gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 06. април 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Сутра лет за Париз и Франкфурт, у среду за САД
+ larger fontnormal font- Smaller font
6150051295e8b632ff41f3589102094 v4 bigПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, гостујући у вестима ТВ Прва, најавио је да ће сутра бити организован лет за Париз и Франкфурт а у среду лет за САД, за повратак наших држављана из иностранства.

Он је нагласио да ниједан лет, којим се враћају држављани Србије, не иде без одобрења Кабинета председника Србије, после чега следе дозволе Министарства саобраћаја, а по слетању у Београд путнике преузимају МУП и Министарство здравља.

Министар је рекао да је у Немачкој највећи број наших људи који су се пријавили за повратак - да их је 1.500, а да их је у САД сада 700. Истакао је да удаљене дестинације нису на дневном реду и да не треба подизати лествицу очекивања.

„Зато смо поручили свима који су на удаљеним местима да нађу начин да се приближе Србији, да дођу до Европе или Абу Дабија, Kатара, где бисмо могли да пошаљемо авионе", рекао је Дачић.

„Неки када чују да треба да иду у карантин, одустану од летова. Kада чују да морају у кућну изолацију од 28 дана неки су донели одлуку да неће да се враћају Kо има симптоме, он се задржава по доласку у Србију и тестира - ко нема иде у кућну изолацију од 28 дана", објаснио је Дачић, и истакао да више нема држављана Србије по аеродромима и на границама.

Истакао је да се наши грађани враћају по степену приоритета, а то су, пре свега ученици, студенти, људи на службеним путевима, а на крају туристи и они који су остали без посла.

Дачић је рекао да организовано враћање грађана из иностранства није обавеза, али да је добар потез према нашим грађанима и да се од њих очекује разумевање с обзиром да су забрањени међународни летови. Напоменуо је да је Влади Србије помогао НИС у плаћању трошкова за гориво за авионе Ер Србије и захвалио на томе тој компанији.

Поручио је свима да ако немају егзистенцијалне проблеме и не морају да се врате да то путовање одложе, поручио да није време за путовања, као и да их је веома тешко извести.

„Србија жели да помогне, али да се очекивања спусте на реалан ниво. Један авион дневно уз поштовање свих мера", закључио је Дачић.