gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 02.11.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ: НИСАМ НЕПРИЈАТЕЉ АЛБАНАЦА, НЕГО 'СВАКОГ КО БИ ДА ПРОГОНИ СРПСКИ НАРОД'

БЕОГРАД, 1. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 1. новембра да није непријатељ Албанаца, него је "непријатељ сваком ко би да прогони српски народ и да убија недужне људе само зато што припада српском роду". Вучић је то рекао за ТВ "Прва" упитан о изјави Весељија да "Косово" има једног непријатеља и да је то Србија, и само једног председника који је против независности "Косова", а то је Вучић. Вучић је казао да разуме изјаву Весељија, као "вероватно најмоћнијег човека на Косову", јер би "они много више волели да су им противници неки с којима су лако излазили на крај... У том смислу сам почаствован том изјавом", казао је председник. Вучић је рекао да ће од сада морати да у иностранству води више рачуна о безбедности људи који иду с њим, али да је то "мањи проблем од свих проблема".

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО С БОЗКИРОМ

БЕОГРАД, 1. новембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић састао се 1. новембра са члановима делегације и председником Одбора за спољне послове турског парламента Волканом Бозкиром, са којим је разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону и економској сарадњи, саопштено је из Председништва. Вучић је у разговору навео да Србија сматра Турску истински пријатељском земљом и да је међусобна сарадња у свим областима на веома високом нивоу. "Турску видимо као важног партнера у очувању регионалног мира и стабилности", рекао је Вучић. Он је честитао саговорницима Дан Републике Турске и отварање новог аеродрома у Истанбулу, којем је и сâм присуствовао. Бозкир је рекао да је ово прва посета делегације Одбора за спољне послове турског парламента Србији и захвалио је Вучићу на подршци турским инвеститорима и поздравио залагање српског председника за развој инфраструктуре, нарочито пројекта реконструкције пута Нови Пазар–Тутин и изградње ауто-пута према Босни и Херцеговини. Тема разговора је била и посета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији, планирана за почетак следеће године.

БРНАБИЋ У ОКСФОРДУ ГОВОРИЛА О ЗНАЧАЈУ Е-УПРАВЕ

ОКСФОРД/БЕОГРАД, 1. новембра 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је 1. новембра у Оксфорду да Влада Србије сматра електронску управу основом дигиталне трансформације читавог друштва, са којом ће државни службеници бити потпуно у служби грађана, саопштено је из Владе Србије. Брнабић је била данас главни говорник на конференцији "Изазови Влада 2018" (Challenges of government conference 2018) Школе за управу Блаватник (Blavatnik School of Governance), Универзитета у Оксфорду, у Великој Британији и говорила о значају који технолошка револуција има за будућност Владе и колико грађани имају користи од електронске управе. "Електронска управа је најбољи начин за пружање квалитетних и брзих услуга грађанима и привреди. Истовремено, то је и најефикаснији начин борбе против корупције и сиве економије, тако да је електронска управа вишеструко корисна и због тога ова влада, и ја као председница, толико инсистирамо на томе – она јасно ставља грађанина и његове потребе у први план", рекла је Брнабић. Као примере тога колико је електронска управа унапредила и олакшала живот грађана Србије, председница Влада је у свом излагању навела систем е-Вртић који за сада функционише у четири града у Србији и има 22.000 регистрација годишње поднетих електронским путем, без одласка на било какав шалтер, као и систем е-Беба, који родитеље ослобађа административних процедура по рођењу детета, већ се све завршава електронским путем. Брнабић је навела и е-Зуп, електронски систем размене података између државних органа, и систем е-Рецепт, који годишње изда 60 милиона рецепата грађанима, а институције уштеде два милиона евра на штампању папира за само годину дана. Премијерка је посебно истакла нови интернет сајт Владе Србије, који је у припреми. Интернет страница ће бити у потпуном сагласју са циљевима електронске управе, јер ће се она заснивати на двосмерној комуникацији између грађана и извршне власти. "Грађани ће на новом сајту по први пут моћи да директно комуницирају са министарствима и постављају им питања, на која ће заиста добијати одговоре", рекла је Брнабић и указала и да ће нови сајт бити прилагођен и особама са посебним потребама. Председница Владе је одржала и предавање у Оксфорд униону, највећем дебатном удружењу на Универзитету Оксфорд, познатом по организацији дебата и говорништва још од 1823. године. Тема предавања је "Будућност Србије у Европи".

