gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 06. septembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Beograd dobio ulicu po gvatemalskom nobelovcu Migel Anhel Asturijasu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Otvaranje uliceGovor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na ceremoniji svečanog otvaranja ulice Migela Anhela Asturijasa u Beogradu:

„Vaša ekselencijo gospođo Hovel Polanko,
Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,

Danas imam veliku čast da, zajedno sa ministrom spoljnih poslova prijateljske Republike Gvatemale, Njenom ekselencijom gospođom Sandrom Erikom Hovel Polanko, svečano otvorim ulicu koja nosi ime istaknutog gvatemalskog književnika i nobelovca Migela Anhela Asturijasa.

Istovremeno, ovim svečanim činom dobijam priliku da uzvratim našoj dragoj gošći na izuzetnom gostoprimstvu tokom moje posete Republici Gvatemali marta meseca ove godine, kada smo zajedno u Gvatemala Sitiju svečano otvorili ulicu nazvanu po našem laureatu Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

Pored činjenice da su oba nobelovca kroz svoju književnost maestralno „oslikavali" sopstvene zemlje, regione i epohe, ističući univerzalne vrednosti i istovremeno ih približavajući svetskoj čitalačkoj publici, ono što spaja dvojicu velikana jeste i podatak da su bili vrsni diplomatski delatnici. I jedan i drugi bili su svesni da je jedan od imperativa diplomatije da relativizuje geografsku udaljenost i da stvara prijateljstva između naroda.

Dame i gospodo,

Sasvim je jasno da, dodeljivanjem imena ulicama u Beogradu i Gvatemala Sitiju po našim znamenitim nobelovcima, činimo važan korak ka približavanju srpskog i gvatemalskog naroda.

Građani Republike Srbije će se, čitajući stranice opusa Migela Anhela Asturijasa, jednog od stvaralaca najzaslužnijih za prestiž gvatemalske i latinoameričke književnosti, u delima poput ,,Gospodina predsednikaˮ i ,,Gvatemalskih legendiˮ, upoznati sa istorijom Republike Gvatemale, njenom zadivljujuće bogatom kulturom i tradicijama njenih autohtonih naroda.

Naši prijatelji u Gvatemali će, čitajući remek-dela poput ,,Na Drini ćuprijaˮ i „Travnička hronika", imati mogućnost za bolje razumevanje istorije i kulture Balkana i složenih odnosa naroda ovih prostora.

Želim da istaknem da je Gvatemala istinski prijatelj Srbiji i veoma smo zahvalni što odlučno brani teritorijalni integritet Srbije. Glasali su protiv prijem Kosova u Unesko 2015. godine, kao i protiv prijema Kosova u Interpol. Duboko i iskreno cenimo taj stav i isto tako Gvatemala može da računa na naše istinsko prijateljstvo.

Drago mi je što smo razmenili posete na ministarskom nivou, nadam se da će i naši predsednici razmeniti posete.

Veliko mi je zadovoljstvo što će naša gošća osetiti naše gostoprimstvo i nadam se da će se zaljubiti u Srbiju.

Živelo prijateljstvo Srbije i Gvatemale!"