gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 13. децембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Регионална сарадња како са суседним државама, тако и у оквиру црноморског, региона један je од најважнијих спољнополитичких приоритета Србије
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic 2Говор првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића на 41. састанку Савета министара држава чланица Организације за црноморску економску сарадњу који се одржава у Атини:

„Поштовани председавајући,
Господине генерални секретару,
Ваше екселенције,
Даме и господо,

Дозволите да поздравим све учеснике овог цењеног скупа, а нарочито нашег домаћина, његову екселенцију министра Дендиаса, и захвалим на одличној организацији, како самог састанка, тако и целокупног председавања Републике Грчке Организацијом за црноморску економску сарадњу. Желим ово посебно да нагласим, имајући у виду велики број отворених питања којима се Организација бавила у протеклом периоду, што актуелни моменат карактерише као својеврсно раскршће за даљи рад Организације.

С тим у вези, желео бих да укажем да је Република Србија, као и до сада, настојала да буде конструктиван партнер и да подржи и помогне сваку иницијативу која би за циљ имала унапређење сарадње земаља ширег црноморског региона окупљених у овој међународној организацији. На жалост, као што је свима вама већ познато, значајан део времена и ресурса искоришћен је за питање интерне реформе Организације, нарочито у сегменту финансирања, а не на креирање нових пројеката и реализацију постојећих. У том смислу, Србија се залаже да у будућем раду, више времена посветимо унапређењу конкретне и опипљиве сарадње међу државама чланицама, уз наравно континуиране напоре на плану реформе и оптимизације рада.

Поновио бих оно што представници Републике Србије константно наводе у овом форуму, а то је да ова Организација има изразит потенцијал, како у економској сфери, тако и на плану унапређења свеукупне сарадње међу чланицама, те бисмо тако требали и да је користимо – максимално избегавајући политизацију рада и све оно што може да нашкоди билатералним односима међу чланицама Организације.

Када је реч о конкретним областима сарадње, за Србију су од посебног интереса области енергетике, трговине, туризма и транспорта, те зато највећу пажњу посвећујемо управо овим темама. То не значи да су нам остале области којима се Организација бави мање битне, али треба имати у виду да претерано ширење тематике и нагомилавање броја састанака не доприносе остваривању циљева и већини земаља чланица отежавају ангажман у овоj међународној организацији. Због тога, Србија се увек залагала за рационално планирање председавања и одржавање састанака радних група и других тела, само уколико постоји помак и конкретан напредак у тематици којом се баве. На овај начин, експертима из земаља чланица би се оставило довољно простора да се фокусирају и максимално се укључе у рад и конкретне пројекте. Мислимо да је Грчка у великој мери успела да овај принцип интегрише у своје председавање и на томе смо јој захвални.

У вези са финансирањем конкретних пројеката, нагласио бих да Србија не жали трошење средстава уколико су она усмерена ка нечему од чега би све чланице имале корист. У том смислу, не умањујемо значај Пројектног развојног фонда, међутим, нисмо спремни да паушално улажемо средства у потенцијалне пројекте и не подржавамо да се поменути фонд финансира из ионако преоптерећеног редовног буџета Организације.

Регионална сарадња је један од најважнијих спољнополитичких приоритета Републике Србије, како са суседним државама, тако и у ширем смислу, у оквиру црноморског региона. Активни смо у готово свим значајнијим регионалним форумима, нарочито имајући у виду актуелне међународно политичке трендове у свету у којима регионални приступ све више добија на значају, за шта је Европа одличан пример.

Желео бих још да додам да је за Републику Србију, сарадња BSEC са другим међународним организацијама, такође важан сегмент, као и интеракција са Европском унијом за шта је Србија, као држава кандидат за чланство у ЕУ, посебно заинтересована.

Даме и господо,

Желим вам успешан даљи рад на Конференцији и још једном захваљујем домаћину на изузетном пријему и веома добро организованом председавању. Такође, пожелео бих Румунији, као наредном председавајућем пуно успеха у раду, уз поруку да могу рачунати на пуни ангажман и подршку Републике Србије.

Хвала."