gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 01.11.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ: ИЛУЗОРНО ОЧЕКИВАТИ ДА ЋЕ У ПАРИЗУ НЕШТО БИТИ РЕШЕНО, ДАЛЕКО СМО ОД КОМПРОМИСА

БЕОГРАД, 31. октобра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 31. октобра да је илузорно очекивати да ће у Паризу 11. новембра, приликом прославе Дана примирја у Првом светском рату, бити дан одлуке о питању КиМ, јер решење није на видику, иако је спреман да разговара са свима. На питање новинара да ли је истина да ће то бити "Дан Д" (дан одлуке) о КиМ, Вучић је рекао да ће се састати са свим људима који то буду хтели, јер је увек боље да се разговара него да се "дешавају свакојака чуда која су се већ догађала". "Али, ми смо много, много далеко од постизања компромиса. И сви други да се склоне (били би далеко), иако се зна да сви имају своје интересе и агенду. Па нису они нас џабе бомбардовали и проглашавали независност Косова 2008. године, да би сада ово прошло без њих. Услов за свако решење је било какав договор Срба и Албанаца, а то, понављам, уопште не постоји", рекао је Вучић након посете Клиничком центру Србије. Вучић је рекао да је немогуће да "Косово" постане чланица Уједињених нација без сагласности Русије и Кине, али и Србије. "Међутим, можда ће у Србији ускоро да победе неки други. Неки који већ кажу да су за давање столице у УН без ичега, па ће можда тако и да буде", рекао је он. Председник је негирао медијске наводе да су представници Русије и САД, Сергеј Лавров и Џон Болтон, постигли договор о питању КиМ и рекао да је добио поруку од Лаврова да је то нетачно. "Они јесу причали о Косову, али било шта да неко договори, мора прво са Србијом да се договори. А ми смо веома далеко од било каквог компромисног решења. И због тога сам веома забринут због претњи оснивањем војске", рекао је он. Говорећи о свом предлогу решења за питање КиМ, Вучић је рекао да је износио "различите идеје на безброј места" и говорио о неопходним компромисима, тј. о томе да је потребно да Србија нешто добије а не све да изгуби, али да о детаљима није и неће говорити док не добије неку конкретну понуду или идеју. "Наравно да нисам износио детаље и не могу то да радим док не добијемо нешто конкретно. То могу да раде само неодговорни људи који желе све да пропадне", рекао је он. Вучић је рекао да је говорио о томе да је потребно да се успостави граница са "Косовом" јер он, у овом тренутку, не зна где је то. "Ја знам шта пише, али када кренем на Косово, има нека друга", рекао је Вучић.Он је додао да би сваки компромис Београда и Приштине морао да буде мучан и тежак за обе стране, али да би морао и да буде такав да обе стране буду макар делимично задовољне. "О детаљима не говорите док у рукама немате бар нешто. Ја немам сада ништа, што би апсолутно било ко са било које стране могао да прихвати... Никада ниједан акт нећемо донети пре провере код народа и Народне скупштине. А да ли ћемо имати шта да проверавамо - плашим се да не", рекао је Вучић.

БРНАБИЋ ПРЕНЕЛА ЛУКАШЕНКУ ВУЧИЋЕВО ПИСМО

БЕОГРАД/МИНСК, 31. октобра 2018. (Бета) - Председница Владе Србије Ана Брнабић је 31. октобра у Минску разговарала с председником Белорусије Александром Лукашенком и с премијером Сергејом Румасом, саопштио је њен кабинет. Брнабић је Лукашенку уручила писмо председника Србије Александра Вучића у којем он "захваљује председнику Лукашенку на пријатељском односу Белорусије према Србији, као и на поштовању и разумевању у решавању косовског питања", пише у саопштењу. "Непроцењива је помоћ Белорусије у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије", пише Вучић који је поновио позив Лукашенку да посети Србију. У разговору с белоруским премијером Румасом, Брнабић је такође захвалила Белорусији због "подршке у решавању питања Косова и Метохије". Додала је да ће "Белорусија у Србији увек имати оданог пријатеља и позвала белоруског премијера да посети Србију". Премијери Белорусије и Србије су констатовали да је трговинска размена испод 100 милиона евра, а разговарали су и о сарадњи у енергетици, пољопривреди, грађевинарству и ауто-индустрији. "Србија је за Белорусију кључна земља на Балкану и даћемо све од себе да ту сарадњу додатно развијемо", казао је премијер Белорусије. Брнабић у Белорусији учествује на састанку Минхенске безбедносне конференције, на којем је говорила.

