gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
субота, 06. јул 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
У Убу свечано уручено 20 кључева за станове у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма
+ larger fontnormal font- Smaller font
UbГовор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на церемонији уручења кључева за 20 станова који су намењени избегличким породицама са простора Босне и Херцеговине и Хрватске у Убу у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији:„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Окупили смо се данас да свечано уручимо кључеве за 20 станова који су намењени избегличким породицама са простора Босне и Херцеговине и Хрватске. У њима ће бити трајно збринуто 60 корисника.

Финансијска средства за изградњу ових 20 станова у улици Слободана Пенезића Крцуна број 2 делом су из фонда Регионалног стамбеног програма а делом из буџета општине Уб. Фонд Регионалног стамбеног програма донирао је 415.690 евра, општина Уб 14 милиона динара.

Наша држава посвећено ради на пружању помоћи и збрињавању свих избеглих са простора бивше Југославије. Регионални стамбени програм у Републици Србији обезбедио је средства за решавање стамбених потреба за више од 7 хиљада избегличких породица. До сада, у оквиру овог програма, стамбено је збринуто 3.528 избегличких породица. Гради се на више од 40 локација.
Регионални стамбени програм финансиран је донаторским средствима а највећи донатор је Европска унија. Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе. Комесеријат за избеглице и миграције је водећа институција која спроводи програм у Србији. У сарадњи са локалним самоуправама, и уз надзор УНХЦР – а и ОЕБС-а, Комесаријат спроводи и избор корисника.

Овом приликом желим да захвалим и посебно поздравим нашег домаћина у Убу, председника општине господина Дарка Глишића, који је са својим сарадницима обезбедио део средстава, земљиште и пратећу инфраструктуру за овај објекат. Такође, наше госте и најважније сараднике – Њ.Е. Сема Фабриција, амбасадора и шефа делегације Европске Уније у Републици Србији и Џозефа Мелота, заменика шефа мисије ОЕБС у Србији. Посебну захвалност изражавам и господину Владимиру Цуцићу – комесару за избеглице и миграције који посвећено води целокупан програм, и да у том духу најавим да ћемо се ускоро видети у Вршцу, Бајиној Башти, Кикинди, Врњачкој Бањи, Голубинцима, Темерину и другим местима где се завршавају стамбене јединице за избеглице у оквиру Регионалног стамбеног програма.

Република Србија чврсто стоји на путу придруживања Европској унији. Донирање средстава за Фонд Регионалног стамбеног програма представља доказ како помоћи Европске уније Србији, тако и разумевања за наша страдања у рату на просторима бивше Југославије. Нажалост, бројна отворена питања везана за наше суседе и даље постоје. И данас се још увек воде истраге за наше сународнике који су погинули и нестали са тих простора. Тешко је прихватати компромисе који су политички нужни а дати опроштај за личне несреће и страдања. То бреме носимо сви заједно.

Зато са овог места желим да вам поручим, да славимо живот и да овај дан буде ваш нови почетак у сигурној и мирној будућности, за коју сви радимо.

Живели!"