gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 19.01.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ И ДОДИК О УНАПРЕЂЕЊУ ОДНОСА СРБИЈЕ И РС

БЕОГРАД, 18. јануара 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић разговарао је 18. јануара са председником Републике Српске Милорадом Додиком о унапређењу односа Србије и РС. Вучић и Додик су током сусрета разговорали о даљем унапређењу односа између Србије и Републике Српске и пројекту аутопута који би требало да споји Београд и Бањалуку, Херцеговину и Источну Републику Српску са Србијом, саопштила је служба за сарадњу са медијима председника Србије. Они су разговарали и о другим важним питањима од националног значаја, укључујући и Декларацију чији би предлог требало да буде утврђен до Сретења, 15. фебруара 2018. године, додаје се у саопштењу.

ЂОРЂЕВИЋ И АМБАСАДОР ФРАНЦУСКЕ О БУДУЋОЈ САРАДЊИ У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНОГ ОСИГУРАЊА

БЕОГРАД, 18. јануара 2018. (Бета) - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је 18. јануара са амбасадором Француске Фредериком Мондолонијем о сарадњи у области социјалног осигурања. Тема разговора била је и заједничко обележавања завршетка Великог рата и реконструкција Споменика захвалности Француској, постављеног на Калемегдану у знак пријатељства и помоћи Француске Србији током Првог светског рата. Ђорђевић и новопостављени амбасадор Француске разговарали су и о будућој формализацији сарадње у области социјалног осигурања, као и о осталим заједничким пројектима, који су у фази реализације, саопштило је српско министарство. Мондолони је изразио задовољство тиме што ће у наредном периоду боравити у Србији и предочио да је од посебног интересовања успостављање сарадње на пољу борбе против дискриминације, наводи се у саопштењу. Споменик захвалности Француској је на Калемегдану откривен 11. новембра 1930, а подигнут је на иницијативу Друштва пријатељства Француске и Друштва некадашњих ученика француске школе. На постаменту с леве стране налази се композиција "Ратници" која симболизује француске и српске војнике у Првом светском рату. С десне стране налази се композиција женске фигуре са децом, оличење Сорбоне – просветне помоћи српској омладини у току и после Првог светског рата. Са задње стране постамента налази се натпис "Волимо Француску као што је она нас волела 1914-1918. године".

ЕУ: ВУЧИЋ И ТАЧИ ДОГОВОРИЛИ НАСТАВАК ДИЈАЛОГА, ЕУЛЕКС ПРУЖА ПОДРШКУ ИСТРАЗИ О УБИСТВУ ИВАНОВИЋА

БРИСЕЛ, 18. јануара 2018. (Бета) - Председници Србије и "Косова", Александар Вучић и Хашим Тачи, договорили су да се настави дијалог Београд-Приштина и да се истрага о убиству првака косовских Срба Оливера Ивановића спроведе уз сарадњу судско-полицијских тела обе стране, рекла је портпаролка у Европској комисији Маја Коцијанчич. Коцијанчич је новинарима на редовном брифингу у Бриселу рекла да истрази убиства Ивановића "пружа подршку" европска полицијско-судска мисија на КиМ Еулекс. Портпаролка је тиме одговорила на питање новинара да ли и Еулекс, као највећа правосудно-полицијска мисија ЕУ, учествује у истрази убиства једног од лидера косовских Срба или може деловати само ако то одобре власти у Приштини. Коцијанчич је на такво поновљено питање узвратила да "Еулекс пружа подршку тој истрази". Она је навела да су Вучић и Тачи "разговарали о убиству Ивановића" и да је "битно да се спроведе истрага и починиоци неодложно буду изведени пред правду и уз сарадњу снага безбедности обе стране". "С тим у вези ће бити важно за косовску полицију и правосуђе да се истрага спроведе у складу с договором у Дијалогу о правосуђу и полицији", рекла је она. ЕУ је одмах после убиства Ивановића истакла да ће Еулекс подржати истрагу о том злочину, подвукла је Маја Коцијанчич.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< јануар 2018 >
по ут ср че пе су не
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31