gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 23. април 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Постигнут договор да ће радници моћи да прелазе границу између Србије и Мађарске
+ larger fontnormal font- Smaller font
 
dacic sijartoПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас на граничном прелазу Реске/Хоргош са мађарским колегом министром Петером Сијартом.
 
Министри спољних послова Србије и Мађарске потврдили су одлуку да се омогући несметан прелазак границе за људе који живе у пограничним подручјима, а који раде или имају своју земљу преко границе.
 
Министри Ивица Дачић и Петер Сијарто су приликом сусрета на граничном прелазу Хоргош констатовали да се изузетни односи Србије и Мађарске виде у правом светлу у овим тешким и кризним временима.

Саопштено је да грађани Србије и Мађарске могу прећи границу уколико раде или обрађују своју земљу у једној или другој држави. Њима ће бити потребна потврда да су унутар круга од 50 километара од границе, односно да раде у иностранству. На уласку у Мађарску, грађани Србије ће бити прегледани - мериће им се температура, а мораће да поднесу и потврде да раде или имају земљу у Мађарској и да су са обе стране границе у кругу од 50 километара.
 
Министар Дачић је захвалио Мађарској на сталној и изузетној подршци у медицинским средствима, као и на томе што су српски грађани преко будимпештанског аеродрома успели да стигну до своје земље и што су организовани хуманитарни коридори кроз Мађарску.

Министар Петер Сијарто је потврдио да је нашим грађанима који раде у Западној Европи дозвољено да се врате истим коридорима кроз Мађарску. Они ће моћи сваког дана на граничном прелазу Хоргош од 14 до 18 часова да уђу у Мађарску и да аутопутем стигну до Аустрије.
 
Министар Сијарто је рекао да све мере подршке мађарске владе према Србији и Војводини остају у пуној снази, а настављају се и сви капитални пројекти.
 
Министар Дачић је рекао да је ове године време да се дође и до документа о стратешком партнерству Мађарске и Србије.
 
Шеф српске дипломатије је истакао и да још увек није време за отварање свих граничних прелаза.
 
Прелазак је омогућен на три гранична прелаза – Реске /Хоргош, Томпа /Келебија и Херцегсанто /Бачки Брег.
Кључне речи: Мађарска Ивица Дачић