gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 22.06.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА-БУГАРСКА

ВУЧИЋ СА РАДЕВИМ: ПОЛИТИЧКИ ДИЈАЛОГ СРБИЈЕ И БУГАРСКЕ ДОБАР, ОДНОСИ СВЕ БОЉИ 

БЕОГРАД, 21. јуна 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 21. јуна да су односи Србије и Бугарске све боље и да је политички дијалог на највишем нивоу две земље добар. "Наша сарадња напредује великом брзином", рекао је Вучић на конференцији за новинаре са председником Бугарске Румен Радевим, којем је захвалио на бугарској подршци Србији на европском путу и томе што је он лично увек желео да саслуша "шта Србија има да каже по питању Косова". Он је рекао да је трговинска размена две земље прешла милијарду евра и да су и увоз и извоз значајно увећани, а да се компаније повезују. Председник је додао и да грађани Србије летују и зимују у Бугарској, док су Бугари трећи по броју туриста у Србији. Он је изјавио да су са Радевим разговарали о гасоводу Ниш-Димитровград, о реконструкцији железничке пруге на тој релацији и да ће 22. јуна посетити Коридор 10. Вучић је рекао и да су се са бугарским колегом договорили да се обележе гробља страдалих у ратовима које су две земље водиле. Он је додао да је регионална сарадња одлична, а да су за бугарску националну мањину урађени уџбеници на матерњем језику и да је Србија спремна да издвоји више средстава за финансирање медија на бугарском.

РАДЕВ: ЕВРОПСКА БУДУЋНОСТ ГАРАНТУЈЕ БЕЗБЕДНОСТ И СТАБИЛНОСТ РЕГИОНА 

БЕОГРАД, 21. јуна 2018. (Бета) - Председник Бугарске Румен Радев подржао је 22. јуна у Београду придруживање Србије Европској унији и позвао на већу активност у повезивању региона која је важна за европске интеграције. Радев је на конференцији за новинаре с председником Србије Алексадром Вучићем рекао да европска будућност гарантује безбедност и стабилност региона. "Уверио сам председника Вучићи да ваша земља може да рачуна на нашу подршку", рекао је Радев. Он је навео да дијалог Београда и Приштине нема алтернативу и да мора да се нађе решење без којег нема европске будућности. Додао је да аргументи српске стране морају бити анализирани и пажљиво процењени, јер иначе нема одрживог решења. Бугарски председник је рекао да је 2025. као датум уласка Србије у Европску унију амбициозан, али достижан циљ, додавши да то захтева реформе у кључним областима. Он је рекао да напредују робна и туристичка размена две земље и инфраструктурни пројекти попут ауто-пута Београд-Софија и гасне интерконекције, додајући да је инфраструктурна повезаност важна за европску интеграцију региона и да се у томе мора бити активнији. Бугарски председник је рекао да је гасна интеркеноција са Србијом приоритет за његову земљу и да би бугарски део ауто-пута требало да буде готов до 2022. године. Он је рекао да је гасни интеконектор у фази претпројектног проучавања, али да је то приоритет за Бугарску. То је од изузетне важности за осигуравање гасне диверзификације, нижих цена и сигурности достава, додао је бугарски председник. Изградња ауто-пута Софија-Ниш заостаје у бугарском делу и тренутно су у току процедуре за пројект, рекао је он, додајући да је терен сложен. Радев је рекао да су односи Бугарске и Србије на таквом нивоу да позитивни процеси доминирају и да постоји одлучност да се ради заједно. "Историјско помирење на којем је изграђена Европа, мора наћи место на Балкану зато што језик мржње мора да остане у прошлости. На његово место долазе сарадња и пријатељски односи", рекао је Радев и додао да тога морају бити свесне све земље "у нашем крхком региону". Он је рекао да ће се 22. јуна састати с бугарском националном мањином у Србији и да ће бити размотрене конкретна питања. "Очекујемо да ће наша национална мањина осетити снажнију подршку српске државе", рекао је он.

