gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 28. новембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Захвалност Непалу на чврстој и одлучној подршци територијалном интегритету Србије
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP Nepala_Beograd_2019Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са министром спољних послова Савезне Демократске Републике Непал Прадипом Кумаром Гјавалијем који борави у званичној посети нашој земљи.

На заједничкој конференцији за медије, министар Дачић захвалио је колеги из Непала на чврстој и одлучној подршци те земље територијалном интегритету и суверенитету Србије. Истакао је да је Србија спремна да узврати подршку на исти начин Непалу у међународној арени, и да ће увек бити на страни те државе.

"Пријатељство мора да се доказује на конкретним питањима. Непал је два пута гласао против пријема тзв. Косова у Интерпол", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије нагласио је да Србија и Непал немају отворених питања, као и да две државе славе 60 година успостављања дипломатских односа. Подсетио је и на своју веома успешну посету Непалу, маја 2018. године, и изразио задовољство поводом посете шефа дипломатије Непала Србији. Такође, министар је најавио и да ће ускоро у Катмандуу бити отворен и Почасни конзулат Србије, али и  да постоји спремност да Непал овде отвори своје дипломатско представништво.

Министар спољних послова Непала истакао је да су односи две земље одувек веома пријатељски, још из периода СФРЈ, да их карактерише међусобна сарадња, пре свега кроз Покрет несврстаних.

"Маршал Тито је веома познат у Непалу. Његова снага је била инспирација свим земљама у развоју. Његова посета Непалу 1974. је била историјска и надам се да ће се дивна прошлост наших односа одразити на садашњост", рекао је шеф непалске дипломатије.

Он је подвукао да ће његова земља наставити да подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, напомињући да као члан УН-а поштују принципе те организације.

Министри су се сагласили  да су разговори две делегације били веома добри и да постоји много простора за развијање сарадње.

"Непал је наш велики пријатељ, и увек можете рачунати на Србију", рекао је министар Дачић.

Министар Гјавали је навео да је 2020. проглашена за годину туризма у Непалу и позвао српске туристе да посете његову земљу. Такође, он је охрабрио инвеститоре из Србије да дођу у Непал.

Кључне речи: Непал Ивица Дачић