gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 08. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Istorijski značaj Pokreta nesvrstanih i danas faktor u odnosima Indije i Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
I. Dacic_-_MIP_IndijePrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas ministra inostranih poslova Republike Indije Subramanjama Djaišankara, koji je u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Indije ocenili su da je potrebno još više razviti međudržavne odnose koji postoje sedam decenija.

MinistarDjaišankar je izrazio zadovoljstvo povodom njegove zvanične posete Srbiji i izrazio očekivanje da će njegova poseta doprineti intenzivnijoj komunikaciji između dve zemlje.

Šefovi diplomatija Srbije i Indije založili su se i za razvijanje ekonomskih odnosa da bi trgovinska razmena, kako je rekao ministar Dačić, sa sadašnjih 180 miliona evra dostigla vrednost od milijardu dolara.

Djaišankar je rekao da je najviše indijskih investicija u Srbiji u farmaceutskoj i IT industriji, da turistički promet jača jer Indijci mogu da u Srbiju dođu bez vize, dok Indija državljanima Srbije omogućava „onlajn" dobijanje viza.

Dačić je rekao da je Srbiji u međunarodnim organizacijama važna podrška Indije.
"Veoma nam je važno da Indija ima razumevanje za naše probleme i principijelni stav kada je reč o očuvanju našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta", izneo je Dačić.

Šef srpske diplomatije dodao je da je Srbija bila svedok dvostrukih standarda međunarodne zajednice, ali da su naši stavovi uvek na bazi poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

„To uključuje i sva sporna pitanja za koje smatramo da treba da se rešavaju na unutrašnjem planu na miran način, a odnosi se i na pitanje Kašmira", rekao je Dačić.

Djaišankar je naglasio da je dugogodišnji stav Indije o tzv. Kosovu nepromenjen i zahvalio Dačiću što Srbija smatra da je pitanje Kašmira unutrašnje pitanje Indije.


Obojica ministara su pomenula istorijski značaj Pokreta nesvrstanih zemalja koji je i danas važan faktor u odnosima Indije i Srbije.