БРНАБИЋ СА РАДЕВИМ О ЕКОНОМСКОЈ И ЕНЕРГЕТСКОЈ САРАДЊИ 

БЕОГРАД, 21. јуна 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала је 21. јуна са председником Бугарске Руменом Радевим о даљем развоју односа две земље, унапређењу економске сарадње и сарадње у области енергетике, као и актуелним политичким темама у земљи и региону, саопштила је Влада Србије. Она је казала да Србија разматра све пројекте који би могли да јој обезбеде стабилно снабдевање гасом, посебно оне у којима би била транзитна земља. Премијерка је оценила да су енергетика, пољопривреда, производња намештаја, аутомобилска индустрија и грађевинарство области у којима постоје могућности за дугорочну сарадњу са Бугарском. Брнабић је рекла да је туризам сектор са великим потенцијалом, да је Бугарска 2016. године са 88.089 туриста била на другом месту по броју долазака туриста у Србију, да је 2017. забележен раст од 3,6 одсто, док је у периоду јануар-април 2018. број туриста из те земље порастао за више од 10 одсто и износио више од 30.000 људи. Премијерка је захвалила Радеву на подршци коју његова земља пружа Србији на европском путу. "Захвални смо на снажном залагању Бугарске да питање проширења ЕУ буде међу приоритетима њеног председавања, у првој половини године", рекла је Брнабић.

САСТАЛИ СЕ ПРЕДСЕДНИК БУГАРСКЕ И ПРЕДСЕДНИЦА СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ 

БЕОГРАД, 21. јуна 2018. (Бета) - Председник Бугарске Румен Радев који је од 21. јуна у званичној дводневној посети Србији, састао се с председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић. Скупштина је саопштила да су "Гојковић и Радев истакли да је пред Србијом и Бугарском заједничка будућност и да је у том контексту важно да се искористе сви потенцијали за интензивирање веза у циљу унапређења добросуседских односа, како би додатно ојачали и конкретизовали сарадњу, посебно у области инфраструктуре, транспорта, енергетике, образовања и културе". Истичући да је циљ Србије да постане пуноправна чланица ЕУ, Гојковић је захвалила Бугарској што је проширење ЕУ и евроинтеграцију Западног Балкана уврстила у приоритете свог председавања Савету ЕУ које се ускоро завршава. Гојковић је "изразила наду да ће проширење ЕУ на Западни Балкан такође бити приоритет током председавања Аустрије и Румуније", а "Радев је нагласио да пријатељска Србија може да рачуна на подршку Бугарске", пише у саопштењу. Гојковић и Радев су се сагласили о значају развој сарадње скупштинâ, а Гојковић се заложила за већу сарадњу скупштинских одбора за пољопривреду, туризам, инфраструктуру, енергетику. Рекла је и да је за Србију важно искуство Парламента Бугарске у процесу евроинтеграције, у прилагођавању домаћег законодавства прописима ЕУ, и најавила да ће посетити Бугарску. Гојковић и Радев су разговарали и о унапређењу регионалне и прекограничне сарадње, и истакли заједничке пројекте у оквиру Дунавске стратегије. Гојковић је рекла да Скупштина Србије ради на законским могућностима побољшања положаја националних мањина, те да је стога измењен и допуњен Закон о националним саветима националних мањина, а "председник Бугарске је изнео високу оцену у погледу активности Парламента Србије на том пољу", пише на крају саопштења.

ВУЧИЋ И РАДЕВ НА ОТВАРАЊУ ИЗЛОЖБЕ "ПРИМЕЊЕНА УМЕТНОСТ" У НБС 

БЕОГРАД, 21. јуна 2018. (Бета) - Изложба фотографија двоје аутора из Бугарске и Србије "Примењена носталгија" отворена је 21. јуна у Галерији Народне банке Србије у присуству председника две земље, Александра Вучића и Румена Радева. На изложби су представљене фотографије ауторке из Србије Драгане Удовичић и фоторепортера Христоа Русева из Бугарске, земље која председава ЕУ. Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је отварајући изложбу да се тиме настоји да се повежу људи и престоница Србије са главним градовима земаља које председавају ЕУ. Јоксимовић је казала да су шестомесечно председавање Бугарске искористили да на "леп начин покажу колико смо слични, колико имамо неког заједнично историјског наслеђа и да ли су нам циљеви у будућности исти". "Софија је, откад је Бугарска постала члан ЕУ, један леп и динамичан град. То је град који је показао да, када уведете боље стандарде, они сами почну да живе живот хтели или не, јер се људи увек лакше навикну на боље", изјавила је Јоксимовић. Она је додала да ће Србија до краја јуна, када истиче председавање Бугарске ЕУ, отворити још два нова поглавља, 33 које се тиче буџетских и финансијских одредби и 13 које се тиче рибарства. Амбасадор Бугарске у Србији Радко Влајков је истакао да су врло радо подржали изложбу, јер представља "сјајну традицију и одличну идеју" и додао да је у Софији отворена 7. јуна. Он је захвалио министарки Јоксимовић на сарадњи, а председницима Србије и Бугарске и гувернерки Народне банке Србије Јоргованки Табаковић на томе што су присуствовали отварању. Ауторка из Србије Драгана Удовичић посетила је Софију у априлу и тада је фотографисала места, догађаје, сцене и људе који је подсећају на Београд, што је исто урадио и фотограф из Софије Христо Русев који је на изложби представио своје утиске из Београда. Пројекат "Примењена носталгија" спроводи Министарство за европске интеграције, а циљ је унапређење културне сарадње, промоција земље која председава ЕУ, промоција Србије у чланицама ЕУ и ширење европских идеја и вредности међу грађанима Србије, посебно културе и културних вредности и различитости.