СТЕФАНОВИЋ И АМБАСАДОР ХОЛАНДИЈЕ О НАПРЕТКУ СРБИЈЕ У ВЕЗИ С ПРЕГОВАРАЧКИМ ПОГЛАВЉЕМ 24

БЕОГРАД, 1. новембра 2018. (Бета) - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је 1. новембра у Београду са амбасадором Холандије Хенком ван ден Долом о активности Србије у вези с Поглављем 24 - "Правда, слобода и безбедност". Министарство унутрашњих послова је саопштило да је Хенк ван ден Дол потврдио добар напредак Србије у томе. Стефановић је казао да је Србија у јулу проследила Европској комисији четврти Извештај о реализацији активности у оквиру Акционог плана за Поглавље 24 и да је више од половине активности већ спроведено. Он је рекао да је МУП у фази ревизије Акционог плана за Поглавље 24, ради испуњавања прелазних мерила која су добијена при отварању Поглавља 24, како би се премостио период до добијања мерила за затварања тог поглавља. Стефановић и Дол су оценили да је сарадња полицијâ Србије и Холандије веома добра и се може унапредити обуком особља и разменом искустава.

ОДНОСИ СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ ТРАДИЦИОНАЛНО ПРИЈАТЕЉСКИ

БЕОГРАД, 1. новембра 2018. (Бета) - Министар одбране Александар Вулин састао се 1. новембра у Београду са државном секретарком у Министарству одбране Француске Женевјев Дарјесек, која борави у Београду поводом обележавања 100 година од завршетка Великог рата. Како се наводи у саоштењу Министарства одбране, Вулин је оценио да је управо савезништво у Првом светском рату дало снажан печат односима две земље које у овој години обележавају 139 година од успостављања дипломатских односа. Одлични односи, према речима министра Вулина, које су успоставили председници Србије и Француске Александар Вучић и Емануел Макрон и данас су стабилни и традиционално пријатељски, а даљем унапређењу допринеће предстојећи сусрети два председника у Паризу и Београду. Вулин је на састанку поновио став да је за Србију неприхватљива трансформација Косовских снага безбедности у војску "Косова", јер свака одлука о изградњи паравојних формација на Косову и Метохији представља кршење Резолуције 1244 према којој КФОР представља јединог одговорног носиоца и гаранта безбедности и стабилности на простору јужне српске покрајине. Он је поручио и да Србија остаје војно неутрална и привржена својој досадашњој позицији, коју не намерава да мења ни у будућем периоду. Државна секретарка Дарјесек изјавила је да Француска има велико поверење у Војску Србије, као и да разуме бригу државе Србије због ситуације на Косову и Метохији, те је поручила да све треба да се одвија у складу са Бриселским споразумом. Дарјесек је истакла и да има поверење у државу Србију која је земља пријатељ и која је значајна на простору Западног Балкана због његове стабилности, али и стабилности читаве Европе, саопштило је Министарство одбране.

