gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 31.10.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ: НОВЕМБАР ЋЕ БИТИ ТЕЖАК МЕСЕЦ ЗА СРБИЈУ

БЕОГРАД, 30. октобра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 30 да ће новембар бити тежак месец за Србију, због неколико потеза Приштине који се очекују, попут проглашења војске "Косова" и покушаја да се преузме енергетска инфртаструктура на северу Косова и Метохије. Он је на конференцији након седнице Владе, којој је присуствовао, казао да је забринут због обавештења Електромрежа Србије да приштинске институције желе "на силу да ускрате пренос струје од Новог Пазара ка северу Косова" и да се те институције спремају да 28. новембра прославе проглашење војске "Косова". По његовим речима, таква одлука је у супротности са Уставом "Косова" и свим до сада постигнутим међународним споразумима. "Противправно нас оптужују да спречавамо слободан промет електричне енергије - зато што Албанци краду струју, а једини разлог зашто Србија на то реагује јесте тај што онда и даље можемо да кажемо да је електромрежа наша", рекао је Вучић. Навео је да ће расправа о овом питању бити вођена у европским институцијама 6. новембра, а да ће одлука поводом тога бити донета 9. новембра. Вучић је рекао да ће поводом тога упутити писма Немачкој и Француској и подсетио да је по Бриселском споразуму било предвиђено да се формирају две компаније за производњу и промет електричном енергијом, којима би управљала Заједница српских општина. "У међувремену ћемо имати и доношење одлуке о пријему Косова у Интерпол и расправу у парламенту у Приштини где хоће да ограниче делокруг своје организације, после чега ћемо поставити питање чему служи дијалог са Приштином", рекао је Вучић. Он је казао да ће у предстојећем периоду бити потребно "јединство и снага народа више него икада" и да ће се Србија у складу са својим "малим могућностима" супротставити свим тим мерама.

ВУЧИЋ: ДОДАТНИХ 50 МИЛИОНА ЕВРА ИНВЕСТИЦИЈА НА КИМ

БЕОГРАД, 30. октобра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић најавио је 30. октобра да ће у наредних 18 месеци бити уложено више од шест милијарди динара, тј. око 50 милиона евра додатних инвестиција у српске средине на Косову и Метохији. Након седница Владе Србије са представницима Срба са КиМ, којој је присуствовао и председник, Вучић је рекао да ће те инвестиције бити искоришћене за подстицање почетка рада појединих фабрика на северу КиМ, изградњу "велелепног Клиничког центра" у Косовској Митровици и болнице у Грачаници. Вучић је додао да ће бити улагано и у хладњаче и помоћ пољопривредницима и јужно и северно од Ибра, прављење туристичких центара као што је Бањска, завршетак улагања у инфраструктуру и путеве, водовод и универзитет.

ВУЧИЋ: МАКРОНУ ЋУ РЕЋИ ШТА МИСЛИМ О ФОРМИРАЊУ ВОЈСКЕ КОСОВА

БЕОГРАД, 30. октобра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 30. октобра да ће вероватно у Паризу имати прилику да разговара са председником Француске Емануелом Макроном и да ће му рећи шта мисли о формирању војске "Косова". Вучић је новинарима у Палати "Србија" казао да не зна да ли ће у Паризу имати сусрет са представницима Албанаца, али да је увек спреман за разговор. Он је казао да је уплашен због свега што може да се догоди Србији и Србима. Упитан о реакцији Србије на формирање војске "Косова" Вучић је казао да је Србија у тешкој позицији, али да ће чувати мир и стабилност на сваки начин. "Ми ћемо чувати мир и стабилност на сваки начин, али никоме нећемо дозволити да протерује, прогања или убија српско становништво", казао је Вучић. Вучић ће боравити у Француској током обележавања Дана победе у Првом светском рату.

КУКАН: СРБИЈА НАПРЕДУЈЕ КА ЕУ, АЛИ ТРЕБА УБРЗАТИ РЕФОРМЕ ЗА ПЕРСПЕКТИВУ ЧЛАНСТВА 2025.

