gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 19. јун 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавање Србије Јадранско-јонском иницијативом окончано је заједничким усвајањем „Београдске декларације"
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo ministarstvaРепублика Србија је председавала Јадранско-јонском иницијативом од 31. маја 2019. године до 31. маја 2020. године. Председавање је реализовано у складу са приоритетима и календаром активности које је усвојила Влада Републике Србије.

Поред значајног броја тематских округлих столова, током председавања у 2019. години, у Београду је организова, 10. састанак Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион (EUSAIR), 21. и 22. октобра. Истовремено је у Београду одржан и Комитет високих званичника Јадранско-јонске иницијативе.

Пандемија COVID-19 која је захватила све земље учеснице Јадранско-јонске иницијативе, одложила је или спречила одржавање низа активности које је Република Србија, као председавајући, планирала да спроведе у првој половини 2020. године. Председавање Србије је формално окончано 31. маја 2020. године а овоме је претходио састанак Савета Јадранско-јонског савета Јадранско-јонске иницијативе и министарски састанак Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион, који је одржан путем видео-линка. Састанком је председавао први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, а учествовали су високи званичници свих земаља учесница Јадранско-јонске иницијативе.

Председавање Србије је окончано заједничким усвајањем „Београдске декларације", као документа који сумира резултате који су постигнути током председавања и даје смернице за заједничке активности у предстојећем периоду.
Јадранско-јонска иницијатива има десет земаља учесница: Република Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Република Хрватска, Република Грчка, Република Италија, Република Сан Марино, Република Северна Македонија, Република Словенија и Република Србија.

Интернет презентација Јадранско-јонске иницијативе, доступна је на следећем сајту www.aii-ps.org.

Текст Београдске декларације можете видети овде.