gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 08. јул 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић о недоласку приштинске делегације на састанак у Сарајеву
+ larger fontnormal font- Smaller font
ids8719Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је данас у Сарајеву на састанку Процеса сарадње у Југоисточној Европи.

Шеф српске дипломатије изјавио је да не разуме разлоге за недолазак приштинске делегације на данашњи скуп јер су услови њиховог учешћа дефинисани Бриселским споразумом.

"Нема разлога да не учествују, осим ако БИХ није поступила другачије од онога што је до сада била пракса у процедури, а не верујем да су мењали нешто у односу на оно што се дешавало претходних година", рекао је Дачић и нагласио да Србија није против тога да тзв. Косово учествује.

"Али, треба да буде јасно да то питање остаје као статусно нерешено питање и да је чак ЕУ пронашла систем, терали су да дође до решења како да Косово учествује и пронашли су га. Ако тај начин сада не функционише онда треба се види под којим условима ће то да функционише у неком наредном периоду", додао је он. Он је подсетио да је начин како тзв. Косово учествује у регионалним иницијативама дефинисан Бриселским споразумом.

"У оквиру ове иницијативе одлуке се доносе уз сагласност свих и Србија се на министарском састанку у Букурешту 2014. сагласила да Косово учествује у овој организацији. Регулисан је списак организација у којима ће Косово учествовати са тачно одређеним начином представљања. Ако се сећате - то је звездица и фуснота. У чему је онда проблем, упитао је он.

"Када је донета одлука о регионалном представљању тадашња председница Јахјага је рекла: ''У реду звездица, али звездица ће да се истопи''. То је разлог. Неко сматра да се звездица истопила", каже Дачић. Он, међутим, истиче да нови договор није постигнут. "Или га имамо или га немамо", рекао је министар и напомиње да ово није први пут да се Приштина овако понаша.

Додао је да је договорено и да се не помињу државе него учеснице да би се изашло у сусрет, да Косово може да учествује, а да Србија при томе не пређе линију имајући у виду да је то и даље нерешен проблем.
Како је навео, ни испред њега не пише Ивица Дачић, него Београд, нема застава у просторијама где одржавају састанци, те му стога није јасно зашто Приштина не учествује на данашњем скупу.

Подсетио је и да је постигнут договор да, после БиХ, Косово председава овом иницијативом.

"Ако они неће да председавају под условима под којима су ушли у иницијативу како неко може да очекује да ми учествујемо следеће године на том састанку? Овде се поставља само питање - да ли договоре које постижемо, постижемо само ради реда, а сутра ћемо да се правимо луди да то нисмо ни договорили или да бисмо стабилизовали ситуацију и омогућили да ово функционише.
Ово је више питање демонстрације односа према БИХ, која не признаје Косово и њихове пасоше, и ово што се данас десило овде представља још једну потврду да што пре треба наћи решење питања Косова и Метохије, јер ствари неће моћи да функционишу без проблема",  истакао је шеф српске дипломатије.