СРБИЈА

ВУЧИЋ: ИДЕМ У БРИСЕЛ, АЛИ НИСАМ ОПТИМИСТА ЗБОГ ИЗЈАВА КОЈЕ СТИЖУ ИЗ ПРИШТИНЕ 

БЕОГРАД, 21. јуна 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 21. јуна да ће 24. јуна путовати на наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу, али да је "прилично обесхрабрен" у погледу успеха тих разговора, имајући у виду изјаве које су претходних дана стизале с "Косова". "Морам да кажем да ћу ићи у Брисел да разговарам, али сам прилично обесхрабрен, имајући у виду све изјаве претходних дана од актера нечега што би требало да буде дијалог", рекао је Вучић. После сусрета са бугарским председником Руменом Радевом, Вучић је рекао новинарима да "никада не воли да говори против некога" приликом сусрета с гостима из иностранства, "чак ни о томе да ли је тај неко испунио обавезе из споразума". Вучић је рекао да "није оптимиста", али да је посао свих државних органа да буду "присутни тамо где треба" и да се боре за интересе своје земље, али и региона.

ВУЧИЋ ЗАХВАЛИО ЛИБЕРИЈИ НА ОДЛУЦИ О "КОСОВУ" И ПОЗВАО ПРЕДСЕДНИКА ВЕУ У ПОСЕТУ 

БЕОГРАД, 21. јуна 2018. (Бета) - Председник Александар Вучић захвалио је 21. јуна министру спољних послова Либерије Гбезонгару Милтону Финдлију на одлуци те земље да поништи признање независности "Косова". Вучић је у разговору изразио жељу да Србија и Либерија, упркос удаљености, успоставе ближе везе и сарадњу, и позвао председника Либерије и некада једног од најбољих фудбалера света Жоржа Веу да посети Србију, саопштила је прес служба председника Србије. Вучић и Финдли су оценили да постоје велике могућности за сарадњу у различитим областима, међу којима су пољопривреда, енергетика и образовање. У саопштењу се наводи да је најављено да ће студенти из Либерије долазити на школовање у Србију, у оквиру програма за стипендирање страних студената.

ВУЧИЋ СА ИРАНСКИМ МИНИСТРОМ ИНДУСТРИЈЕ О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ 

БЕОГРАД, 21. јуна 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић је 21. јуна у Београду са министром индустрије, рударства и трговине Ирана Мохамадом Шаријатмадаријем разговарао о билатералним односима и економској сарадњи. Вучић је, како је саопштио његов кабинет, истакао да су односи двеју земаља добри и изразио наду да ће у будућности бити још бољи, нарочито у области економске сарадње. Он је нагласио да је потребно предузети додатне напоре да се привредне везе двеју земаља унапреде и прошире. "Настојаћемо да конкретним активностима допринесемо повећању робне размене, као и да радимо на развоју укупне сарадње, посебно у области пољопривреде, грађевинарства, енергетике и туризма", истакао је Вучић. Он је изразио захвалност Ирану на досадашњем принципијелном ставу по питању једнострано проглашене независности Косова. Министар Шаријатмадари је нагласио важност дуготрајних дипломатских односа двеју земаља и истакао да од Мешовите комисије за трговину између Ирана и Србије, као и Пословног форума, очекује да значајно допринесу унапређењу билатералне сарадње. Он је председнику Вучићу уручио позивно писмо председника Ирана Хасана Роханија.