ВУЛИН: ВЕЛИКЕ СИЛЕ ДА НЕ ЗАБОРАВЕ ДА СРПСКА ВОЈСКА НИКАДА НИЈЕ БИРАЛА ПОГРЕШНУ СТРАНУ

БЕОГРАД, 1. новембра 2018. (Бета) - Министар одбране Србије, Александар Вулин изјавио је 1. новембра да велике силе које желе да мењају свет, не треба да сметну са ума "непорециву истину да српска војска никада није бирала погрешну страну", и да не потцењују Србе и Србију. Вулин је то рекао у Скупштини Београда на отварању изложбе "Наша историја, ваша сећања", поводом 100 година од пробоја Солунског фронта у којем су учествовале српска и француска војска. "Српски народ памти све - и добро и зло, а добро увек вишеструко врати", казао је Вулин и додао да се ратно савезништво с Француском не може заборавити. Државна секретарка Министарства војске Француске Женевјев Дарјесек рекла је да је један од ослободилаца Београда 1918, француски маршал Луј Франше Д'епере истовремено унапређен у тај чин и у чин српског војводе. "Управо је он свечано уручио Легију части граду Београду у знак признања за храброст током Великог рата. То је био очигледан знак поштовања Француза за отпор који су пружили Београђани", казала је Дарјесек и додала да су само четири страна града добила то признање. Она је подсетила да ће 11. новембра у Паризу бити прослављена стогодишњица краја Првог светског рата, која ће бити у знаку међународне сарадње. "Париски форум о миру има за циљ да се оствари напредак по питању глобалног управљања и да упути предлоге за сигурнији свет. Изражавам задовољство што ће председник Вучић учествовати", рекла је Дарјесек. Градоначелник Београда Зоран Радојичић подсетио је на то да су Србија и Француска биле на правој страни у Првом светском рату и биле саборци онда када је било најтеже. "Позивам суграђане да посете изложбу, битно је да будимо код младих осећај за прошлост", рекао је Радојичић. Изложба о сећању на ослобађање градова у Србији током пробоја Солунског фронта представља породичне приче учесника Првог светског рата и већ је представљена у пет градова у Србији.

САСТАНАК ГЕНЕРАЛА МОЈСИЛОВИЋА СА КОМАНДАНТОМ КФОР-А

БЕОГРАД, 1. новембра 2018. (Бета) - Начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић разговарао је 1. новембра у Београду са командантом КФОР-а Салватореом Куочијем о актуелној безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и о реализацији заједничких активности Војске Србије и КФОР-а, саопштило је Министарство одбране. Први званични сусрет двојице генерала, откако је у септембру ове године генерал Мојсиловић постављен на дужност начелника Генералштаба Војске Србије, одржан је у касарни "Топчидер" у Београду. Како је у саопштењу наведено, изражавајући забринутост због недавних догађаја, Мојсиловић је посебно истакао да једнострани и нетранспарентни поступци усложњавају ситуацију на терену, те да је поштовање свих споразума који су на снази и обавеза које проистичу из њих суштински важно за стање безбедности на Косову и Метохији. Он је истакао да је обострани интерес Војске Србије и КФОР-а очување безбедности у зонама одговорности са обе стране административне линије и да је КФОР као међународни чинилац најодговорнији за сигурност свих грађана у тој покрајини, а посебно неалбанског становништва. То је био састанак на високом нивоу у оквиру Заједничке комисије за спровођење Војнотехничког споразума, коју чине комисија команде КФОР-а и комисија представника снага безбедности Србије. Састанци Заједничке комисије редовно се одржавају на различитим нивоима од 1999. године ради спровођења Војнотехничког споразума из Куманова од 9. јуна те године.

