gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
ponedeljak, 12. oktobar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić i Jang Djieči: Spremnost za dalje obogaćivanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine
+ larger fontnormal font- Smaller font
12102020 6Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas visoku delegaciju Narodne Republike Kine, na čelu sa Jang Djiečiom, članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i direktorom Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

U srdačnom i sadržajnom razgovoru, razmenjena su mišljenja o stanju i perspektivi ukupnih odnosa dve zemlje. Izraženo je obostrano zadovoljstvo odličnim odnosima između Republike Srbije i Narodne Republike Kine i spremnost za dalje obogaćivanje svestranog strateškog partnerstva. Konstatovano je da je, uprkos pandemiji COVID-19, dodatno intenzivirana saradnja dve zemlje i očuvan kontinuitet političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou. O tome svedoči i poseta prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića Kini u jeku epidemije u toj zemlji, februara ove godine, kao i aktuelna poseta jednog od visokih zvaničnika Kine Srbiji.

Ministar Dačić je čestitao Kini na uspešnoj borbi protiv COVID-19 i zahvalio na pomoći u medicinskoj opremi i materijalu Vlade NR Kine, upućivanju tima medicinskih stručnjaka u Srbiju, donaciji dve laboratorije „Vatreno oko" za testiranje na COVID-19, kao i na pomoći kineskih provincija i kompanija, a posebno pojedinačnim donacijama ogromnog broja kineskih građana.

Član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Jang Djieči je istakao da kineska strana posebno ceni odluku ministra Dačića da poseti Kinu u jeku epidemije COVID-19 u Kini, što smatraju još jednom potvrdom čeličnog prijateljstva naših naroda. Konstatovano je da dve strane u narednom periodu treba da se fokusiraju na realizaciju postignutih dogovora u cilju daljeg produbljivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Obostrano je konstatovano zadovoljstvo intenziviranjem saradnje u oblasti ekonomije, posebno investicija i projektnoj saradnji, energetici i saradnji u drugim oblastima. Ministar Dačić je rekao da sa velikim zadovoljstvom očekujemo što skorije otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu, kao i otpočinjanje funkcionisanja Kulturnog centra Srbije „Ivo Andrić" u Pekingu u punom kapacitetu.

U razgovoru je ponovljena uzajamna podrška u pitanjima od suštinskog nacionalnog interesa za dve zemlje. Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je zahvalio na doslednoj podršci Kine suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Srbije, kao i našim nastojanjima da, kroz dijalog Beograda i Prištine, iznađemo obostrano prihvatljivo rešavanje pitanja Kosova i Metohije. Istovremeno, sa naše strane je ponovljena čvrsta i principijelna podrška kineskom suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti, odnosno politici „jedne Kine" i principu „jedna zemlja-dva sistema".