БРНАБИЋ ЗАХВАЛИЛА АМБАСАДОРКИ ИНДИЈЕ ЗБОГ ЈАЧАЊА ВЕЗА ДВЕ ЗЕМЉЕ 

БЕОГРАД, 21. јуна 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић примила је 21. јуна у опроштајну посету амбасадорку Индије у Србији Нариндер Чаухан и захвалила јој на изузетном ангажовању на унапређењу билатералних односа и јачању пријатељства две земље, саопштила је Влада Србије. Брнабић је оценила да су у претходном периоду постигнути изузетни резултати у развоју политичких односа две земље, али и економској сарадњи и додала да је посебно задовољна због доласка индијске компаније ТАФЕ, која је ове године откупила бренд српске фабрике за производњу трактора ИМТ. Амбасадорка је рекла да су индијске компаније веома задовољне условима пословања на српском тржишту и изразила задовољство због тога што је заједничким радом у протеклом периоду унапређена сарадња и у областима пољопривреде, здравства, културе, образовања, ИТ сектора, туризма и спорта. Премијерка је рекла да Србија веома цени чврст став Индије по питању КиМ и додала да је уверена да ће Србија и у будуће имати подршку те земље у очувању свог суверенитета и националног интегритета. Саговорнице су се сложиле да ће предстојећа посета потпредседника Индије Венкајаха Наидуа Србији, планирана за септембар ове године, дати посебан импулс даљем развоју наших свеукупних билатералних односа.

ОДРЖАНА МЕЂУНАРОДНА ВОЈНА ВЕЖБА "ПЛАТИНАСТИ ВУК" У БАЗИ "ЈУГ" КОД БУЈАНОВЦА 

БУЈАНОВАЦ, 21. јуна 2018. (Бета) - Међународна војна вежба "Платинасти вук 2018" одржана је 21. јуна у Војној бази "Југ" код Бујановца, а министар одбране Александар Вулин рекао је да је једна од најважнијих мисија Војске Србије учешће у мултинационалним операцијама, као и да њен допринос у мировним операцијама потврђује да може да сарађује са најразвијенијим војскама света. У бази "Југ" одржан је Дан високих званица, када је 510 учесника заједничке вежбе, из девет земаља, приказало шта је научило од 11. јуна када је вежба почела. Министар је казао да је Србија војно неутрална и да као таква сарађује и са истоком и са западом, тј. са свима од којих може нешто да научи. Вулин је рекао да се наставља наоружавање и опремање Војске Србије, као и да ће војска имати све што је потребно. Амбасадор САД у Србији Кајл Скот рекао је да је захвалан Четвртој бригади Војске Србије која је била домаћин и казао да је то вежба која је веома корисна за мултинационалне мировне операције, зато што је најважније да јединице из различитих војски могу да вежбају заједно у реалним околностима. "База 'Југ' је и направљена за учешће у мултинационалним операцијама. Сарадња са српском војском је дубока и имамо три пута више заједничких вежби него што Србија има са било којим другим партнером", рекао је Скот. Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф рекао је да је задовољан тиме што Војска Велике Британије други пут учествује у вежби и да жели да се развија сарадња са Србијом у овој, као и у другим областима. "Излазимо из ЕУ, али не из Европе. Хоћемо да имамо и у Србији и на Западном Балкану важну улогу и у будућности", рекао је Киф и додао да у вежби "Платинасти вук" ове године учествује више војника из Велике Британије него претходни пут. Ово је пета вежба "Платинасти вук" у којој је укупно обуку прошло око 1.600 припадника војски из 14 партнерских земаља.

АМБАСАДОР НЕМАЧКЕ: ПОДРЖАВАМО ОБЕ СТРАНЕ У ДИЈАЛОГУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ 

БЕОГРАД, 21. јуна 2018. (Бета) - Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман рекао је 21. јуна у Београду где се одржава међународна конференција "Поруке са Западног Балкана" у организацији Европског покрета у Србији, да његова земља подржава сусрет српског председника, Александра Вучића и Хашима Тачија 24. јунау Бриселу јер је решавање односа са суседима, поред реформи, модернизације и владавине права, један од захтева Европске уније према Србији. "За Европску унију су јако битни односи са суседима, не желимо конфликт и зато се залажемо за нормализацију односа Београда и Приштине. Тај дијалог је највише битан за људе који живе на Косову и Метохији, зато Европска унија подржава обе стране у дијалогу", рекао је Дитман новинарима. Одговарајући на питање о могућности да специјални преговарач Федерика Могерини буде замењена другим преговарачем, Дитман је одговорио да то није истина. "Није истина да Немачка жели да замени специјалног преговарача, дијалог је организован од Европске уније и Федерике Могерини. Она је кључна особа која је представник Европске уније", одговорио је Дитман.