ЕКОНОМИЈА

УЗ ПОМОЋ ЕУ СРБИЈА УВОДИ НОВУ ПЛОВИДБЕНУ СИГНАЛИЗАЦИЈУ НА ДУНАВУ

БЕОГРАД, 1. новембра 2018. (Бета) - Србија ће, као прва земља у Европи, на целом току Дунава имати најсавременије плутајуће ознаке - "бове", видљиве било да је дан, ноћ, магла или јак снег", најавила је 1. новембра министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. "Увођењем најмодерније навигационе сигнализације у водни саобраћај, омогући ћемо безбедну пловидбу у свим условима, чиме повећавамо конкурентност, јер смо транзитна земља и интегришемо се у европску транспортну мрежу", казала је она. На представљању пројекта од 2,5 милиона евра "Интеграција система за праћење пловидбе на Дунаву", министарка је истакла да је укупна вредност свих пројеката у водном саобраћају у Србији 204 милиона евра и да ће старе "бове" бити с Дунава премештене на Саву. "До краја године завршићемо овај пројекат. После две деценије започели смо прве радове на уређењу пловног пута на Дунаву, вредном 10 милиона евра, креће реконструкција бродске преводнице Ђердап 1, следеће године почињемо изградњу теретног терминала у луци Смедерево, а у току је израда просторног плана за нову луку у Београду", рекла је она. Циљ је да до 2021. године Дунав буде повезан с путним и железничким "Коридором 10", да се Србија водним путем повеже са околним земљама, те да се додатно повећа обим превоза робе Дунавом, који је у односу на 2014. годину порастао са седам на 12 милиона тона, а до 2021. би требало да буде и 15 милиона тона. Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је оценила је да је пројекат "Интеграција система за праћење пловидбе на Дунаву" добар пример какве користи Србија има од европског пута. "Инвестирање у саобраћајну инфраструктуру важно је за наш одрживи и развојни раст. Паметна приоритизација у сваком сегменту је наш принцип, а слободан проток људи и капитала једна од основних европских вредности које подржавамо", рекла је Јоксимовић. Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да се тим пројектом покрива целокупна деоница Дунава кроз Србију и да је он важан из више разлога. "ЕУ је до сада инвестирала више од 25 милиона евра за пројекте на Дунаву с циљем да та река постане безбеднија, чистија и проходнија за пловидбу. Уложено је у стварање информационог система на реци, чији је данашњи пројекат део. Овај пројекат ће свакако допринети и привредном расту земље, с обзиром на то да ће омогућити бржу и лакшу пловидбу у свим временским условима", казао је Фабрици.

ЕБРД У СРБИЈИ ОЧЕКУЈЕ ЕКОНОМСКИ РАСТ ОД 4,2 ОДСТО

БЕОГРАД, 1. новембра 2018. (Бета) - Економија Србије ће ове године порасти за 4,2 одсто уз подстицај даљег јачања потрошње и инвестиција, док ће следеће године раст успорити на 3,5 одсто, објавила је 1. новембра Европска банка за обнову и развој. У новом извештају о економским перспективама региона у којем је ангажована, ЕБРД оцењује да су ризици за пројектовани раст српске економије избалансирани и да се углавном односе на спровођење реформи предвиђених споразумом са Међународним монетарним фондом и даљи темпо раста зоне евра. После умереног раста у претходној години од готово два процента, економија Србије је у првој половини ове године убележила раст од 4,9 одсто у односу на исто време 2017. захваљујући снажној домаћој тражњи, првенствено већим инвестицијама. Такође је настављен опоравак приватне потрошње, док је увоз, с друге стране, наставио да премашује извоз, навела је ЕБРД. Даље се наводи да су фискалне перформансе остале снажне и да је буџет остао у суфициту у првој половини године, док је јавни дуг наставио да пада на око 60 одсто бруто домаћег производа на крају јуна. ЕБРД у делу извештаја о Србији пише и да је у јулу са ММФ потписан споразум о сарадњи путем нефинансијског Инструмента координације политике на 30 месеци, а који је фокусиран на фискалне, структурне и институциоиналне реформе, као и политике монетарног и финансијског сектора, дакле у областима од кључног значаја за одржавање текућих високих стопа раста. Шире гледано, у региону Југоисточне Европе ЕБРД очекује робустан економски раст уз умерени опоравак у Македонији и најснажнији раст за више година у Србији. Раст у ЈИЕ европски кредитор прогнозира на 3,5 одсто у 2018. и 3,2 одсто у 2019. У том региону Црна Гора и Румунија ће ове године убележити раст као и Србија, од 4,2 одсто, у Албанији се очекује четири одсто, Босни и Херцеговини три процента, а у Македонији два. Бугарски раст се прогнозира на 3,6, а грчки на 2,2 одсто. У целом региону у којем је ЕБРД активна раст у 2018. се прогнозира на 3,2 одсто, а у 2019. на 2,6 одсто.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2018 >
по ут ср че пе су не
      1 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30