gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 26.09.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО С ЧЕПУРИНОМ УОЧИ ПОСЕТЕ МОСКВИ

БЕОГРАД, 24. септембра 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић је, уочи посете Москви и разговора са председником Владимиром Путином, примио амбасадора Русије Александра Чепурина коме је пренео да очекује да ће састанак с руским председником имати велики значај за унапређење пријатељства две земље, саопштено је из Председништва Србије. "Председник Вучић је рекао да је почаствован што ће имати прилику да разговара с председником Путином и да очекује да и овај састанак има велики значај за даље учвршћивање пријатељства српског и руског народа, као и за развој свестране сарадње двеју земаља", наводи се у саопштењу. Вучић је рекао да су стабилност Србије, као и мир и сарадња у региону основа државне политике, али да ништа не сме да угрози сувереност и независност земље, и јасно и недвосмислено потврдио да ће Србија остати војно неутрална. Вучић и Чепурин су размотрили конкретне предлоге за стратешке пројекте економске сарадње у различитим областима, попут енергетике и инфраструктуре и истакли да би такви пројекти донели велику корист за економски напредак Србије и Русије. С тим у вези најављено је и скоро заседање Мешовитог комитета за сарадњу двеју земаља.

ЈОКСИМОВИЋ: БОРБА ПРОТИВ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА ЗАЈЕДНИЧКА ТЕМА И ЗА ОНЕ КОЈИ СЕ НИ У ЧЕМУ НЕ СЛАЖУ

БЕОГРАД, 24. септембра 2018. (Бета) - Тема за све саговорнике, па чак и за оне који се ни у чему не слажу, јесте борба против климатских промена и постизање одрживог развоја, рекла је 24. септембра министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић. Она је на скупу у Београду у оквиру Светске недеље климатске дипломатије "Климатска акција - нови приступ против негативних ефеката климатских промена", рекла да је климатска дипломатија важна компонента дипломатије као "науке о плеклапању свих интереса и односа". Србија се, према њеним речима, обавезала на испуњење свих 17 циљева из Агенде 2030 одрживог развоја, међу којима су окончање глади, здрав живот и благостање за све људе, приступ пијаћој води, добра инфраструктура, одрживи облици потрошње, производње и управљања шумама, а пре свега на циљ број 13 под којим се подразумева хитна борба против климатских промена и њених последица. "Све што радимо у процесу интеграције у ЕУ за циљ има одрживо развој", рекла је Јоксимовић. Додала је да је план да се изгради одржив систем и да добробит уживају не само садашње, већ и будуће генерације. Она је рекла да се Србија обавезала на испуњење циљева Агенде 2030 потписивањем свих конвенција које се односе на заштиту животне средине, али и због тога што је "изнедрила великог научника Милутина Миланковића који је оставио печат у климатологији". Истакла је да се у Европи много новца издваја за изградњу одрживог и комфорног система за живот. "Србија жели да постане одржива заједница и постане чланица развијене и одрживе ЕУ", рекла је Јоксимовић. Представница Савета Зелене градње Драгана Корица оценила је да ће се емисија угљен-диоксида до 2050. године удвостручити ако се ништа не предузме. "Циљ је да се до 2030. године ограничи раст глобалне температуре на 1,5 или два степена како би се спречиле последице превелике емисије угљен-диоксида и климатске промене", рекла је Корица. Додала је да се развија пројекат зелених зграда које би користиле обновљиве изворе енергије и обновљиве материјали са нултом емисијом гасова.

МИНИСТАРКА ПРАВДЕ И НОВА ДИРЕКТОРКА УНИЦЕФ-А РАЗГОВАРАЛЕ О САРАДЊИ

БЕОГРАД, 24. септембра 2018. (Бета) - Министарка правде Нела Кубуровић разговарала је 24. септембра са новом директорком УНИЦЕФ-а у Србији Ређином де Доминићис о сарадњи две институције, као и заштити људских права и права детета. Како се наводи у саопштењу, де Доминићис је изразила задовољство и захвалност Министарству правде на томе што континуирано ради на заштити људских права, а посебно права детета и похвалила напоре које Министарство улаже у унапређење правосуђа по мери детета, као и успех у примени алтернативних санкција. Министарка Кубуровић је истакла да је Влада Србије усвојила Нацрт закона о бесплатној правној помоћи којим је унапређен приступ правди за велики број грађана и додала да ће право на бесплатну правну помоћ посебно имати и деца у свим поступцима у којима се одлучује о остваривању њихових права. Кубуровић је рекла да је остављено довољно времена да се све надлежне институције припреме за примену новог закона и изразила уверење да ће Министарство и Канцеларија УНИЦЕФ-а у Србији наставити сарадњу и у овој овој области.

СИНИША МАЛИ РАЗГОВАРАО СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ ММФ-А О ПЛАТАМА И ПЕНЗИЈАМА

БЕОГРАД, 24. септембра 2018. (Бета) - Министар финансија Синиша Мали разговарао је 24. септембра са делегацијом Међународног монтерног фонда о пензијама и платама у јавном сектору и реформама Пореске управе. Министарство финансија је саопштило да је шеф Делегације ММФ-а у Србији Џејмс Руф разговарао са Малим и о пакету стимулативних мера који се односи на планирано смањење пореских оптерећења на зараде, чија се имплементација очекује од 2019. године. Тема разговора био је и статус капиталних инвестиција у инфраструктури и њиховом планираном повећању за 2019. годину. Мисија ММФ-а борави у Београду поводом разматрања резултата спровођења новог програма макроекономских и структурних реформи, подржаног Инструментом за кординацију политике, који је Србији одобрен 18. јула, на период од 30 месеци. Србија и мисија ММФ-а су након завршеног трогодишњег аранжамана у јулу ове године ушли у нови нефинансијски аранжман који има саветодавну улогу и усмерен је на спровођење структурних реформи, за чије резултате је планирано пет полугодишњих разматрања. Делегација ММФ-а боравиће у Београду до 4. октобра, а разговори са делегацијом Министарства финансија биће настављени 25. септембра.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< септембар 2018 >
по ут ср че пе су не
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30