ЕКОНОМИЈА

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ВАЗДУШНОМ САОБРАЋАЈУ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ИРАНА

БЕОГРАД, 21. јуна 2018. (Бета) - Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар рударства, индустрије и трговине Ирана Мохамад Шаријатмадари потписали су 21. јуна Споразум о ваздушном саобраћају као оквир за директне летове између две земље који су обновљени после 27 година, саопштено је из Владе Србије. "Србија је земља која ради на повезивању, а кад земље нису физички близу, нема важније ствари за повезивање од ваздушног саобраћаја. Данас смо потписали нови, модеран споразум о ваздушном саобраћају, који ће бити оквир за одвијање саобраћаја и директне летове између две земље који су недавно обновљени после 27 година, као и за комерцијалну сарадњу 'Ер Србије' и 'Иран ера'", рекла је Михајловић. Министарка саобраћаја и ирански министар разговарали су и о унапређењу сарадње две земље у области саобраћаја и грађевинарства, а према њеним речима, "добре саобраћајне везе су основ и за унапређење односа у свим другим областима", пре свега привреди, култури и туризму. "У Србији се грађевинарство убрзано развија и ту постоји велики простор за сарадњу и размену искустава. Србија је 10. на свету по издавању грађевинских дозвола, а наше компаније имају шта да понуде и имају велико искуство у изградњи и одржавању путева", рекла је Михајловић, а пренело Министарство грађевинарства. Шаријатмадари је оценио да су саобраћај и инфраструктура као области веома значајне за укупно унапређење односа Србије и Ирана. Споразум о ваздушном саобраћају између Србије и Ирана потписан је у оквиру 15. заседања Мешовите комисије за трговину две земље, које је одржано у Палати "Србија" у Београду.

МИХАЈЛОВИЋ И НДЕГВА: ПОДРШКА СВЕТСКЕ БАНКЕ И У НОВОМ ЦИКЛУСУ ИНВЕСТИЦИЈА 

БЕОГРАД, 21. јуна 2018. (Бета) - Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је 21. јуна са шефом канцеларије Светске банке у Србији Стивеном Ндегвом о реализацији актуелних инфраструктурних пројеката и новом инвестиционом циклусу, саопштено је после састанка у Београду. "До краја године завршавамо изградњу друмског Коридора 10, најважније саобраћајнице за Србију и њене грађане. То је резултат сарадње са Светском банком за коју очекујем да ће бити настављена и на новим пројектима, у новом инвестиционом циклусу, вредном пет милијарди", рекла је Михајловићева. Ндегва је рекао да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и "Коридори Србије" могу да рачунају на пуну подршку Светске банке до краја изградње Коридора 10 и да су спремни да је наставе и на будућим пројектима, у циљу ефикасне имплементације јавних инвестиција. На састанку је разговарано и о активностима које се спроводе у оквиру реформе путног сектора, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

СРБИЈА И ЛИБЕРИЈА ДОГОВОРИЛЕ ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ У ОБЛАСТИ ПОЉОПРИВРЕДЕ 

БЕОГРАД, 21. јуна 2018. (Бета) - Потписивање споразума о сарадњи Србије и Либерије у области пољопривреде договорено је 21. јуна на састанку у Београду представника владâ две земље, саопштило је Министарство пољопривреде. Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић и министар спољних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдли су прецизирали да ће се споразум односити на трансфер искустава и технологија које Србија има у пољопривреди, као и на повећање извоза пољопривредно-прехрамбених производа из Србије на тржиште Либерије. "Србија се враћа на простор западне Африке трансфером знања у области пољопривреде и извозом", рекао је Недимовић. Он је објаснио да је жеља српске стране да искуством у пољопривреди и технологијама које има у овом тренутку помогне народу Либерије да развија ту производну област. "Тај сектор је важан због партнерства које бисмо волели да видимо између Србије и Либерије и за унапређење трговине и услуге између две земље", рекао је шеф либеријске дипломатије. У делегацији Либерије која се састала са српским министром пољопривреде био је и министар информисања, културе и туризма Лен Јуџин Нагбе.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< јун 2018 >
по ут ср че пе су не
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30