БРНАБИЋ РАЗГОВАРАЛА С ПРЕМИЈЕРОМ МОЛДАВИЈЕ О УНАПРЕЂЕЊУ ОДНОСА

БЕОГРАД, 31. октобра 2018. (Бета) - Председница Владе Србије Ана Брнабић и премијер Молдавије Павел Филип оценили су у разговору у Минску 31. октобра да су односи две земље пријатељски и да има простора за њихово унапређење, пре свега у области економске сарадње. Брнабић је Филипу, с којим је разговарала на маргинама састанка Минхенске безбедносне конференције, казала да Србија "изузетно цени став Молдавије о непризнавању Косова и Метохије", саопштила је Влада Србије. "Србија је изузетно захвална за подршку коју Молдавија пружа очувању територијалног интегритета и суверенитета наше земље", навела је српска премијерка. Она је додала да је стратешки циљ Србије прикључење Европској унији и упознала премијера Филипа с реформама које спроводи Влада Србије, оценивши да је њихов циљ бољи животни стандард грађана и повољније пословно окружење за привреду, наводи се у саопштењу. Филип је рекао да се трговинска размена између Србије и Молдавије повећава и да постоји много простора за њено унапређење, нарочито у домену извоза, додаје се у саопштењу. Молдавија с пажњом прати спровођење реформи у Србији, рекао је Филип, и додао да је његовој земљи "потребна снага за промене и реформе" коју Србија има.

БРНАБИЋ: ДИЈАЛОГОМ ДО ОДРЖИВОГ РЕШЕЊА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

БЕОГРАД, 31. октобра 2018. (Бета) - Председница Владе Србије Ана Брнабић је на састанку главне групе Минхенске безбедносне конференције 31. октобра казала да је дијалог Београда и Приштине "иначе тежак и компликован", због чега је важно да се тај процес додатно не отежава постављањем "црвених линија", наводи се у саопштењу. "У том смислу нам је важна подршка Немачке. Компромисно решење је кључ стабилности и безбедности у региону, као и пресудан фактор за економску перспективу и просперитет свих грађана региона", рекла је Брнабић, и додала да то није једноставан процес и да је дијалог једини начин за успостављање дугорочно одрживог решења. Она је рекла да је у интересу Србије да се пронађе одрживо решење и да је Београд "посвећен дијалогу и проналажењу компромиса кроз дијалог". Брнабић на састанку у Минску учествује на позив дипломате Волфганга Ишингера, који председава Конференцији, а који је посвећен разматрају актуелна регионална и глобална безбедносна питања.

ТРИВАН И АМБАСАДОР ШВЕДСКЕ О САРАДЊИ У ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

БЕОГРАД, 31. октобра 2018. (Бета) - Министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин указали су 31. октобра на значај континуиране сарадње две земље у области заштите животне средине и изразили спремност да се та сарадња успешно настави, саопштило је Министарство заштите животне средине. Министар Триван захвалио је на подршци и помоћи коју Шведска указује Србији у реализацији значајних пројеката на унапређењу заштите животне средине, указавши да она представља уједно и значајан подстицај процесу отварања Поглавља 27 животна средина – климатске промене, и постизању европских еколошких стандарда у нашој земљи. "Сарадња са Шведском у области заштите животне средине је одлична, али то не значи да она не може бити боља", казао је Триван. Амбасадор Лундин је казао да је Шведска нарочито посвећена питањима заштите животне средине због чега ће и у наредном периоду наставити да подржава Србију на њеном путу ка успостављању европских и светских еколошких стандарда.

