке или изјаве и декларације у вези са статусом Косова", рекао је Дачић. Он је истакао је да то значи да Гренада поништава позицију признања Косова као независне државе, а како је оценио, то је још један велики резултат не само у оспоравању косовске независности, већ и у схватању да се проблем може решти само дијалогом. "Ово је један подстицај да се дијалогом дође до решења, а не само, како то Косово сматра, да је ствар већ решена. Види се да та ствар није решена и тек ће се касније видети, као и приликом гласања за Интерпол, да је то лажна бројка о толиком броју држава које признају Косово. Пошто наводно имају толики број држава, онда је за очекивати да ће бити примљени у Интерпол, а ја могу да гарантујем да се то неће десити", рекао је Дачић. Министар спољних послова Гренаде Дејвид је рекао да је сарадња са Србијом заснована на "дубоком међусобном уважавању суверенитета и немешања у унутрашње ствари". Он је рекао да његова земља са Србијом има добру сарадњу, посебно у области образовања, с обзиром на то да се студенти из Гренаде школују у Србији. "Радујем се продубљивању сарадње две земље. Потписали смо споразум који предвиђа формирање заједничке комисије за сарадњу у области образовања, здравства, пољопривреде и станоградње", рекао је Дејвид. У ноти која је уручена је наведено да је Гренада донела одлуку да преиспита свој став о статусу "Косова". "Након опширног истраживања и разматрања, Влада Гренаде сматра да је од највеће важности подршка решењу будућег статуса Косова до кога се дође путем дијалога Београда и Приштине, као и да је то жељени механизам за постизање праведног, трајног и одрживог решења", наведено је у ноти. Влада Гренаде чврсто ће подржати став око којег се две стране сагласе, додаје се у ноти и наводи да Влада Гренаде у међувремену укида све претходне одлуке или изјаве у вези са статусом "Косова".

ВУЧИЋ : ГЛАВНА ТЕМА У ВАРНИ ЕНЕРГЕТИКА И СНАБДЕВАЊЕ ГАСОМ

ВАРНА/БЕОГРАД, 2. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је једна од кључних тема његовог састанка са премијерима Бугарске, Грчке и Румуније у Варни била енергетика и питање снабдевања гасом после 2019. и да је тражио да се Србији омогући да добија јефтинији руски гас. "Надамо се да ће све бити у реду са руским гасом који иде преко Украјине, јер Србија нема резервне варијанте... Молио сам да се Србији дозволи балканска рута, бивша рута 'Јужног тока' јер ћемо на тај начин имати јефтинији руски гас, али смо спремни да разговарамо и о свим другим начинима за снабдевање Србије гасом", рекао је Вучич новинарима после састанка. Вучић је рекао да је са Бојком Борисовом, Алексисом Ципрасом и Виориком Данчило разговарао и о евроинтеграцијама Србије, да их је обавесито о току дијалога с Приштином и замолио за подршку Србији поводом покушаја "Косова" да постане члан Интерпола. Он је рекао да ће Београд бити домаћин наредног састанка лидера Бугарске, Румуније, Грчке и Србије у децембру, где ће позвати и аустријског канцелара Себастијана Курца и италијанског премијера Ђузепеа Контеа. Вучић је потврдио да је на састанку договорено да се четири земље заједнички кандидују за Мундијал 2030, на предлог Ципраса, као и за Европско првенство у фудбалу 2028. године. Он је рекао да је задовољан састанком на којем је било речио и о инфраструктурном и дигиталном повезивању региона, и захвалио премијерима три земље за подршку Србији на европском путу. Лидерима четири балканске земље током радног ручка придружио се израелски премијер Бењамин Нетанијаху који је у посети Бугарској.

