gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 19.07.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ У САД НА СТОГОДИШЊИЦУ ПОДИЗАЊА СРПСКЕ ЗАСТАВЕ НА БЕЛОЈ КУЋИ

БЕОГРАД, 18. јула 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је 18. јула са амбасадором САД у Србији Кајлом Скотом о обележавању стогодишњице првог подизања заставе Србије на Белој кући. Стогодишњица ће бити обележена и у Београду и у Вашингтону, а Дачић ће тим поводом боравити у САД на позив државног секретара Мајка Помпеа и учлествовати на Међународној конференцији о унапређењу верских слобода. Дачић је оценио да ће тај јубилеј бити прилика да се Србија и САД окрену ка позитивним историјским примерима савезништва и додатно подстакне сарадња две земље. Српска застава подигнута је на Белој кући на четврту годишњицу почетка Првог светског рата одлуком председника САД Вудроа Вилсона.

ДАЧИЋ ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ НОВИНАРА ИЗ ИНДИЈЕ

БЕОГРАД, 18. јула 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић примио је 18. јула делегацију индијских новинара који бораве у посети Србији којима је указао на многе могућности сарадње двеју земаља, саопштило је Министарство спољних послова. Дачић је нагласио да су односи између Србије и Индије веома добри и без отворених питања и изразио задовољство чињеницом да се ове године обележава 70 година од успостављања дипломатских односа две земље, наводи се у саопштењу. Шеф дипломатије Србије је такође навео да постоје многе могућности за продубљивање сарадње двеју земаља у различитим областима попут пољопривреде, ИТ индустрије, културе, туризма и спорта.

ВУЧИЋ: РАЗГОВОРИ БИЛИ КОМПЛИКОВАНИ, АЛБАНЦИ ПОКУШАВАЈУ ДА ЗА СЕБЕ ДОБИЈУ СВЕ

БЕОГРАД, 18. јула 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић наставак разговора у Бриселу са представницима приштинских власти назвао је веома сложеним и компликованим и додао да су Албанци покушали да за себе добију све, док је српска страна тежила постизању компромиса. "Постоје две ствари око којих смо се сложили, а то је да разговоре наставимо и да покушавамо да тражимо заједнички именитељ компромисног решења, као и да чувамо мир и стабилност у односима између Београда и Приштине", рекао је Вучић новинарима након састанку у Бриселу. Сумирајући садржај састанка "у једној реченици", Вучић је рекао да су Албанци и Хашим Тачи желели да добију све за Албанце са КиМ, док је званични Београд желео да постигне компромисно решење у којем ниједна страна не би била унижена и у којем интереси друге стране не би били сасвим занемарени. "Веома је важно да разговарамо и чувамо мир, да решавамо проблеме да у будућности не би било сукоба као раније", рекао је Вучић. На питање страног новинара да ли је Београд спреман да прихвати независност "Косова", Вучић је упитао, а шта би онда ту био компромис. "То не функционише тако. Морамо да седнемо заједно да покушамо да постигнемо компромис око много важних питања", рекао је Вучић и додао да тек ако обе стране не буду могле да кажу да су потпуно задовољне, моћи ће да се каже да је компромис постигнут. Он је додао да сукоб на КиМ, на различите начине, постоји бар 150 година, али да то не значи да било ко има право да прекине разговоре и остави емоцијама и страстима да решавају то питање. "На то немамо право. Зато смо рекли да ћемо, када разговори буду заказани, доћи и у доброј вери покушати да дођемо до решења. А да ли ћемо доћи, то ћемо да видимо", рекао је Вучић.

БРНАБИЋ: ПОХВАЛА СРБИЈИ НА СКУПУ У ГРУЗИЈИ ПОДСТРЕК ЗА ВЛАДУ

ТБИЛИСИ/БЕОГРАД, 18. јула 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је 18. јула у Тбилисију да је подстрек за њену владу то што је на петом глобалном самиту Партнерства за отворену управу у Тбилисију Србија похваљена и истакнута као одличан пример рада на транспарентности података. Брнабић је у обраћању новинарима после самита рекла да је генерални секретар Партнерства за отворену управу похвалио Србију у уводном делу скупа и да се Србија нашла међу четири земље, са Салвадором, Летонијом и Канадом као једна од ретких "земаља у свету које праве екстра напор да отворе своје податке и да повећају транспарентност рада своје управе". "У време када сви остали или већина њих затвара своје податке, затвара своје владе, Србија је препозната као земља која их отвара", рекла је премијерка. Она је додала да је то велико признање за Владу Србије, кабинет премијера и тим који ради на томе и да јој је драго да је то "признато и препознато" и да влада жели с тим да настави. "Ово је велики подстрек за нас", рекла је Брнабић. Брнабић је рекла да је на панелу у на самиту у Тбилисију говорила о томе колико је Србија урадила у смислу фокусирања Владе на своје грађане, промене свести јавне управе и на републичком и локалном нивоу, о томе да грађани треба да буду центар пажње Владе, као и да су ту да пружају услугу грађанима и путем електронске управе, али и разним другим механизмима. Рекла је да је договорено да ће, кад Србија буде формирала своју академију за јавну управу, о чему је закон прошао у Скупштини, потписати споразум о сарадњи са Партнерством за отворену управу и да ће у будућности наставити да ради на овоме. Премијерка је одговарајући на питање новинара на енглеском рекла да не види бољи начин од е-владе да се повећа ефикасност јавне службе, транспарентност јавних услуга и да се истовремено бори против корупције. По њеним речима, изазови у томе нису базе података, већ промена свести државне управе тако да о себи почну да мисле као о неком ко пружа услуге грађанима, као неком ко је увек ту за грађане, увек отворен без потребе да се то стално понавља. Председница Владе Србије говорила је на петом самиту међународне иницијативе Партнерство за отворену управу, у којој Србија учествује од 2012. године. Резултате у области отворене управе 18. јула су представили учесници из више од 90 земаља. Брнабић је навела да је имала прилику да се види с премијером Киргистана, и још једном с премијером Грузије Мамуком Бахтадзеом с којим се срела и 17. јула, као и са председником Шри Ланке и многим другим званичницима, оценивши да је увек добро да се с њима подели шта Србија данас ради и којим путем иде. Брнабић је 17. јула разговарала и са председником Грузије Георгијем Маргелашвилијем и председником грузијског парламента Ираклијем Кобакхидзеом.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< јул 2018 >
по ут ср че пе су не
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31