БЕОГРАД, 30. октобра 2018. (Бета) - Србија напредује у евроинтеграцијама, али има области у којима треба убрзати спровођење реформи да би се остварио оптимистични циљ чланства у Европској унији 2025. године, оценио је 30. октобра посланик Европског парламента Едуард Кукан. Кукан, који је у име Европског парламента председавао деветом Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање Европска унија-Србија (ПОСП), рекао је да је у Београду имао интензивне разговоре, да се састао са највишим званичницима Србије и представницима невладиног сектора. Владимир Орлић, који је председавао ПОСП-у у име Парламента Србије, рекао је на заједничкој конференцији за новинаре да "вреди говорити о перспективи 2025, али да је неопходно урадити посао до краја и интензивирати реформе". Према речима Кукана, пословно окружење у Србији се поправило. Он је рекао да је био пријатно изненађен када је чуо од холандског и немачког амбасадора и других амбасадора ЕУ, са којима је имао састанак у Београду, да се пословно окружење мења набоље и да "вреди доћи у Србију и пословати". "Србија напредује на многим пољима и виђена је као позитиван конструктиван играч у регионалној сарадњи", рекао је Кукан. Према његовим речима, цени се оно што је учињено везано за борбу против корупције и организованог криминала, али има много тога што треба још да се учини на том пољу. То се односи, како је рекао, и на слободу медија. "Драго нам је да се предузимају одређени кораци и да влада ради на новој стратегији, али то траје дуго. Оно што је за наш значајно јесте да се ти закони примењују и у пракси", навео је Кукан. Кукан и Орлић су рекли да је после дводневног састанка ПОСП усвојена заједничка декларација. Декларацију о оствареном напретку Србије и њеној европској перспективи једногласно је је подржала делегација Србије, док је у делегацији ЕП шест гласова било за, а један уздржан, рекао је Орлић. Везано за дијалог Београда и Приштине, Орлић је рекао да је указано да је неопходно поштовање постигнутих договора, као и да се не толерише изостанак резултата и одговорности. Следећи десети састанак ПОСП-а биће одржан у Стразбуру.

ЕКОНОМИЈА

ЉАЈИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ КАТАРА О ИНВЕСТИЦИЈАМА

БЕОГРАД, 30. октобра 2018. (Бета) - Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић разговарао је 30. октобра са представницима државно–привредне делегације Катара о могућностима нових катарских инвестиција у Србију. Он је после састанка у Влади Србије истакао да је у посети Србији до сада најбројнија делегација из Катара, а коју чини велики број финансијских институција, укључујући и Катарски развојни фонд (QFFD) и Катарски инвестициони фонд (QIA). Подсетио је да је QIA власник фудбалског клуба Пари Сен Жермен, као и да има удео у власништу аеродрома Хитроу у Лондону. Привредници из Катара, како је рекао Љајић, заинтересовани су за инвестиције у Србији у области пољопривреде, туризма, тј. хотелијерства и у бање. "Верујем да у области енергетике такође постоји могућност за сарадњу. Разговарали смо о формирању заједничких предузећа у том и неким другим секторима", истакао је Љајић. Он је додао да су представници катарске делегације изразили спремност и да кредитирају пројекте из области здравства и просвете. "Надам се да ће током боравка овде добити од надлежних министарстава и других институција конкретне пројекте како би могли да разговарамо о реализацији свих ових договора", рекао је Љајић. Делегација Катара борави у четвородневној посети Србији током које ће се сусрести са представницима Владе Србије и других државних институција, као и приватног сектора.

ПКС: СРБИЈА ПОУЗДАН ПАРТНЕР ИТАЛИЈАНСКИМ КОМПАНИЈАМА

БЕОГРАД, 30. октобра 2018. (Бета) - Италија је један од водећих инвеститора у Србији, италијанска улагања су достигла више од 800 милиона евра, али је Србија и даље отворена за нова улагања и партнерства са италијанским компанијама, оцењено јена конференцији "Нове економске прилике за регионалне компаније Италије" у Верони.Како је саопштила ПКС, директорка Сектора за међународне економске односе Привредне коморе Србије Јелена Јовановић рекла је да, када се погледају појединачне компаније које су инвестирале, италијанске фирме се налазе на другом међу првих пет места по величини инвестиција. Представљајући потенцијал српске привреде италијанским компанијама и званичницима регије Венето, Јовановић је указала да су главне предности улагања у Србији - пакет финансијских подстицаја, од субвенција преко пореских до царинских олакшица, али и споразуми о слободној трговини који произвођачима у Србији омогућавају конкурентнији извоз на тржишта са више од милијарду потрошача. Као стратешки важне секторе за сарадњу навела је сектор пољопривреде и прехрамбену индустрију, индустрију грађевинског материјала, дрвну и индустрију намештаја, хемијску и фармацеутску, али и текстилну индустрију и сектор информационих технологија. Како наводе, привредници из регије Венето који су учествовали на конференцији виде у Србији поузданог пословног партнера и добро место за улагање у различитим секторима. На конференцији је договорено да се ускоро организује посета компанија из регије Венето Србији. Међународну конференцију "Нове економске прилике за регионалне компаније Италије" организовала је ПКС са циљем унапређења привредне сарадње две земље, нових улагања и чвршћег повезивања компанија у стратешким секторима. Намера је да се у отвореној дискусији представника пословне заједнице две земље створи нови пословни модел интернационализације пословања италијанских компанија на српском тржишту који би подстакао развој обе економије и регије Венето и Србије.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< октобар 2018 >
по ут ср че пе су не
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31