МИХАЈЛОВИЋ: СРБИЈА МОЖЕ ВИШЕ ДА НАПРЕДУЈЕ У РЕФОРМАМА

БЕОГРАД, 31. октобра 2018. (Бета) - Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да Србија може много више да напредује у реформама и да је циљ да Србија на Дуинг бизнис листи Светске банке буде међу првих 30 земаља. "Ми у Влади нисмо задовољни брзином напретка у реформама, морамо бити бржи и ефикаснији. Спровели смо реформе, донели законе, али морамо бити бржи", рекла је Михајловић на годишњој конференцији "Дуинг бизнис 2019 – Дигитална трансформација и јачање конкурентности Србије". Коментаришући Дуинг бизнис листу објављену 31. октобра на којој је Србија пала са 43. на 48. позицију, она је рекла да верује да ће се следеће године кад Светска банка буде рангирала земље по напретку у реформи пословног окружења показати да Србија може да оствари боље резултате. "Циљ је да будемо у првих 30 земља, а у рангирању услова за добијање грађевинских дозвола у првих пет до седам", казала је министарка. Додала је да верује да ће се узети у обзир и реформе уписа у катастар, као и да ће Србија смањити трошкове прикључка на електричну мрежу и број дана чекања на тај прикључак, и да ће се лакше долазити до кредита и решити питање стечаја. "Пред Србијом је бржи раст него што је био", истакла је Михајловић и додала да је Дуинг бизнис листа веома важна за Србију. На конференцији "Дуинг бизнис 2019 – Дигитална трансформација и јачање конкурентности Србије", коју су организовали НАЛЕД, Светска банка и Амбасада Велике Британије, оцењено је да је у појединим категоријама Србија била реформски активна, али те реформе нису урађене на време како би биле уврштене на листу и њихови ефекте се очекују у наредним извештајима. Како је речено, међу важним, али "закаснелим" реформама јесу и укидање печата за привреду и поједностављење процедуре за добијање прикључка на струју, нова решења за заштиту мањинских акционара, као и увођење електронске пријаве пореза на имовину и пренос апсолутних права. Представник НАЛЕД-овог Савеза за имовину и урбанизам Славко Царић рекао је да привреда очекује од Владе Србије да коначно реформише парафискалне намете као што је накнада за заштиту животне средине или фирмарина које и даље обавезују привреду на 12 годишњих плаћања, унапреди процес извршења и обезбеђења, скрати и појефтини стечајни поступак, обезбеди да јавна предузећа ефикасније издају локацијске услове за градњу и успешно заврши започету реформу катастра. На конференцији је оцењено да Дуинг бизнис листа показује да је дигитализација процедура кључ за стварање бољих услова за пословање јер смањује кораке које је потребно направити, као и трошкове проласка кроз администрацију, што Светска банка и инвеститори посебно цене. Највећу подршку развоју е-управе у Србији, вредну 5,2 милиона евра, дао је Фонд за добру управу Владе Велике Британије. "Дуинг бизнис извештај треба користити за постављање приоритета. Послови у Србији се једноставно отварају, али се тешко затварају. Приступ финансирању је отежан посебно у раним фазама развоја. Потребно је убрзати поступке пред судом, као и решавање стечајних поступака где Фонд за добру управу такође подржава реформе", рекао је британски амбасадор Денис Киф. Он је подсетио да је Влада Велике Британије, заједно са НАЛЕД-ом, помагала процес укидања печата, електронско архивирање и друге предуслове за пуну примену електронског пословања у пракси, а да је следећа велика реформа од које се много очекује поступак уписа имовине у катастар непокретности. "Зато је британска влада кроз Фонд за добру управу обезбедила подршку за примену новог закона и успостављање функционалног е-Шалтера", рекао је Киф. Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва објаснио је да методологија Дуинг бизнис листе мери удаљеност сваке државе од најбољих регулаторних пракси у 10 категорија, што владама олакшава да мере успешност у спровођењу реформи. Он је оценио да Србији добро иде, али да мора бити боља и брже спроводити реформе. "Брзином којом иде Србија не напредује довољно брзо", рекао је он. Сецијални гост III годишње конференције био некадашњи премијер Грузије Ника Гилаури, који је поделио реформска искуства захваљујући којима је његова земља од 2004. до 2014. стигла са 112. на 8. позицију на Дуинг бизнис листи. Грузија је најуспешнија држава у рангирању Светске банке са 47 спроведених реформи, а посебно ефикасна била је у реформи катастра (прва у свету), издавању грађевинских дозвола, заштити мањинских акционара и покретању бизниса (друга у свету).

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2018 >
по ут ср че пе су не
      2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30