gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
петак, 06. септембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Београд добио улицу по гватемалском нобеловцу Мигел Анхел Астуријасу
+ larger fontnormal font- Smaller font
Otvaranje uliceГовор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на церемонији свечаног отварања улице Мигела Анхела Астуријаса у Београду:

„Ваша екселенцијо госпођо Ховел Поланко,
Уважени гости,
Даме и господо,

Данас имам велику част да, заједно са министром спољних послова пријатељске Републике Гватемале, Њеном екселенцијом госпођом Сандром Ериком Ховел Поланко, свечано отворим улицу која носи име истакнутог гватемалског књижевника и нобеловца Мигела Анхела Астуријаса.

Истовремено, овим свечаним чином добијам прилику да узвратим нашој драгој гошћи на изузетном гостопримству током моје посете Републици Гватемали марта месеца ове године, када смо заједно у Гватемала Ситију свечано отворили улицу названу по нашем лауреату Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу.

Поред чињенице да су оба нобеловца кроз своју књижевност маестрално „осликавали" сопствене земље, регионе и епохе, истичући универзалне вредности и истовремено их приближавајући светској читалачкој публици, оно што спаја двојицу великана јесте и податак да су били врсни дипломатски делатници. И један и други били су свесни да је један од императива дипломатије да релативизује географску удаљеност и да ствара пријатељства између народа.

Даме и господо,

Сасвим је јасно да, додељивањем имена улицама у Београду и Гватемала Ситију по нашим знаменитим нобеловцима, чинимо важан корак ка приближавању српског и гватемалског народа.

Грађани Републике Србије ће се, читајући странице опуса Мигела Анхела Астуријаса, једног од стваралаца најзаслужнијих за престиж гватемалске и латиноамеричке књижевности, у делима попут ,,Господина председникаˮ и ,,Гватемалских легендиˮ, упознати са историјом Републике Гватемале, њеном задивљујуће богатом културом и традицијама њених аутохтоних народа.

Наши пријатељи у Гватемали ће, читајући ремек-дела попут ,,На Дрини ћупријаˮ и „Травничка хроника", имати могућност за боље разумевање историје и културе Балкана и сложених односа народа ових простора.

Желим да истакнем да је Гватемала истински пријатељ Србији и веома смо захвални што одлучно брани територијални интегритет Србије. Гласали су против пријем Косова у Унеско 2015. године, као и против пријема Косова у Интерпол. Дубоко и искрено ценимо тај став и исто тако Гватемала може да рачуна на наше истинско пријатељство.

Драго ми је што смо разменили посете на министарском нивоу, надам се да ће и наши председници разменити посете.

Велико ми је задовољство што ће наша гошћа осетити наше гостопримство и надам се да ће се заљубити у Србију.

Живело пријатељство Србије и Гватемале!"