gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 22.03.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ РАЗГОВАРАО СА АМБСАДОРОМ ЛУКСЕМБУРГА О ЕВРОПСКИМ ИНТЕГРАЦИЈАМА

БЕОГРАД, 21. март 2017. (Бета) - Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са амбасадором Луксембурга, на нерезиденцијалној основи у Србији са седиштем у Луксембургу, Жаном Лујем Тилом, који је раније данас предао акредитивна писма председнику Републике Србије Томиславу Николићу. Дачић је захвалио на досадашњој подршци Луксембурга евроинтеграцијама Србије и пренео очекивање да ће се она наставити и убудуће. У разговору је обострано оцењено да су билатерални односи добри и пријатељски, са простором за њихово унапређење. Такође, обе стране су изразиле задовољство предстојећом посетом министра иностраних и европских послова Жана Асеборна Србији 28. и 29. марта. Саговорници су се сложили да постоји заједнички интерес за даље продубљивање свих видова билатералне сарадње, а посебно економске.

ДАЧИЋ ПРИМИО НОВОГ АМБАСАДОРА НДР КОРЕЈЕ

БЕОГРАД, 21. март 2017. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изразио је данас захвалност новом амбасадору Демократске Народне Републике Кореје Ри Пјонгу Дуу поводом принципијелне позиције његове земље у вези с питањем Косова и Метохије. Дачић је, поводом погоршања ситуације на Корејском полуострву, рекао да се Србија залаже за смиривање тензија и налажење дипломатског решења кроз преговоре инволвираних страна, саопштило је Министарство спољних послова. Нови амбасадор предао је током преподнева акредитивна писма председнику Србије Томиславу Николићу, чиме је званично ступио на дужност амбасадора Кореје у Србији, на нерезиденцијалној основи акредитован из Букурешта.

ДАЧИЋ ПРИМИО НОВУ АМБАСАДОРКУ СУДАНА

БЕОГРАД, 21. март 2017. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић примио је данас нову амбасадорку Судана Илхам Ахмед, која је претходно предала акредитивна писма председнику Србије Томиславу Николићу. Ахмед је предајом званично ступила на дужност амбасадора Судана у Србији, на нерезиденцијалној основи, са седиштем у Софији, саопштило је Министарство спољних послова. Дачић је указао је на потребу јачања политичког дијалога две земље и развоја економске, културне и просветне сарадње, захваливши саговорници на позицији Судана у вези с питањем Косова и Метохије. Шеф српске дипломатије изразио је задовољство због најављене посете суданског министра иностраних послова Ибрахима Гандура Србији и исказао спремност Србије да са суданском страном одржава редовне политичке консултације. Амбасадорка Илхам Ахмед сложила се да су добри односи две земље, који датирају далеко у прошлост, чврста основа за развој свих облика сарадње и поновила подршку Судана јединству и територијалној целовитости Србије.

ВУЧИЋ, СКОТ: ОДНОСИ СРБИЈЕ И САД У УСПОНУ

БЕОГРАД, 21. март 2017. (Бета) - Премијер Србије Александар Вучић и амбасадор САД Кајл Скот оценили су данас да су односи две земље у успону и да се то одражава на повећано интересовање америчких компаније за инвестирање у Србији, саопштила је Влада Србије. Вучић и Скот су разговарали и о ситуацији у региону и оценили да је "одговорна политика Србије" фактор мира и стабилности на Западном Балкану. Они су разговарали и о односима Београда и Приштине. Вучић је рекао да Србија остаје посвећена дијалогу и Бриселском споразуму, "иако су приштинске привремене власти у кратком временском периоду предузеле неколико неодговорних потеза, чиме угрожавају и дијалог и договоре из Брисела", наводи се у саопштењу.