ВУЧИЋ У ВАРНИ РАЗГОВАРАО С НЕТАНИЈАХУОМ О БИЛАТЕРАЛНИМ ОДНОСИМА

БЕОГРАД, 2. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић разговарао је 2. новембра у Варни у Бугарској с премијером Израела Бењамином Нетанијахуом о билатералним односима, европским интеграцијама, економској сарадњи и глобалним безбедносним изазовима, саопштио је Вучићев кабинет. Вучић је истакао да су односи двеју земаља традиционално добри, али да још постоји простор за развој трговинске размене и повећање броја израелских инвестиција у Србији. У периоду од јануара до септембра 2018. године укупна трговинска размена износила је 55,5 милиона долара, наводи се у саопштењу. "Задовољни смо сарадњом у свим областима", закључио је Вучић, позитивно оценивши и пораст броја израелских туриста у Србији. Нетанијаху је захвалио председнику Србије на обнови синагоге у Суботици, као и отварању улице Теодора Херцла у Београду током посете председника Израела Рувена Ривлина. Премијер Нетанијаху прихватио је позив председника Вучића да посети Србију.
ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ КОНГРЕСМЕНУ САД: ИСКОРИСТИТИ ПОСТОЈЕЋУ ПРИЛИКУ ЗА КОМПРОМИС О ПИТАЊУ КОСОВА
БЕОГРАД, 3. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић је 3. новембра на састанку с конгресменом Тедом Поом, копредседавајућим Српског кокуса у Конгресу САД, "изразио задовољство што актуелна америчка администрација остаје отворена и спремна да размотри све предлоге како би се искористила постојећа прилика за постизање компромиса" о питању КиМ дијалогом Београда и Приштине. Служба председника Републике за сарадњу с медијима је саопштила да је конгресмен "подржао став да Београду и Приштини треба пружити простор и време да постигну међусобни договор". Вучић је Поу захвалио због дугогодишње ангажовања у Српском кокусу који је помогао јачању билатералних односа Србије и САД, као и бољем разумевању ставова и политике Србије у америчкој администрацији. "Као пример озбиљног приступа ситуацији на Западном Балкану, који је од помоћи за све у региону", Вучић је "посебно истакао писмо које је конгресмен По, са седморицом колега из америчког Конгреса, пре четири дана упутио државном секретару Помпеу". У саопштењу пише да је Вучић на састанку с конгресменом "захвалио за подршку САД европском путу Србије". Рекао је и да "постоје велике могућности за унапређење сарадње двеју земаља, констатујући да се повећава број америчких инвестиција на српском тржишту и истичући да се сарадња проширује и на област инфраструктуре". Конгресмен је рекао да "у Конгресу САД јача интерес за Србију, јер је све више људи види као земљу партнера", пише у саопштењу. Он је истакао да ће "предстојеће обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата бити прилика да се у Америци покаже поштовање за историјско савезништво са Србијом". Конгресмен је рекао и да је лично пренео позив председника Вучића председнику Трампу да посети Србију и да ће то поново учинити", пише у саопштењу.

ЕКОНОМИЈА

МИХАЈЛОВИЋ: ИЗГРАДЊА БРЗЕ ПРУГЕ БЕОГРАД-БУДИМПЕШТА НАЈВАЖНИЈИ ПРОЈЕКАТ СРБИЈЕ И КИНЕ

БЕОГРАД, 2. новембра 2018. (Бета) - Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић разговарала је 2. новембра с амбасадором Кине Ли Манчангом и замеником главног инжењера кинеских железница и председником компаније Чајна рејлвеј интернешенел Јанг Џонгмином о реализацији пројекта модернизације пруге Београд-Будимпешта. Она је истакла да је то најважнији пројекат на којем раде Србија и Кина, који је био тема недавних разговора двојице председника, Си Ђинпинга и Александра Вучића. "Челично пријатељство и одлични билатерални односи Србије и Кине представљају најчвршћи темељ за нашу сарадњу на овом пројекту. За српску железницу нема важнијег инфраструктурног пројекта и заједно ћемо превазићи све могуће препреке и учинити све да се радови додатно убрзају. Посвећеност и предан рад очекујем како од српских железница, тако и од конзорцијума кинеских компанија које раде на овом пројекту", рекла је Михајловићева. Подсетила је да је пруга Београд-Будимпешта, пројектована за брзине до 200 километара на сат, део глобалне кинеске иницијативе "Један појас, један пут" и истакла да је њено министарство на располагању извођачима 24 сата дневно за сваку врсту сарадње и помоћи. Амбасадор Ли Манчанг је казао да је изградња те пруге "пројекат предводник Србије и Кине". Јанг Џонгмин је рекао да се ради на томе да се убрзају радови на деоници пруге од Београда до Старе Пазове, дугој 34,5 км и вредној 350,1 милион долара.

ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ У КИНИ РАЗГОВАРАО СА ЗВАНИЧНИЦИМА КОМПАНИЈЕ-СТРАТЕШКОГ ПАРТНЕРА РТБ БОР

БЕОГРАД, 3. новембра 2018. (Бета) - Председник Националног савета за координацију сарадње Србије с Русијом и Кином, Томислав Николић, разговарао је у Кини с директором компаније "Зиђин" која је изабрана за стратешког партнера за РТБ Бор. Николић је у Кини да би посетио први сајам увоза "China International Import Expo – CIIE". Национални савет је саопштио да је Николић посетио "Зиђин" чији му је извршни директор и председник Управног одбора Чен Ђингхе рекао да ће "испунити сва обећања": да ће премашити предвиђени план инвестиција и да неће отпустити ни једног радника РТБ Бора. Николић је разговарао и с градоначелником Сјамена Џуанг Ђијаханом о унапређивању сарадње у туризму и пољопривреди, а разговраће и са званичницима провинција Шандонг и Фуђен.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2018 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30