gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
среда, 10. јун 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић и Димитров: Могуће отварање границе до краја јуна
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_MIP_SMПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се са својим колегом министром иностраних послова Северне Македоније Николом Димитровим.

Министри су се састали данас у Нишу, како би размотрили могућност отварања границе до краја јуна. Министар Димитров је рекао да ће одлука о отварању границе зависити од епидемилошке ситауције и у Северној Македонији, и у читавом региону. Он је истакао да је одлична сарадња Србије и Северне Македоније током пандемије, уз хуманитарну помоћ, и изразио наду да ће се сарадња наставити и када не буде било „ове ужасне кризе". Димитров је подсетио да су Србија и Северна Македонија имале заједничку прошлост у Југославији, а да се нада заједничкој будућности у Европској унији.

Домаћин састанка у Нишу, министар Дачић такође је изразио наду да ће граница Северне Македоније и Србије бити отворена до краја овог месеца.

Шеф српске дипломатије је подсетио да је Србија договоре о слободном преласку граница постигла са Босном и Херцеговином, Мађарском и Бугарском, док је Грчка најавила да ће границе отворити 15. јуна.

„Желимо да јачамо наше односе са Северном Македонијом и поздрављамо одлуку Европске уније да отвори преговоре о чланству Северне Македоније у Европској унији", истакао је Дачић.

Министар Дачић је рекао: „Ми генерално мислимо да цео тај процес придруживања треба да иде брже и да Европска унија треба да нам да неке перспективе о томе за колико времена можемо да размишљамо о учлањењу у ЕУ, али то је тренутно веома тешко." Он је најавио да ће бити редовних билатералних састанака у циљу успостављања још бољих односа Србије и Северне Македоније.
 
Дачић и Димитров су после састанка у Градској кући посетили удружење које окупља Македонце у Нишу.