gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 21.07.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ЗВАНИЧНИЦИ СРБИЈЕ ПОЗВАНИ У ТЕХЕРАН НА ИНАУГУРАЦИЈУ ПРЕДСЕДНИКА ИРАНА

БЕОГРАД, 20. јула 2017. (Бета) - Амбасадор Ирана у Београду Хосеин Мол Абдолахи је данас министру спољних послова Србије Ивици Дачићу пренео позив своје владе за присуство представника Србије инаугурацији председника Хасана Роханија, 5. августа у Техерану. Амбасадор је уз то Дачићу, поводом његовог реизбора на функцију, уручио честитку министра иностраних послова Ирана Мохамада Џавада Зарифа. Дачић и Абдолахи су су разговарали и о припреми предстојеће посете министра иностраних послова Ирана Србији и потврдили су спремност за јачање билатералних односа, посебно економских, саопштило је Министарство.

СТЕФАНОВИЋ И ЧЕПУРИН О САРАДЊИ ПОЛИЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ КРИМИНАЛА И ТЕРОРИЗМА

БЕОГРАД, 20. јула 2017. (Бета) - Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и амбасадор Русије Александар Чепурин потврдили су у данашњем разговору посвећеност унапређењу полицијске сарадње кроз заједничке пројекте и активности, нарочито у борби против организованог криминала и тероризма.  Како се наводи у саопштењу, Стефановић и Чепурин изразили су задовољство што припадници српске полиције имају могућност да са руским колегама, кроз обуке, размењују искуства и усавршавају се. На састанку је договорен и даљи наставак сарадње полиција двеју земаља.

ВУЛИН РАЗГОВАРАО СА ШЕФИЦОМ КАНЦЕЛАРИЈЕ УН У БЕОГРАДУ

БЕОГРАД, 20. јула 2017. (Бета) - Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са шефицом Канцеларије УН у Београду Симоном Мирелом Микулеску о дијалогу Београда и Приштине, учешћу српске војске у мировним операцијама, мигрантској кризи и улози жена у свим областима друштвеног живота. Вулин је током разговора подсетио на важност коју преговори са Приштином имају у циљу бољег живота свих грађана на Косову и Метохији, уз заштиту суверенитета и територијалног интегритета и пуно поштовање Резолуције 1244 и Војнотехничког споразума. Србија је посвећена мировним напорима Уједињених нација, што се, како је додао најбоље види у сталном повећању учешћа Војске Србије у мировним операцијама под мандатом светске организације и Европске уније. Како је Вулин оценио, успостављање Балканских војномедицинских снага даје нови допринос регионалној сарадњи и поверењу, али и практичну корист свим државама учесницама и потенцијално другим угроженим подручјима. Вулин је подсетио да Србија, када је реч о решавању проблема мигрантске кризе преузима значајан део терета. Према његовим речима, видљив је значајан учинак Заједничких снага Војске Србије и Министарства унутрашњих послова у обезбеђењу државне границе према Бугарској и Македонији. Заједничка констатација на састанку је да Србија придаје изузетан значај вредностима и активностима Уједињених нација у очувању светског мира, решавању конфликата, поштовању права на једнакост и равноправно учешће и заступљеност жена и мушкараца у свим областима друштвеног живота.

МИХАЈЛОВИЋ И МАНЦО О УНПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И ИТАЛИЈЕ У ГРАЂЕВИНАРСТВУ

БЕОГРАД, 20. јула 2017. (Бета) - Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас са амбасадором Италије Ђузепеом Манцом о сарадњи Србије и Италије, као и о подршци Италије на путу Србије ка чланству у Европској унији. Разговарано је и о потенцијалима за унапређење сарадње у области иницијативе "Западни Балкан 6", посебно у контексту недавног Самита лидера Западног Балкана, који је средином јула одржан у Трсту. Михајловић је истакла да је за балканске земље веома важан и уговор о транспортној заједници који је потписан у Трсту, а који ће повезати транспортна тржишта и подстаћи улагања у инфраструктуру у овом региону, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Тема разговора била је и унапређење сарадње на конкретним пројектима у области грађевинарства и инфраструктуре у Србији на којима раде италијанске компаније, као и о динамици изводења радова у тој области. "Од свих компанија које послују у Србији, било да су оне италијанске, из других земаља или наше домаће фирме, апсолутно очекујем да радове обаве квалитетно и у договореном року", поручила је Михајловићева.  Манцо је рекао да италијанске компаније које долазе у Србију желе да посао обаве на најбољи начин и да су заинтересоване и за нове пројекте.

СРБИЈА – КИНА

САРАДЊА СРБИЈЕ И КИНЕ, КОНКРЕТНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ И ПРОЈЕКТИ

БЕОГРАД, 20. јула 2017. (Бета) - Гувернер кинеске провинције Џеђанг Јуен Ђиађун изјавио је данас да је у посету Србији дошао како би пронашао партнере за будуће пројекте и да би се упознао са могућностима за инвестирање. То је саопштено након његовог састанка са председником Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томиславом Николићем. Гувернер Ђиађун казао је и да је Кина спремна да производи у Србији јер је из Србије могуће извозити у бројне земље света. Додао је и да је од градоначелника Крагујевца добио конкретне предлоге и пројекте који се могу реализовати већ у наредним месецима "Председник Кине Си Ђинпинг који је био на челу провинције Џеђанг, дао је јасне смернице у правцу даљег јачања сарадње Србије и Кине, чему ће посебно бити посвећена та провинција", казао је гувернер провинције Џеђанг. Николић је оцнио да је сарадња две државе на изузетном нивоу, али да увек има простора за побољшање. Председник Националног савета предложио је конкретну сарадњу кроз инвестирање у заједничку производњу, посебно производњу хране, даље повезивање градова и локалних самоуправа, јачање веза у области културе и развоја туризма, чему би од посебног значаја било успостављање директне авионске линије између Србије и Кине.

КИНА ПЛАНИРА ДА ГРАДИ ФИЛМСКИ ГРАД У БЕОГРАДУ

БЕОГРАД, 20. јула 2017. (Бета) - Кинеска провинција Џеђианг намерава да у Београду започне изградњу новог филмског града, изјавио је данас гувернер Јуен Ђиађун у разговору са министром трговине, туризма и телекомуникација Србије Расимом Љајићем. Он је рекао да провинција којом руководи има велико искуство у тој области и да се у њој произведе 40 одсто од укупне годишње филмске продукције у Кини. Гувернер Јуен Ђиађун је Љајићу пренео и да привредници из провинције Џеђианг планирају да трговински "Белмакс" центар на Новом Београду учине дистрибутивним седиштем кинеске трговине за југоисточну Европу. То подразумева осавремењивање "Белмакс" центра и проширивање његових капацитета на области пољопривреде и информационо – комуникационих технологија, саопштио је Министарство трговиме, туризма и телекомуникација. Љајић је истакао да би на тај начин био успостављен непосреднији контакт привредника из Србије и Кине јер се сада више од 50 одсто робне размене те две земље одвија преко трећих земаља. Љајић и Ђиађун су се договорили да у септембру потпишу споразум о економско–трговинској сарадњи Србије и провинције Џеђианг, којим би биле дефинисане области у којима постоји највећи потенцијал за даље унапређење. Провинција Џеђианг има близу 60 милиона становника и важи за једну од области са најразвијенијом економијом у Кини.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< јул 2017 >
по ут ср че пе су не
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31