gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 25.04.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ И ХАН: НЕ ТРЕБА ДА БУДЕ НЕПОТРЕБНИХ ОДЛАГАЊА У ПРОЦЕСУ ПРИСТУПЊА СРБИЈЕ ЕУ

БРИСЕЛ, 24. април 2017. (Бета) - Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је данас после разговора са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем у Бриселу да не треба да буде непотребних одлагања у процесу приступања Србије ЕУ, али да Србија мора да уради свој део посла посебно у спровођењу реформи и напретку у дијалогу са Приштином. "Делимо заједнички поглед да не би требало да буде непотребних одлагања у процесу приступања, што значи да ЕУ мора да испоручи, када Србија испуни захтеве, и да билатералне односе остави по страни. Али ово такође значи да Србија мора да уради свој посао, јер темпо преговора зависи од примене реформи, посебно у подручјима владавине права и економије", рекао је Хан. Хан је додао да темпо приступних преговора Србије са ЕУ "наравно зависи и од напретка у дијалогу са Приштином" и изразио наду да ће "обе стране показати конструктиван приступ и остварити додатне опипљиве резултате" и да ће ускоро бити отворена нова поглавља. Дачић је рекао да ће Србија наставити да остварује своје приоритете у спољној политици, а то је чланство у ЕУ. "Зато је важно да процес европских интеграција има одређену динамику и да у њему нема застоја и у том смислу ми очекујемо да крајем јуна, на следећој међувладиној конференцији буде отворено још неколико преговарачких поглавља. Ми се надамо да ће бити четири, а свеједно колико год да буде, веома је важно да се тиме показује једна динамика и да постоји континуитет у напредовању у европским интеграцијама", додао је Дачић.

ХАН: ОЧЕКУЈЕМО ШТО ПРЕ НОВУ СРПСКУ ВЛАДУ, ПОТРЕБАН ДИЈАЛОГ С ДЕМОНСТРАНТИМА

БРИСЕЛ, 24. април 2017. (Бета) - Европски комесар Јоханес Хан је данас у Бриселу изјавио да очекује да што пре дође до реконструкције српске владе после председничких избора да би се наставиле неопходне реформе и нагласио да је нужно да власти уђу у дијалог с демонстрантима у Србији да би се негодовања окончала. После разговора са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, Хан је рекао да се од земље која је кандидат за чланство у ЕУ, као што је Србија, очекује да сви имају право да негодују и демонстрирају да би изразили оно што их брине. На питање новинара како гледа на демонстрације које се свакодневно одржавају у Београду и другим српским градовима, европски комесар за проширење је одговорио да сматра да је "то право свих". "Кад је у питању земља кандидат за чланство у ЕУ, очекујемо да свако има могућност да изрази оно што га забрињава и да може да негодује и демонстрира....То се одвија на миран начин и то је у реду и сматрам да је дужност власти у земљи да на прави начин реагују на то и уђу у расправу с људима, јер мора постојати интерес да је у питању заједничко кретање ка европској перспективи", рекао је Хан. Он је рекао да се то мора поштовати што "претпоставља да власти буду у контакту с демонстрантима, да покушају да уђу у расправу и нађу решења".  Европски комесар је честитао новоизабраном председнику Србије Александру Вучићу, а на питање новинара шта се очекује после ових избора, нагласио је да је "уставни оквир јасан, што је у више наврата ставио до знања и новоизабрани председник, а то значи да се поштује, а не да се покушава да се промени тај уставни оквир". "Сад је важно", додао је он, "да се изврши реконструкција владе и мислим да су (парламентарна) већина и политичка ситуација у земљи јасне, а за нас је у политичком смислу важно да постоји стабилна ситуација". Хан је навео и да је Дачић у разговору с њим нагласио "важност да се настави сарадња", као и да је нужно спровести доста реформи за даљи економски развој, као и да се искористе могућности и одржи замах. "Надам се да ће врло ускоро доћи до потребне реконструкције владе, што је важно и за дијалог (с Приштином) и многе друге активности које сад имамо", рекао је европски комесар за проширење, истакавши да ће се то наставити с идућом владом и новим председником. "Веома сам уверен да ће тај степен сарадње какав смо имали у протеклим годинама бити додатно поспешен", додао је Хан. Дачић је рекао да је Хан позван да присуствује устоличењу нове српске владе, а европски комесар је одговорио да верује да ће бити присутан том чину.

ЈОКСИМОВИЋ И КОТХАУС О ЕВРОПСКИМ ИНТЕГРАЦИЈАМА И РЕГИОНУ

БЕОГРАД, 24. април 2017. (Бета) - Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са начелником Сектора за Европу Министарства иностраних послова Немачке Мартином Котхаусом о ситуацији у Европској унији, наставку процеса придруживања Србије и посебно покушајима дестабилизације региона. Како је саопштено из Владе Србије, Јадранка Јоксимовић нагласила је да је Србија јасно опредељена да настави процес придруживања и да је чланство у Европској унији њен стратешки интерес.  Оценила је да су европске интеграције најбољи механизам свеукупног, унутрашњег, развоја државе и истакла да су реформе које се спроводе превасходно у функцији јачања правне државе, вишег стандарда и бољег живота грађана. Министарка задужена за европске интеграције подсетила је да је Србија од почетка преговора са ЕУ отворила осам поглавља – од којих је два привремено затворила и изразила је очекивање да ће Србија до краја јуна, када се завршава малтешко председавање ЕУ, отворити још два или три поглавља. Србија је, према речима Јадранке Јоксимовић, отворена за сарадњу ради јачања регионалне стабилности, која је предуслов развоја и напретка окружења али очекује идентичан приступ и свих осталих у региону, а од ЕУ да свима у региону, јасно и експлицитно, пошаље поруку колико је конструктиван приступ свих значајан за стабилност. Начелник Сектора за Европу Министарства иностраних послова Немачке Мартин Котхаус оценио је да је Србија – у контексту европских интеграција, на добром путу. Прецизирао је да Немачка снажно подржава јасно дефинисано опредељење Србије да постане део ЕУ. Такође је истакао да Немачка од свих очекује да допринесу стабилности региона јер је, недвосмислено, то у интересу и стабилности Европске уније, додаје се у саопштењу.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< април 2017 >
по ут ср че пе су не
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 26 27 28 29 30