gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 21. април 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Савет безбедности о КиМ ће се одржати путем видео конференције
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ministar DacicПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић најавио је данас да ће Савет безбедности УН разматрати извештај УНМИК-а о Косову и Метохији 24. априла, путем видео конференције.
Министар Дачић је рекао да су већ били договорени термини, у априлу и октобру, да на дневном реду Савета безбедности УН буде Косово и Метохија.
 
Доминиканска Република, као председавајућа, која је, према речима министра Дачића, коректна према Србији, заказала је седницу за 24. април. „Сада нема седница, и то ће бити путем видео конференције. Може 18 људи да учествује, међу њима шеф УНМИК-а на КиМ Захир Танин, ја и неко са КиМ", рекао је Дачић за ТВ Хепи. Таква видео конференција није случај само сада, већ важи за све теме, додао је шеф српске дипломатије.
 
Министар Дачић је истакао да ће сутра поново бити организован лет за Берлин и Франкфурт, како би вратио грађане Србије у земљу. Такође, шеф српске дипломатије је изјавио да је и група од 17 наших људи кренула из Индије, из Бангалора.
 
Данас је авион одлетео за Париз, а јуче је летео за Москву и Братиславу. Министар Дачић је навео да је око 100 наших људи кренуло из Швајцарске ка Србији.
 
Министар је додао да у Србију сви могу да уђу уз потврду државе да ће их примити. „Они не могу ни да купе авио карту ако немају гаранцију Министарства спољних послова да ћемо их пустити да уђу у Србију. Зато ми координирамо са председником Републике, министарствима здравља, унутрашњих послова, саобраћаја. Плански се ради, одређени број људи се пушта, зато лети један авион дневно и одређени број људи може колима да дође", објаснио је министар Дачић за ТВ Хепи.
 
Шеф српске дипломатије је рекао да у Немачкој има 1.500 наших грађана, у САД око 700, у Француској 300, Аустрији више од 300 који су се пријавили, а у Шведској 270 наших људи који желе да се врате.
 
Министар спољних послова Ивица Дачић пренео је данас да га је звао шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто, како би разговарали о могућем отварању границе између две земље. "Сијарто ми је послао поруку, да бисмо могли да се видимо, да мало попричамо о протоку наших људи преко граница, када би до тога могло да дође, шта да радимо", рекао је Дачић за ТВ Хепи.
 
„Консултоваћу председника Вучића, да видим шта он мисли, па ћемо да видимо како ћемо даље", додао је министар Дачић. Отварање граница за путнике била би, нека следећа фаза у релаксирању мера, како епидемија вируса корона буде слабила.
 
Када је реч о ЕУ, министар Дачић каже да ће Европа прво отворити границе унутар Шенгена. Са друге стране, Чешка ће тек у јуну разматрати могућност за тако нешто. На питање да ли можемо претпоставити када би то могло бити, Дачић је рекао да је то веома тешко, јер је још рано, и треба пратити ситуацију.
 
Министар је указао и да улазимо у највећу економску кризу после 1929. године, и да се очекује пад од три одсто БДП-а на нивоу света, што је највише од Велике депресије 1929. године. Главна је ствар како ће се изменити геополитичка слика, каже Дачић и додаје да се Кина показала као лидер у свету, те је очигледно да ће доћи до преношења политичке моћи на исток.
 
Коментаришући изјаву шефа европске дипломатије Жосепа Борела да није видео билборде захвалности ЕУ у Београду, Дачић је рекао да смо се ми захвалили Кини, јер је она отворила врата, да нам се нађе при руци, јер у том часу нисмо имали где да купимо опрему. "Није коректно на такав начин представљати ту ситуацију у Србији. Србија очекује од ЕУ највећу помоћ. Ми и хоћемо да будемо члан ЕУ, нећемо да будемо члан Шангајске групе, Евроазијске уније, већ Европске уније", рекао је Дачић. Додао је да је ЕУ изашла у сусрет, по питању молбе да земље кандидате за чланство изузму од забрана извоза, јер су, како сматра сви за то, иако одлука још није донета, јер ће државе чланице то да разматрају до 25. априла. „Једино ће за заштитине маске и даље бити потребна дозовола, јер немају довољно", рекао је министар Дачић.