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ПОСЛАНИКОМ ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА КНУТОМ ФЛЕКЕНШТАЈНОМ

БЕОГРАД, 21. март 2017. (Бета) - Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је данас са послаником Европског парламента Кнутом Флекенштајном о ситуацији региону и улози Србије као фактору мира и стабилности на Западном Балкану, саопштено је из Владе Србије. Вучић је Флекенштајну, иначе потпредседнику Прогресивне алијансе социјалиста и демократа у Европском парламенту, захвалио на подршкци те политичке групе европском путу Србије. Председник Владе Србије захвалио је Флекенштајну, који је и председник Управног одбора "Удружења самарићанских радника" у Немачкој, на сарадњи стручњака и волонтера те немачке хуманитарне организације са надлежнима у Србији у пружању помоћи мигрантима. Он је нагласио да је "Удружење самарићанских радника" изградњом избегличких центара у Димитровграду и Суботици, али и сваком другом врстом директне помоћи мигрантима, непосредно помогло и српским властима. Флекенштајн је похвалио одговорност и организованост са којом је Србија приступила мигрантској кризи.

АМЕРИЧКА КОМПАНИЈА НЦР ДОБИЛА ПОДСТИЦАЈЕ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ 1.500 ЉУДИ У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 21. март 2017. (Бета) - Министарство привреде Србије и америчка компанија НЦР потписали су данас уговор о додели подстицаја од 10,2 милиона евра за изградњу новог пословног простора у Србији што ће омогућити запошљавање 1.500 људи. Та компанија у Србији послује пет година и до сада је запошљавала 2.134 радника, за чије запошљавање добијала подстицаје из буџета Србије. Премијер Србије Александар Вучић, који је присуствовао потписивању уговора о подстицајима у Влади Србије, рекао је да очекује да компанија НЦР буде једна од највећих послодаваца у Србији. Он је навео да се Влада Србије "борила" да привуче НЦР у Србији и да је ће и даље давати тој компанији подстицаје за ново запошљавање. Премијер је навео да су просечне бруто плате у НЦР у Србији 1.000 евра и да у њој ради 60 одсто високообразованих, што је знатно више од просека у земљи. "Подстицаји за отварање нових радних места су троструко корисни - смањују незапосленост, доприносе повећању раста наше економије и доприносе да компаније које већ послују у Србији шире пословање и привлаче друге инвеститоре", рекао је Вучић. Извршни директор америчког НЦР-а Бил Нути је рекао да је данас велики дан за ту компанију којој су радна места јако важна. Он је казао да ће нови објекат компаније у Београду, чија ће изградња трајати од 18 до 24 месеца, бити "светске класе". Нути је нагласио да је инвестиција НЦР-а у Србији у вредности од 400 милиона долара и да је компанија посвећена дугорочном инвестирању у Србији. НЦР постоји 130 година и глобални је лидер у производњи и продаји уређаја за трансакције новцем и у пружању услуга које их прате. Главни производи су аутомати за услуге, аутомати за продају, банкомати, уређаји за обраду чекова и рачуна, скенери ипотрошни материјал за пословање. За потребе сервисирања мреже и подршке другим клијентима у Европи и на Блиском истоку, НЦР је фебруара 2012. године у Београду отворио центар.

МИХАИЛОВИЋ С ДИРЕКТОРКОМ ЕИБ РАЗГОВАРАЛА О ЖЕЛЕЗНИЧКИМ ПРОЈЕКТИМА КОД НИША

БЕОГРАД, 21. март 2017. (Бета) - Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас с директорком канцеларије Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Дубравком Негре о финансирању пројекта изградње обилазне пруге око Ниша и другим пројектима на железници на југу Србије, вредним укупно 230 милиона евра.  Михајловић је обавестила је Негре о значају и динамици пројекта обилазнице око Ниша вредног 87 милиона евра, за које је њено министарство припремило комплетну документацију, а разговарано је и о могућностима за сарадњу кроз финансирање дела те обилазнице, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Негре је рекла да је ЕИБ заинтересован за тај пројекат и да постоји могућност да Влада Србије за то добије донацију, односно бесповратна средстава.  Разговарано је и о реконструкцији пруге Сићево–Димитровград у вредности 84,4 милиона евра, у чијем финансирању учествује и ЕИБ, као и о пројекту електрификације пруге Ниш–Димитровград на железничком Коридору 10, за шта је потребно 59 милиона евра.  За све те пројекте Србија је од ЕИБ тражила донације од укупно 118,6 милиона евра.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< март 2017 >
по ут ср че пе су не
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31